Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała, blender, ręcznik papierowy, pojemnik blendera

Przepis na pesto z liści rzodkiewki krok po kroku

Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni.

Liście rzodkiewki opłucz pod bieżącą wodą, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i wrzucić do pojemnika blendera.

Czosnek obierz i dodaj do pojemnika blendera.

Do pojemnika dodaj także podprażone ziarna słonecznika, starty parmezan, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz wedle uznania.

Składniki zmiksuj do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.

Gotowe pesto podawaj jako dodatek do potraw.

Pesto z liści rzodkiewki podane w słoiczkach.
Pesto z liści rzodkiewki - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - pesto z liści rzodkiewki

W skrócie
Kalorii w porcji
1099 kcal
Wielkość
jednej porcji
250 g
Indeks glikemiczny
30

Wartości odżywcze pesto z liści rzodkiewki

na 100g gotowej potrawy

Pesto z liści rzodkiewki to doskonała propozycja do przygotowania smacznego dodatku do wielu potraw. Przepis świetnie sprawdzi się, aby wykorzystać zbiory z ogródka.

Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z liści rzodkiewki 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pesto z liści rzodkiewki

Lista alergenów dla pesto z liści rzodkiewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Więcej informacji na temat pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki to doskonały pomysł na dodatek do wielu potraw. Pyszne pesto warto podać jako dodatek do makaronu. Prosty przepis na pesto z liści rzodkiewki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pesto potrzebne będą następujące produkty: młode liście rzodkiewki, czosnek, nasiona słonecznika, parmezan, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.

Jak zrobić pesto z liści rzodkiewki? Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni. Liście rzodkiewki opłucz pod bieżącą wodą, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i wrzucić do pojemnika blendera. Czosnek obierz i dodaj do pojemnika blendera. Do pojemnika dodaj także podprażone ziarna słonecznika, starty parmezan, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz wedle uznania. Składniki zmiksuj do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Gotowe pesto podawaj jako dodatek do potraw.

Oliwa z oliwek sprawia, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zostaną lepiej przyswojone przez organizm. Warto jednak zwrócić uwagę na ilość dodanej oliwy, ponieważ może ona znacząco podnieść kaloryczność potrawy. Oliwa z oliwek to olej pochodzenia roślinnego, który posiada specyficzny smak oraz zapach. Ze względu na wrażliwość oliwy z oliwek na światło warto przechowywać ją w zaciemnionym miejscu w ciemnej, szklanej butelce. Oliwa dodawana do potraw wzbogaca je dodatkowo w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz zwiększa wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E oraz K).

Parmezan jest serem włoskiego pochodzenia. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Parmezan jest serem o dużej zawartości cholesterolu, dlatego nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Podsumowując smaczne pesto jest łatwe do przygotowania. Pesto z liści rzodkiewki świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, np. do makaronu. Pesto z liści rzodkiewki jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Niewykorzystane pesto warto przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

Szacunkowy koszt przygotowania pesto z liści rzodkiewki

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Liście rzodkiewki
100 g
2.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Słonecznik nasiona łuskane
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Ser parmezan
40 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Koszt składników
37.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na pesto z liści rzodkiewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób