Pesto z bazylii

Opublikowano: 29.08.2021 r., 15:16 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pesto z bazylii w słoiku
Pesto z bazylii
Domowe pesto z bazylii to świetny pomysł na szybki sos do obiadu. Wystarczy je podgrzać, wymieszać z ugotowanym makaronem i podawać z ulubionym źródłem białka.
Przygotowanie 10 min
589 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Bazylia świeża (40 g)
  • Oliwa z oliwek (80 ml)
  • Czosnek - 2 ząbk (10 g)
  • Orzeszki pinii (20 g)
  • Ser parmezan (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała, blender, tarka, pojemnik blendera

Przepis na pesto z bazylii krok po kroku

Ser zetrzyj na tarce.

Na suchej patelni podpraż orzeszki pinii, aby lekko się zarumieniły.

Do pojemnika blendera włóż bazylię, obrane ząbki czosnku i oliwę i zblenduj składniki.

Dodaj orzeszki oraz starty ser i ponownie zblenduj.

Jak oceniasz przepis na pesto z bazylii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat pesto z bazylii

Bazylia to zioło, które kojarzy mi się z Włochami. Jest ona też bardzo zdrowa tak jak i panująca tam najzdrowsza dieta świata, czyli dieta śródziemnomorska. Jest to sposób żywienia, który każdy z nas może zastosować. Produktami, które powinny w niej przeważać to warzywa i owoce, pieczywo, makarony, kasze i oczywiście oliwa z oliwek. Produkty zbożowe powinny być pełnoziarniste, a warzywa i owoce jak najbardziej różnorodne. Kolejne piętro zajmują oliwki, orzechy, nasiona i zioła oraz przyprawy. Do tego zaliczyć można też bazylię i czosnek. Przepis na pesto z bazylii zawiera oba te składniki. Już sama bazylia sprawia, że jest to zdrowy sos, a dodatek czosnku jeszcze to wzmacnia. Bazylia zawiera w sobie olejki, które mają działanie bakteriobójcze. Dodatkowo zawiera substancje o działaniu przeciwutleniającym, czyli zwalczającym wolne rodniki. Kolejnym plusem jest to, że bazylię każdy z nas może uprawiać w swoim mieszkaniu, dzięki czemu mamy świeże zioła na zimę. Wracając do diety śródziemnomorskiej, dalej mamy mleko i produkty mleczne, które najlepiej wybierać w wersji niskotłuszczowej. Potem mamy ryby, nasiona roślin strączkowych, jajka i białe mięso. Na przedostatnim piętrze znajduje się czerwone i przetworzone mięso oraz ziemniaki. Już na samej górze są słodycze, które mogą występować w diecie w ilości do 2 porcji na tydzień. Każdy tę dietę kojarzy także z winem, ale nie jest ono konieczne. Może być spożywane w umiarkowanych ilościach, ale z uwzględnieniem wierzeń i tradycji danej społeczności, dlatego, jeżeli ktoś nie może pić lub nie chce, to nie jest to obowiązkowy element.

Wróćmy do głównego tematu, którym jest pesto z bazylii. Dobre, domowe pesto robi się ze świeżej bazylii, z oliwą z oliwek, z czosnku, orzeszków pinii i sera, najlepszy będzie parmezan. Wszystkie te składniki należy dokładnie zblendować. Ten sprawdzony przepis sprawi, że w prosty sposób przyrządzisz pyszne pesto bazyliowe.

Nie czekaj i spróbuj tego pysznego sosu do swojego obiadu. To jak zrobić pesto z bazylii znajdziesz opisane powyżej.

Alergeny w pesto z bazylii

Lista alergenów dla pesto z bazylii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze pesto z bazylii

na 100g gotowej potrawy

Pesto z bazylii to zdrowy sos, który jest wysokokaloryczny, dlatego należy jeść go ze szczególnym umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
512.83
589.75
Białko (g)
14.47
16.64
Fenyloalanina (mg)
0.73
0.83
Brak danych dla: orzeszki pinii.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
4.16
4.78
Węglowodany przyswajalne (g)
3.47
3.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
0.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
49.56
56.99
Tłuszcze nasycone (g)
13.00
14.95
Tłuszcze nienasycone (g)
36.56
42.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
29.65
34.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.90
7.94
Cholesterol (mg)
23.65
27.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
118.00
135.70
Witamina B6 (mg)
0.12
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.48
Witamina C (mg)
4.56
5.24
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.20
Witamina E (mg)
6.04
6.95
Retinol (µg (mcg))
69.91
80.40
Tiamina (mg)
0.06
0.07
Ryboflawina (mg)
0.15
0.18
Niacyna (mg)
0.66
0.76
Foliany (µg (mcg))
17.35
19.95
Beta karoten (µg (mcg))
571.09
656.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
412.74
474.65
Potas (mg)
153.00
175.95
Wapń (mg)
450.83
518.45
Fosfor (mg)
307.78
353.95
Magnez (mg)
49.35
56.75
Żelazo (mg)
1.59
1.82
Cynk (mg)
1.71
1.97
Miedź (mg)
0.21
0.24
Mangan (mg)
0.28
0.32
Brak danych dla: orzeszki pinii.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z bazylii 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pesto z bazylii

Koszt składników
66.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bazylia świeża
40 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 40 g
Oliwa z oliwek
80 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 ml
Czosnek
10 g
2 ząbk
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Orzeszki pinii
20 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 20 g
Ser parmezan
80 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 80 g
Koszt składników
66.00