Przepis na pesto z liści rzodkiewki krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała, blender, ręcznik papierowy, pojemnik blendera

Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni.

Liście rzodkiewki opłucz pod bieżącą wodą, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i wrzucić do pojemnika blendera.

Czosnek obierz i dodaj do pojemnika blendera.

Do pojemnika dodaj także podprażone ziarna słonecznika, starty parmezan, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz wedle uznania.

Składniki zmiksuj do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.

Gotowe pesto podawaj jako dodatek do potraw.

Pesto z liści rzodkiewki podane w słoiczkach.
Pesto z liści rzodkiewki
Koszt przygotowania dania
10.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1099 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
30

Pesto z liści rzodkiewki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pesto z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki to doskonały pomysł na dodatek do wielu potraw. Pyszne pesto warto podać jako dodatek do makaronu. Prosty przepis na pesto z liści rzodkiewki nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pesto potrzebne będą następujące produkty: młode liście rzodkiewki, czosnek, nasiona słonecznika, parmezan, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz.

Jak zrobić pesto z liści rzodkiewki? Nasiona słonecznika podpraż na suchej patelni. Liście rzodkiewki opłucz pod bieżącą wodą, osusz przy pomocy ręcznika papierowego i wrzucić do pojemnika blendera. Czosnek obierz i dodaj do pojemnika blendera. Do pojemnika dodaj także podprażone ziarna słonecznika, starty parmezan, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz wedle uznania. Składniki zmiksuj do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Gotowe pesto podawaj jako dodatek do potraw.

Oliwa z oliwek sprawia, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zostaną lepiej przyswojone przez organizm. Warto jednak zwrócić uwagę na ilość dodanej oliwy, ponieważ może ona znacząco podnieść kaloryczność potrawy. Oliwa z oliwek to olej pochodzenia roślinnego, który posiada specyficzny smak oraz zapach. Ze względu na wrażliwość oliwy z oliwek na światło warto przechowywać ją w zaciemnionym miejscu w ciemnej, szklanej butelce. Oliwa dodawana do potraw wzbogaca je dodatkowo w jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz zwiększa wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E oraz K).

Parmezan jest serem włoskiego pochodzenia. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Parmezan jest serem o dużej zawartości cholesterolu, dlatego nie powinny w dużych ilościach spożywać go osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Podsumowując smaczne pesto jest łatwe do przygotowania. Pesto z liści rzodkiewki świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, np. do makaronu. Pesto z liści rzodkiewki jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Niewykorzystane pesto warto przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce.

Wartości odżywcze pesto z liści rzodkiewki

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z liści rzodkiewki 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pesto z liści rzodkiewki

Lista alergenów dla pesto z liści rzodkiewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

W przepisie na pesto z liści rzodkiewki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście rzodkiewki
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pesto z liści rzodkiewki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Liście rzodkiewki
100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Słonecznik nasiona łuskane
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Ser parmezan
40 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Jak oceniasz przepis na pesto z liści rzodkiewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób