Przepis na makaron z pesto i tuńczykiem krok po kroku
- Makaron penne 100 g
- Jogurt naturalny 2% 30 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Tuńczyk w sosie własnym 130 g 1 puszka
- Pesto zielone 150 g
- Ser Mozzarella 50 g tarta
Tuńczyka odsącz delikatnie z zalewy.
W misce wymieszaj pesto z tuńczykiem, jogurtem naturalnym i przyprawami.
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
W garnku zostaw około 50 ml wody po gotowaniu makaronu.
Do garnka z wodą dodaj pesto z tuńczykiem i całość podgrzej na małym ogniu.
Do sosu dodaj ugotowany makaron i składniki dokładnie wymieszaj.
Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem mozzarelli.
Często zadawane pytania
-
Pesto
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Czerwone pesto
-
Pesto ze szpinaku
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Pesto z rzodkiewki
-
Pesto pomidorowe
-
Gnocchi z pesto
-
Pesto szpinakowe
-
Pesto

(liczba kalorii)
-
Makaron z tuńczykiem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Makaron z tuńczykiem i pomidorkami
-
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
-
Makaron z tuńczykiem i szpinakiem
-
Makaron z tuńczykiem i oliwkami
-
Zapiekanka z tuńczykiem
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem ryżowym
-
Makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami
-
Makaron z tuńczykiem
Makaron z pesto i tuńczykiem - cechy przepisu
Więcej o makaronie z pesto i tuńczykiem
Makaron z pesto i tuńczykiem z puszki to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również jako danie do pracy. Przepis na makaron z pesto i tuńczykiem bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Przygotujesz je również dość szybko. Do wykonania Dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, jogurt naturalny, tuńczyk w sosie własnym, pesto zielone, mozzarella, sól oraz czosnek granulowany.
Jak zrobić makaron z pesto i tuńczykiem? Tuńczyka odsącz delikatnie z zalewy. W misce wymieszaj pesto z tuńczykiem i przyprawami. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W garnku zostaw około 50ml wody po gotowaniu makaronu. Do garnka z wodą dodaj pesto z tuńczykiem i całość podgrzej na małym ogniu. Do sosu dodaj ugotowany makaron i składniki dokładnie wymieszaj. Gotowe danie podawaj na ciepło z dodatkiem mozzarelli.
Tuńczyk jest produktem niskokalorycznym o dużej zawartości białka i wartości odżywczych. Dostarcza on do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które zwiększają odporność, zmniejszają poziom cholesterolu LDL oraz przeciwdziałają powstawaniu chorób serca. Jest to również źródło witaminy D, która pozytywnie wpływa na stan kości, odporność i samopoczucie. Tuńczyk jest skarbnicą witamin z grupy B oraz żelaza. Zawiera również tak ważny dla naszej tarczycy, a co za tym idzie odpowiedniej produkcji hormonów selen (100 g tuńczyka pokrywa ponad połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek).
Podsumowując makaron z pesto i tuńczykiem to danie, które możesz podać na obiad dla całej swojej rodziny. Bez obawy możesz zabrać i również do pracy, gdy masz możliwość podgrzania go np. w mikrofali. Makaron jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych. Wykorzystanie tuńczyka do przygotowania dania sprawi, że będzie ono doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz wielu cennych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
Wartości odżywcze makaronu z pesto i tuńczykiem
Energia i białka
(230g)
Węglowodany w makaronie z pesto i tuńczykiem
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy w przepisie na makaron z pesto i tuńczykiem
(230g)
Składniki mineralne w przepisie na makaron z pesto i tuńczykiem
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w makaronie z pesto i tuńczykiem
Lista alergenów dla makaronu z pesto i tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
- Pesto zielone
- Ser Mozzarella
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tuńczyk w sosie własnym
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pesto zielone