Przepis na pesto z pietruszki krok po kroku

Składniki
  • Natka pietruszki 100 g 2,5 pęczka
  • Czosnek 15 g 3 ząbki
  • orzechy nerkowca 70 g 2 garści
  • Bazylia świeża 12 szt. 4 garści
  • Oliwa z oliwek 100 ml 0,5 szklanki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
blender

Bazylię i pietruszkę opłucz i dodaj do blendera.

Dodaj orzechy oraz ząbki czosnku i wlej oliwę. Wszystko razem zmieszaj na gładką masę.

Dodaj odrobinę pieprzu i soli. Jeszcze raz wymieszaj.

Pesto z pietruszki podane w szklanym słoiczku.
pesto z pietruszki
Koszt przygotowania dania
82.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
331 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
12

Pesto z pietruszki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pesto z pietruszki

Pesto z pietruszki to idealny dodatek do głównych dań, który nadaje każdej potrawie oryginalnego smaku. To pesto na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Ma naprawdę lekki smak i jest bardzo aromatyczne i pozwala w prosty sposób przenieść do swojej kuchni włoski klimat. Idealnie pasuje do różnego rodzaju makaronów, tostów, zapiekanek czy sałatek. To prosty sposób na włączenie do swojego menu większej ilości natki pietruszki, która jest niezwykle cennym i zdrowym składnikiem.

Pesto z zielonej pietruszki to pyszny sposób na doskonały sos, który można wykorzystać także jako smarowidło na kanapki o bardzo intensywnym smaku. To świetny pomysł dla wszystkich, którym znudziły się tradycyjne pasty na kanapki czy masło lub margaryna.

Przepis na pesto z natki pietruszki jest niezwykle prosty i łatwy. Można go wykonać w kilka minut i cieszyć się jego smakiem. Warto zamknąć go w słoiczku i przechowywać go w lodówce na później. Dzięki dużemu dodatkowi oliwy i czosnku, sprawia, że całość jest bardzo aromatyczna i ciężko przejść obok niego obojętnie. To pesto podkręci smak każdej potrawy i zamieni nawet najnudniejsze danie w coś pysznego.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić pesto z natki pietruszki, które będzie niezwykle smaczne i kremowe, a przy tym w pełni wegańskie, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Dzięki tej recepturze stworzysz wspaniały dodatek, który choć roślinny jest pełen smaku i wspaniałego aromatu.

To domowe pesto jest dużo lepsze niż sklepowa wersja, gdyż nie zawiera konserwantów czy sztucznych barwników, a zawartość soli w produkcie można regulować samemu w zależności od potrzeb. Jest to idealny sposób na wykorzystanie zwiędniętej zieleniny z lodówki i stworzenie z niej wspaniałego dania. To świetna rozwiązanie pozwalające ograniczyć marnowanie żywności. Miejsce w nim znajdzie również bazylia, która dodaje świetnego aromatu i sprawia, ze całość jest bardziej smaczna. Ta pasta z pietruszki i orzechów jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które szukają ciekawych rozwiązań w kuchni, które można przygotować przy użyciu podstawowych składników i w bardzo szybkim czasie.

Wartości odżywcze pesto z pietruszki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (74g)
Energia (kalorie)
448.56 kcal
331.93 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (74g)
Tłuszcz
44.32 g
32.80 g
Tłuszcze nasycone
8.57 g
6.34 g
Tłuszcze nienasycone
35.75 g
26.45 g
Tłuszcze jednonasycone
30.29 g
22.42 g
Tłuszcze wielonasycone
5.45 g
4.04 g

Składniki mineralne w przepisie na pesto z pietruszki

Na 100g
Na porcję (74g)
Sód
23.38 mg
17.30 mg
Potas
374.60 mg
277.20 mg
Wapń
71.81 mg
53.14 mg
Żelazo
4.06 mg
3.01 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z pietruszki 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pesto z pietruszki

Lista alergenów dla pesto z pietruszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy nerkowca

Cena przygotowania pesto z pietruszki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Natka pietruszki
100 g
2,5 pęczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Orzechy nerkowca
70 g
2 garści
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.25
Za 70 g
Bazylia świeża
12 szt.
4 garści
5.50
Za 1,0 szt.
Liczba opakowań 12
66.00
Za 12 szt.
Oliwa z oliwek
100 ml
0,5 szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Liczba porcji:
Razem
112.00
Łączny koszt
82.82
Jak oceniasz przepis na pesto z pietruszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób