Pesto z suszonych pomidorów

Opublikowano: 29.08.2021 r., 16:26 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pesto z suszonych pomidorów w biało-beżowej miseczce. Obok znajduje się czosnek.
Pesto z suszonych pomidorów
Jeżeli lubisz suszone pomidory, to koniecznie musisz zrobić to pesto z suszonych pomidorów, które świetnie nadaje się zarówno do kanapek, jak i do makaronu.
Przygotowanie 10 min
772 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Suszone pomidory w oleju (200 g)
  • Orzechy arachidowe (ziemne) (40 g)
  • Pestki dyni (60 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Bazylia świeża (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, imbir mielony, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała, blender, pojemnik blendera

Przepis na pesto z suszonych pomidorów krok po kroku

Orzechy i pestki podpraż na suchej patelni.

Zblenduj orzechy i pestki z oliwą z oliwek.

Dodaj suszone pomidory, bazylię, 0,5 łyżeczki kurkumy i imbiru, 0,25 łyżeczki pieprzu i papryki ostrej oraz do smaku soli i dokładnie zblenduj.

Jak oceniasz przepis na pesto z suszonych pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,8% osób

Więcej informacji na temat pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów świetnie sprawdzi się zarówno jako sos do makaronu, kaszy, czy pizzy, a także jako dodatek do kanapek. Takie domowe pesto pomidorowe możesz jeść od razu po przygotowaniu lub schować do słoików i zostawić na moment, kiedy masz na to ochotę. Dzięki temu w bardzo szybki sposób przygotujesz pyszny obiad z aromatycznym pesto. Pesto robi się z suszonych pomidorów, co pozwoli Ci zrobić je, gdy tylko go potrzebujesz, bez względu na porę roku. Taki sos robi się ekspresowo. Wystarczy tylko kilka minut, aby pesto z pomidorów, było gotowe. Przepis na pesto z suszonych pomidorów składa się oczywiście z suszonych pomidorów, bazylii, oliwy z oliwek, orzechów i nasion/pestek — ja używam orzechów ziemnych i pestek dyni, ponieważ najbardziej je lubię, ale możesz też użyć migdałów, orzeszków pinii, nasion słonecznika itp., oraz z ostrej papryki, soli, pieprzu, imbiru, kurkumy. Dzięki dodatkowi wielu przypraw pesto jest bardzo aromatyczne i niezwykle zdrowe, ponieważ mają one silne działanie przeciwutleniające. Orzechy z pestkami najlepiej podprażyć na suchej patelni, aby uzyskały wyjątkowy smak i aromat. Następnie wrzucamy je do blendera, dolewamy oliwę i blendujemy. Gdy orzechy i pestki są już dobrze rozdrobnione, dodajemy pomidory i przyprawy i ponownie blendujemy, aż połączą się wszystkie składniki. Dokładny opis jak zrobić pesto z suszonych pomidorów, znajdziesz powyżej. Ten sprawdzony przepis pozwoli ci zrobić najlepsze i bardzo proste pesto, które możesz od razu po przygotowaniu dodać do ugotowanego makaronu, kaszy lub posmarować nim pizzę. Pamiętaj, żeby danie, które przygotowujesz, było pełnowartościowe, powinno znajdować się w nim także białko, na przykład w postaci mięsa, tofu, ryby, nasion roślin strączkowych, twarogu lub jajka. Po wymieszaniu mamy już gotowy obiad. Taki sos jest ma niski indeks glikemiczny oraz nie zawiera glutenu ani laktozy, więc mogą go jeść zarówno osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, jak i osoby, które źle tolerują gluten lub laktozę.

Alergeny w pesto z suszonych pomidorów

Lista alergenów dla Pesto z suszonych pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)

Wartości odżywcze pesto z suszonych pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Taki sos jest ma niski indeks glikemiczny oraz nie zawiera glutenu ani laktozy, więc mogą go jeść zarówno osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym, jak i osoby, które źle tolerują gluten lub laktozę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
406.37
772.10
Białko (g)
9.91
18.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
17.09
32.47
Węglowodany przyswajalne (g)
12.42
23.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.67
8.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
36.36
69.08
Tłuszcze nasycone (g)
7.92
15.04
Tłuszcze nienasycone (g)
28.44
54.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
21.25
40.37
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.19
13.67
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
47.58
90.40
Witamina B6 (mg)
0.24
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
54.81
104.14
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.13
0.24
Ryboflawina (mg)
0.25
0.47
Niacyna (mg)
4.06
7.71
Foliany (µg (mcg))
33.74
64.10
Beta karoten (µg (mcg))
199.84
379.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
188.53
358.20
Potas (mg)
1023.16
1944.00
Wapń (mg)
47.58
90.40
Fosfor (mg)
297.16
564.60
Magnez (mg)
150.63
286.20
Żelazo (mg)
3.12
5.93
Cynk (mg)
1.93
3.66
Miedź (mg)
0.47
0.89
Brak danych dla: orzechy arachidowe (ziemne).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z suszonych pomidorów 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pesto z suszonych pomidorów

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone pomidory w oleju
200 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
4.44
Za 200 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
40 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 g
Pestki dyni
60 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 60 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Bazylia świeża
20 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 g
Koszt składników
45.00