Przepis na pesto z suszonych pomidorów krok po kroku

Składniki
  • Suszone pomidory w oleju 200 g
  • Orzechy arachidowe (ziemne) 40 g
  • Pestki dyni 60 g
  • Oliwa z oliwek 60 ml
  • Bazylia świeża 20 szt.
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, imbir mielony, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała, blender, pojemnik blendera

Orzechy i pestki podpraż na suchej patelni.

Zblenduj orzechy i pestki z oliwą z oliwek.

Dodaj suszone pomidory, bazylię, 0,5 łyżeczki kurkumy i imbiru, 0,25 łyżeczki pieprzu i papryki ostrej oraz do smaku soli i dokładnie zblenduj.

Pesto z suszonych pomidorów w biało-beżowej miseczce. Obok znajduje się czosnek.
pesto z suszonych pomidorów
Koszt przygotowania dania
122.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
772 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
33

Pesto z suszonych pomidorów - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów świetnie sprawdzi się zarówno jako sos do makaronu, kaszy, czy pizzy, a także jako dodatek do kanapek. Takie domowe pesto pomidorowe możesz jeść od razu po przygotowaniu lub schować do słoików i zostawić na moment, kiedy masz na to ochotę. Dzięki temu w bardzo szybki sposób przygotujesz pyszny obiad z aromatycznym pesto. Pesto robi się z suszonych pomidorów, co pozwoli Ci zrobić je, gdy tylko go potrzebujesz, bez względu na porę roku. Taki sos robi się ekspresowo. Wystarczy tylko kilka minut, aby pesto z pomidorów, było gotowe. Przepis na pesto z suszonych pomidorów składa się oczywiście z suszonych pomidorów, bazylii, oliwy z oliwek, orzechów i nasion/pestek — ja używam orzechów ziemnych i pestek dyni, ponieważ najbardziej je lubię, ale możesz też użyć migdałów, orzeszków pinii, nasion słonecznika itp., oraz z ostrej papryki, soli, pieprzu, imbiru, kurkumy. Dzięki dodatkowi wielu przypraw pesto jest bardzo aromatyczne i niezwykle zdrowe, ponieważ mają one silne działanie przeciwutleniające. Orzechy z pestkami najlepiej podprażyć na suchej patelni, aby uzyskały wyjątkowy smak i aromat. Następnie wrzucamy je do blendera, dolewamy oliwę i blendujemy. Gdy orzechy i pestki są już dobrze rozdrobnione, dodajemy pomidory i przyprawy i ponownie blendujemy, aż połączą się wszystkie składniki. Dokładny opis jak zrobić pesto z suszonych pomidorów, znajdziesz powyżej. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci zrobić najlepsze i bardzo proste pesto, które możesz od razu po przygotowaniu dodać do ugotowanego makaronu, kaszy lub posmarować nim pizzę. Pamiętaj, żeby danie, które przygotowujesz, było pełnowartościowe, powinno znajdować się w nim także białko, na przykład w postaci mięsa, tofu, ryby, nasion roślin strączkowych, twarogu lub jajka. Po wymieszaniu mamy już gotowy obiad. Taki sos jest ma niski indeks glikemiczny oraz nie zawiera glutenu ani laktozy, więc mogą go jeść zarówno osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, jak i osoby, które źle tolerują gluten lub laktozę.

Wartości odżywcze Pesto z suszonych pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (190g)
Energia (kalorie)
406.37 kcal
772.10 kcal
Białko
9.91 g
18.83 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w pesto z suszonych pomidorów

Na 100g
Na porcję (190g)
Węglowodany
17.09 g
32.47 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
12.42 g
23.60 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.67 g
8.87 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (190g)
Tłuszcz
36.36 g
69.08 g
Tłuszcze nasycone
7.92 g
15.04 g
Tłuszcze nienasycone
28.44 g
54.04 g
Tłuszcze jednonasycone
21.25 g
40.37 g
Tłuszcze wielonasycone
7.19 g
13.67 g

Witaminy w przepisie na pesto z suszonych pomidorów

Na 100g
Na porcję (190g)
Witamina B6
0.24 mg
0.45 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.24 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.47 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
4.06 mg
7.71 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
33.74 µg (mcg)
64.10 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pesto z suszonych pomidorów

Na 100g
Na porcję (190g)
Sód
188.53 mg
358.20 mg
Potas
1023.16 mg
1944.00 mg
Wapń
47.58 mg
90.40 mg
Fosfor
297.16 mg
564.60 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
150.63 mg
286.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
3.12 mg
5.93 mg
Cynk
1.93 mg
3.66 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Pesto z suszonych pomidorów 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Pesto z suszonych pomidorów

Lista alergenów dla Pesto z suszonych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, kurkuma, imbir mielony, papryka ostra.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)

Cena przygotowania Pesto z suszonych pomidorów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone pomidory w oleju
200 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
4.44
Za 200 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
40 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 g
Pestki dyni
60 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 60 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Bazylia świeża
20 szt.
5.50
Za 1,0 szt.
Liczba opakowań 20
110.00
Za 20 szt.
Liczba porcji:
Razem
147.00
Łączny koszt
122.64
Jak oceniasz przepis na pesto z suszonych pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób