Przepis na pesto czerwone krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, płatki chilli
To będzie niezbędne
blender, pojemnik blendera

Orzeszki pinii podpraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu.

W pojemniku blendera umieść pomidory suszone, orzeszki pinii, obrany czosnek, parmezan, oliwę z oliwek oraz szczyptę płatków chilli.

Składniki zblenduj na gładką masę przy pomocy blendera.

Pesto czerwone dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Pesto czerwone podawaj jako dodatek do potraw.

Pesto czerwone podane w kremowym naczyniu.
Pesto czerwone
Koszt przygotowania dania
25.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1634 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
24

Pesto czerwone - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pesto czerwonym

Pesto czerwone to dobry pomysł na smaczny dodatek do potraw. Domowe i szybkie w przygotowaniu pesto z pomidorów suszonych jest bardzo aromatyczne i doskonale sprawdzi się jako marynata do mięs lub dodatek do sosów, które możesz podać z dodatkiem makaronu. Pesto czerwone możesz dodać także jako sos sałatkowy. Przepis na pesto czerwone jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pesto potrzebne będą następujące składniki: suszone pomidory, orzeszki pinii, czosnek, parmezan, oliwa z oliwek, sól, pieprz oraz płatki chilli.

A jak zrobić pesto czerwone? Orzeszki pinii podpraż na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. W pojemniku blendera umieść pomidory suszone, orzeszki pinii, obrany czosnek, parmezan, oliwę z oliwek oraz szczyptę płatków chilli. Składniki zblenduj na gładką masę przy pomocy blendera. Pesto czerwone dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Pesto czerwone podawaj jako dodatek do potraw.

Pomidory suszone są bardzo popularne na całym świecie i szeroko wykorzystywane w kuchni. Pomidory suszone są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Zawierają naturalny przeciwutleniacz, któremu zawdzięczają kolor. Likopen jest jednym z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, nie traci swoich właściwości nawet po obróbce termicznej. Parmezan jest serem włoskiego pochodzenia. Parmezan jest bardzo dobrym źródłem białka. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Świetnie podkręci smak pesto z suszonych pomidorów.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczne pesto z suszonych pomidorów. Łatwe pesto nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne go jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych - jeśli nie możesz znaleźć orzeszków pinii to nic straconego, możesz wykorzystać inne orzechy (np. orzechy włoskie). Najlepsze pesto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Niewykorzystane pesto przechowuj w lodówce.

Wartości odżywcze pesto czerwonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
544.97 kcal
1634.90 kcal
Białko
12.74 g
38.21 g
Fenyloalanina
0.45 mg
1.36 mg
Brak danych dla: orzeszki pinii.
czytaj dalej

Węglowodany w pesto czerwonym

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
21.68 g
65.05 g
Węglowodany przyswajalne
17.05 g
51.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.63 g
13.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
48.29 g
144.88 g
Tłuszcze nasycone
11.00 g
32.99 g
Tłuszcze nienasycone
37.29 g
111.88 g
Tłuszcze jednonasycone
27.95 g
83.84 g
Tłuszcze wielonasycone
9.35 g
28.05 g
Cholesterol
10.97 mg
32.90 mg

Witaminy w przepisie na pesto czerwone

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
47.74 µg (mcg)
143.23 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.53 mg
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Witamina C
13.78 mg
41.34 mg
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Witamina E
6.19 mg
18.57 mg
Retinol
32.42 µg (mcg)
97.26 µg (mcg)
Tiamina
0.24 mg
0.73 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.76 mg
Niacyna
3.69 mg
11.08 mg
Foliany
28.65 µg (mcg)
85.94 µg (mcg)
Beta karoten
182.58 µg (mcg)
547.74 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pesto czerwone

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
226.35 mg
679.06 mg
Potas
1229.87 mg
3689.61 mg
Wapń
234.55 mg
703.65 mg
Fosfor
324.45 mg
973.35 mg
Magnez
110.97 mg
332.90 mg
Żelazo
4.19 mg
12.58 mg
Cynk
2.16 mg
6.49 mg
Miedź
0.69 mg
2.06 mg
Mangan
0.65 mg
1.96 mg
Brak danych dla: orzeszki pinii.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto czerwonego 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pesto czerwonym

Lista alergenów dla pesto czerwonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

W przepisie na pesto czerwone nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pesto czerwonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone pomidory
100 g
8.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Orzeszki pinii
50 g
22.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser parmezan
50 g
starty
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Oliwa z oliwek
100 ml
możesz użyć oleju z suszonych pomidorów
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
59.50
Jak oceniasz przepis na pesto czerwone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób