Makaron z pesto i tuńczykiem

Opublikowano: 18.05.2022 r., 7:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z pesto i tuńczykiem podany w głębokim, ozdobnym talerzu.
Makaron z pesto i tuńczykiem
Makaron z zielonym pesto i tuńczykiem z puszki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj naszego prostego i szybkiego w przygotowaniu przepisu.
Przygotowanie 30 min
632 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron penne (100 g)
  • Jogurt naturalny 2% 2 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Tuńczyk w sosie własnym 1 puszka (130 g)
  • Pesto zielone (150 g)
  • Ser Mozzarella tarta (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na makaron z pesto i tuńczykiem krok po kroku

Tuńczyka odsącz delikatnie z zalewy.

W misce wymieszaj pesto z tuńczykiem, jogurtem naturalnym i przyprawami.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

W garnku zostaw około 50 ml wody po gotowaniu makaronu.

Do garnka z wodą dodaj pesto z tuńczykiem i całość podgrzej na małym ogniu.

Do sosu dodaj ugotowany makaron i składniki dokładnie wymieszaj.

Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem mozzarelli.

Jak oceniasz przepis na makaron z pesto i tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat makaronu z pesto i tuńczykiem

Makaron z pesto i tuńczykiem z puszki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również jako danie do pracy. Przepis na makaron z pesto i tuńczykiem bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Przygotujesz je również dość szybko. Do wykonania Dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, jogurt naturalny, tuńczyk w sosie własnym, pesto zielone, mozzarella, sól oraz czosnek granulowany.

Jak zrobić makaron z pesto i tuńczykiem? Tuńczyka odsącz delikatnie z zalewy. W misce wymieszaj pesto z tuńczykiem i przyprawami. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W garnku zostaw około 50ml wody po gotowaniu makaronu. Do garnka z wodą dodaj pesto z tuńczykiem i całość podgrzej na małym ogniu. Do sosu dodaj ugotowany makaron i składniki dokładnie wymieszaj. Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem mozzarelli.

Tuńczyk jest produktem niskokalorycznym o dużej zawartości białka i wartości odżywczych. Dostarcza on do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które zwiększają odporność, zmniejszają poziom cholesterolu LDL oraz przeciwdziałają powstawaniu chorób serca. Jest to również źródło witaminy D, która pozytywnie wpływa na stan kości, odporność i samopoczucie. Tuńczyk jest skarbnicą witamin z grupy B oraz żelaza. Zawiera również tak ważny dla naszej tarczycy, a co za tym idzie odpowiedniej produkcji hormonów selen (100 g tuńczyka pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek).

Podsumowując makaron z pesto i tuńczykiem to danie, które możesz podać na obiad dla całej swojej rodziny. Bez obawy możesz zabrać i również do pracy, gdy masz możliwość podgrzania go np. w mikrofali. Makaron jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych. Wykorzystanie tuńczyka do przygotowania dania sprawi, że będzie ono doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Alergeny w makaronie z pesto i tuńczykiem

Lista alergenów dla makaronu z pesto i tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Pesto zielone
    • Ser Mozzarella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone

Wartości odżywcze makaronu z pesto i tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Makaron z pesto i tuńczykiem to doskonały pomysł na smaczny obiad dla rodziny. Jest to idealny sposób na włączenie do diety ryb.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
274.93
632.35
Białko (g)
13.58
31.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
19.19
44.14
Węglowodany przyswajalne (g)
17.81
40.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
3.18
Sacharoza (cukier) (g)
0.10
0.24
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.15
0.35
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.74
1.71
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Skrobia (g)
13.59
31.25
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
15.58
35.84
Tłuszcze nasycone (g)
4.80
11.05
Tłuszcze nienasycone (g)
10.78
24.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.25
9.77
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.53
15.02
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
52.46
120.65
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.43
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
1.33
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.55
3.56
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.61
47.40
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.33
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.31
5.30
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.70
33.80
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
381.52
877.50
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
504.24
1159.75
Potas (mg)
187.30
430.80
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
129.02
296.75
Fosfor (mg)
172.52
396.80
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
36.07
82.95
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
1.92
Cynk (mg)
0.98
2.26
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.23
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.33
0.76
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z pesto i tuńczykiem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z pesto i tuńczykiem

Koszt składników
21.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
100 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 100 g
Jogurt naturalny 2%
30 g
2 płaskie łyżki stołowe
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 30 g
Tuńczyk w sosie własnym
130 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
4.59
Za 130 g
Pesto zielone
150 g
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 1
4.74
Za 150 g
Ser Mozzarella
50 g
tarta
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 50 g
Koszt składników
21.80