Pesto z dyni

Opublikowano: 07.05.2023 r., 9:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pesto z dyni podane w słoiczku.
Pesto z dyni
Pesto z dyni to świetna propozycja na dodatek do makaronu, aby przygotować bardzo szybki obiad. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszne pesto dyniowe.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 25 min
203 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Dynia (250 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka stołowa (10 ml)
  • Ser parmezan - tarty (100 g)
  • Orzeszki pinii (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, pojemnik blendera

Przepis na pesto z dyni krok po kroku

Dynię umyj, usuń z niej pestki i pokrój na mniejsze kawałki.

Kawałki dyni ułóż skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 25 minut.

Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie z dyni usuń skórę a miąższ pokrój na małą kostkę i umieść go w pojemniku blendera.

Orzeszki pinii zarumień na rozgrzanej patelni.

Do pojemnika blendera z dynią dodaj oliwę, parmezan, orzeszki pinii, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz pieprz do smaku.

Składniki zblenduj przy pomocy blendera na pesto, pozostawiając drobinki produktów.

Pesto odpraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj.

Gotowe pesto podawaj np. jako dodatek do makaronu.

Jak oceniasz przepis na pesto z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat pesto z dyni

Pesto z dyni to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę - wystarczy, że pesto umieścisz w słoiczki i zapasteryzujesz je. Domowe pesto przygotowane na bazie dyni możesz wykorzystać jako dodatek do dań z makaronem. Pesto dyniowe świetnie komponuje się również jako dodatek do mięsa drobiowego. Sprawdzony przepis na pesto z dyni jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: dynia, oliwa z oliwek, parmezan, orzeszki pinii, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.

A jak zrobić pesto z dyni? Kawałki dyni ze skórą piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut. Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie z dyni usuń skórę a miąższ pokrój na małą kostkę i umieść go w pojemniku blendera. Orzeszki pinii zarumień na rozgrzanej patelni. Do pojemnika blendera z dynią dodaj oliwę, parmezan, orzeszki pinii, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz pieprz do smaku. Składniki zblenduj, przy pomocy blendera na pesto, pozostawiając drobinki produktów. Pesto odpraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj. Gotowe pesto podawaj np. jako dodatek do makaronu.

Dynia to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan. Dynia jest również bogata w beta-karoten, który zaliczany jest do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując: wiesz już jak się robi pesto z dyni w domu. Pyszne pesto możesz wykorzystać jako dodatek do dań z makaronem. Pesto świetnie sprawdzi się do przygotowania szybkiego obiadu, dlatego warto mieć je w swojej spiżarni. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania pesto dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w pesto z dyni

Lista alergenów dla pesto z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii

Wartości odżywcze pesto z dyni

na 100g gotowej potrawy

Pesto z dyni stanowi doskonały dodatek do makaronu. Dynia zawiera spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
203.65
203.65
Białko (g)
10.94
10.94
Fenyloalanina (mg)
0.50
0.50
Brak danych dla: orzeszki pinii.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
6.18
6.18
Węglowodany przyswajalne (g)
5.49
5.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.68
0.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
15.65
15.65
Tłuszcze nasycone (g)
6.24
6.24
Tłuszcze nienasycone (g)
9.41
9.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.59
5.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.83
3.83
Cholesterol (mg)
17.00
17.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
318.10
318.10
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.30
Witamina C (mg)
5.71
5.71
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.12
Witamina E (mg)
1.35
1.35
Retinol (µg (mcg))
50.25
50.25
Tiamina (mg)
0.08
0.08
Ryboflawina (mg)
0.17
0.17
Niacyna (mg)
0.88
0.88
Foliany (µg (mcg))
15.15
15.15
Beta karoten (µg (mcg))
1955.70
1955.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
295.88
295.88
Potas (mg)
295.23
295.23
Wapń (mg)
309.75
309.75
Fosfor (mg)
258.50
258.50
Magnez (mg)
43.60
43.60
Żelazo (mg)
1.27
1.27
Cynk (mg)
1.53
1.53
Miedź (mg)
0.22
0.22
Mangan (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: orzeszki pinii.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z dyni 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pesto z dyni

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
250 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka stołowa
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Ser parmezan
100 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Orzeszki pinii
40 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 40 g
Koszt składników
65.00