Przepis na pesto bazyliowe krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
malakser

Liście bazylii oddziel od gałązek.

Umieść w malakserze.

Orzechy włoskie upraż na patelni i wystudź.

Obierz czosnek z łupiny.

Dodaj orzechy, czosnek oraz oliwę z oliwek do malaksera.

Zetrzyj ser i dodaj do reszty składników.

Dopraw solą oraz pieprzem.

Rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Pesto przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Pesto bazyliowe podane w małej miseczce.
Pesto bazyliowe
Koszt przygotowania dania
42.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1516 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
18

Pesto bazyliowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pesto bazyliowym

Pesto bazyliowe to bardzo dobry pomysł na pyszny sos dla całej rodziny. Pesto może być bardzo dobrym dodatkiem do makaronu, a także jako marynata do mięsa lub baza sosu do sałatki. Przepis na pesto bazyliowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pesto potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bazylia liście świeże, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, czosnek, sól, pieprz, parmezan.

Jak zrobić pesto bazyliowe? Liście bazylii oddziel od gałązek. Umieść w malakserze. Orzechy włoskie upraż na patelni i wystudź. Obierz czosnek z łupiny. Dodaj orzechy, czosnek oraz oliwę z oliwek do malaksera. Zetrzyj ser i dodaj do reszty składników. Dopraw solą oraz pieprzem. Rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Pesto przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.

Podsumowując smaczne pesto bazyliowe jest idealne jako sos do makaronu. Tradycyjne pesto przygotowuje się z dodatkiem orzechów pinii. Są one dość drogie, dlatego można zamienić je na orzechy włoskie lub laskowe. Świeże liście bazylii są bardzo aromatyczne i mają piękny zielony kolor. Domowe pesto jest doskonałe jako dodatek do wielu dań. Szybkie i łatwe do zrobienia pesto jest idealne do przechowywania w lodówce przez kilka dni. Pesto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu.

Wartości odżywcze pesto bazyliowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
551.45 kcal
1516.50 kcal
Białko
13.10 g
36.02 g
Fenyloalanina
0.68 mg
1.86 mg

Węglowodany w pesto bazyliowym

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
3.85 g
10.59 g
Węglowodany przyswajalne
2.34 g
6.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.51 g
4.15 g
Sacharoza (cukier)
0.44 g
1.22 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Glukoza
0.02 g
0.05 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Fruktoza
0.02 g
0.06 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
55.15 g
151.67 g
Tłuszcze nasycone
12.28 g
33.77 g
Tłuszcze nienasycone
42.87 g
117.89 g
Tłuszcze jednonasycone
30.24 g
83.15 g
Tłuszcze wielonasycone
12.63 g
34.74 g
Cholesterol
18.55 mg
51.00 mg

Witaminy w przepisie na pesto bazyliowe

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A
104.64 µg (mcg)
287.75 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.42 mg
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
0.90 µg (mcg)
Witamina C
3.51 mg
9.65 mg
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.38 µg (mcg)
Witamina E
5.57 mg
15.31 mg
Retinol
54.82 µg (mcg)
150.75 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.36 mg
Niacyna
0.44 mg
1.21 mg
Foliany
32.09 µg (mcg)
88.25 µg (mcg)
Beta karoten
591.45 µg (mcg)
1626.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pesto bazyliowe

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
323.64 mg
890.00 mg
Potas
159.27 mg
438.00 mg
Wapń
372.18 mg
1023.50 mg
Fosfor
262.36 mg
721.50 mg
Magnez
52.36 mg
144.00 mg
Żelazo
1.53 mg
4.21 mg
Cynk
1.46 mg
4.01 mg
Miedź
0.37 mg
1.01 mg
Mangan
0.83 mg
2.29 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto bazyliowego 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pesto bazyliowym

Lista alergenów dla pesto bazyliowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania pesto bazyliowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bazylia świeża
100 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Oliwa z oliwek
200 ml
niepełna szklanka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 ml
Ser parmezan
150 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 150 g
Koszt składników
57.50
Jak oceniasz przepis na pesto bazyliowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób