Co to jest pesto?

Co to jest pesto
Co to jest pesto
ikona podziel się
Opublikowano: 15.05.2023 r., 13:47 | Autor: Patrycja Czerwiak

Pesto to pasta, która tradycyjnie robiona była z bazylii, orzechów piniowych, oliwy z oliwek oraz czosnku. Dawniej składniki miażdżone były w moździerzu, obecnie zwykle blenduje się je na gładką masę. Pastę tą można wykorzystać do makaronów, grzanek, pizzy, a także jako dodatek do past kanapkowych. Pesto ma włoskie korzenie i to właśnie tam najczęściej jest podawane, choć stopniowo przenika do różnych kuchni. Obecnie można również znaleźć mnóstwo różnych odmian tego dodatku.

Co to jest pesto? Co jeszcze warto wiedzieć?

Co to jest pesto? Pesto to pasta, która tradycyjnie robiona była z bazylii, orzechów piniowych, oliwy z oliwek oraz czosnku. Dawniej składniki miażdżone były w moździerzu, obecnie zwykle blenduje się je na gładką masę. Pastę tą można wykorzystać do makaronów, grzanek, pizzy, a także jako dodatek do past kanapkowych. Pesto ma włoskie korzenie i to właśnie tam najczęściej jest podawane, choć stopniowo przenika do różnych kuchni. Obecnie można również znaleźć mnóstwo różnych odmian tego dodatku.

Domowe pesto można zrobić z przeróżnych składników. Tak naprawdę można wykorzystać do jego przygotowania dowolną zieleninę, którą mamy w domu. Tradycyjne pesto było przygotowywane na bazie bazylii, obecnie bardzo często wykorzystuje się również:

  • jarmuż,
  • rukolę,
  • natkę pietruszki,
  • natkę marchewki,
  • kolendrę,

Niektórzy wykorzystują do niego również suszone pomidory, czy oliwki. Ze względu na mnogość połączeń, można przygotować różne rodzaje pesto, które sprawdzą się w zupełnie innych potrawach. Pesto z czarnych oliwek doskonale pasuje do grzanek, a to z rukoli idealnie odnajdzie się jako dip do grillowanych warzyw. Zwłaszcza jeśli dodasz do niego sok z cytryny.

Poza bazowym składnikiem niezwykle ważne są również inne produkty. Pesto robi się na bazie tłuszczu. Tradycyjnie wykorzystuje się do tego oliwę z oliwek, to ona gwarantuje wspaniały smak, ale również wspaniały wpływ na zdrowie. Dlatego lepiej nie zamieniać jej na inny tłuszcz. Jeśli jednak nie przepadasz za smakiem oliwy z oliwek, możesz wykorzystać na przykład:

  • olej rzepakowy - także gdy zamierzasz podgrzewać pesto,
  • olej lniany - tylko na zimno,
  • olej z awokado - również na ciepło,
  • olej z pestek winogron - tylko na zimno.

Kolejnym niezwykle ważnym składnikiem są orzechy. Tradycyjnie do pesto używa się orzeszków piniowych. Jednak nie zawsze są one łatwo dostępne. Z powodzeniem możesz zamienić je na inne składniki, które są łatwiej dostępne, a przy okazji tańsze. Możesz również eksperymentować z połączeniami smakowymi, dzięki którym uzyskasz zupełnie nowe pesto. Zamiast orzeszków pinii sprawdzą się:

  • orzechy włoskie,
  • orzechy nerkowca,
  • pistacje,
  • pestki dyni,
  • nasiona słonecznika.

Możesz również sięgać po różne rodzaje orzechów w jednym pesto. Dobrze jest orzechy lekko podprażyć przed ich wykorzystaniem w sosie. Dzięki temu całość będzie smaczniejsza.

Zastanawiasz się jak zrobić pesto w łatwy sposób? Poniżej znajdziesz prosty przepis na pesto:

  1. Na suchej patelni podpraż orzeszki pinii, aby lekko się zarumieniły.
  2. Do pojemnika blendera włóż bazylię, obrane ząbki czosnku i oliwę i zblenduj składniki.
  3. Dodaj orzeszki i ponownie zblenduj.
  4. Do pesto możesz również dodać starty parmezan lub inny ser.

A jeśli chcesz się dowiedzieć, jak się robi nie tylko zielone pesto, ale również inne rodzaje, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam nie tylko recepturę, która pozwoli Ci przygotować prawdziwe pesto, ale również pesto na bazie innych składników.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto