Przetwory z pomidorów
-
Pomidory w słoikach
Pomidory w słoikach to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 387 kcal
-
Przecier z pomidorów
Przecier pomidorowy przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się …
20 + 15 min łatwy 10 88 kcal
-
Pomidory suszone w oleju
Pomidory suszone w oleju to doskonała opcja dla wszystkich, kto szuka ciekawego sposobu na przetwory. Tak zakonserwowane pomidorki są doskonałym …
15 + 5 min łatwy 6 1932 kcal
Przetwory z pomidorów - przepisy
-
Pomidory w zalewie
Pomidory w zalewie to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 386 kcal
-
Dżem z zielonych pomidorów
Dżem z zielonych pomidorów jest naprawdę fantastycznym dodatkiem o przepysznym, głębokim smaku. Wspaniale komponuje się na kanapkach, ale również jedzony …
15 + 20 min łatwy 10 201 kcal
-
Pomidory do słoików
Pomidory do słoików to pyszna potrawa, obok której ciężko przejść obojętnie. To doskonała opcja na pyszne przetwory, które sprawdzą się …
60 + 10 min łatwy 2 132 kcal
-
Pomidory z cebulą w słoiku
Pomidory z cebulą w słoiku to idealna opcja na każdy dzień. Jest smaczna, prosta i niezwykle ciekawa. Całość będzie doskonałym …
20 + 10 min łatwy 10 38 kcal
-
Pomidory marynowane
Pomidory marynowane to doskonała opcja dla wszystkich miłośników pysznych przetworów, które z łatwością można zrobić w kilka chwil. Całość jest …
20 + 10 min łatwy 6 82 kcal
-
Pomidory w butelce
Pomidory w butelce to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań. Całość jest prosta, szybka i sprawdzi się idealnie na …
90 + 40 min łatwy 10 75 kcal
-
Konfitura z pomidorów
Konfitura każdemu z nas kojarzy się raczej jako słodki dodatek do wielu dań, który w łatwy sposób przygotujesz w swoim …
20 + 30 min łatwy 4 325 kcal
-
Pomidory w kawałkach na zimę
Pomidory w kawałkach na zimę to doskonały pomysł na przetwory do słoików. Pasteryzowane pomidory możesz wykorzystać do przygotowania zupy pomidorowej …
20 + 25 min łatwy 10 71 kcal
-
Passata pomidorowa
Passata pomidorowa to pomysł na pyszny dodatek do zup, sosów, dań głównych, zapiekanek, czy pizzy pochodzący prosto z tradycyjnej włoskiej …
60 min łatwy 40 18 kcal
-
Sałatka z zielonych pomidorów
Sałatka z zielonych pomidorów jest wspaniałym i naprawdę pysznym pomysłem na dodatek do dań głównych. Choć świetnie smakuje, to nie …
20 + 10 min łatwy 4 81 kcal
-
Pulpa pomidorowa
Pulpa pomidorowa przygotowana na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą się …
20 + 15 min łatwy 10 88 kcal
-
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
Sałata z zielonych pomidorów na zimę to świetny pomysł na pyszne, domowe przetwory. Tak przygotowane kwaśne pomidory w słodkiej zalewie …
720 + 30 min łatwy 5 244 kcal
-
Sałatka z zielonych pomidorów i ogórków
Zimą świeże warzyw i owoce są droższe, dlatego warto wykorzystać ten przepis na sałatkę z zielonych pomidorów i ogórków i …
60 + 25 min średni 6 490 kcal
-
Sok z pomidorów
Sok z pomidorów może służyć jako napój lud dodatek do zup. Jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy i sycący. …
30 + 5 min łatwy 10 89 kcal
-
Chutney z pomidorów
Chutney z pomidorów to bardzo dobry pomysł na pyszny sos na bazie pomidorów i cebuli. Słodki sos z pomidorów ma …
20 + 40 min łatwy 10 108 kcal
-
Sos do spaghetti do słoików
Sos do spaghetti do słoików to doskonały pomysł na smaczny dodatek do makaronu. Pyszny sos świetnie sprawdzi się jako szybki …
20 + 60 min łatwy 5 163 kcal
-
Ketchup z pomidorów
Ketchup z pomidorów to przepis na świetny sos, który doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Można przygotować go …
20 + 45 min łatwy 6 204 kcal
-
Ketchup z cukinii i pomidorów
Ketchup z cukinii i pomidorów to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych przetworów. Jest prosty, szybki w przygotowaniu i niezwykle …
30 + 45 min łatwy 6 200 kcal
-
Sos słodko-kwaśny do słoików
Sos słodko kwaśny do słoików to coś co koniecznie musisz spróbować. Taki sos to idealne rozwiązanie, jeśli lubisz kuchnię azjatycką, …
30 + 200 min łatwy 12 257 kcal
-
Przecier pomidorowy Thermomix
Przecier pomidorowy Thermomix przygotowany na zimę to świetny pomysł, jeśli lubisz dania na bazie sosu pomidorowego. Tak zapasteryzowane pomidory sprawdzą …
15 + 30 min łatwy 2 91 kcal
-
Pomidory kiszone
Pomidory kiszone to doskonała, choć niecodzienna propozycja na przetwory w słoikach na zimę. Kiszenie pomidorów, w porównaniu do kiszenia kapusty, …
40 min łatwy 10 50 kcal
-
Pieczone pomidory
Pomidory to warzywa, które obecnie możemy dostać przez cały rok, ale najsmaczniejsze są te zbierane latem, w trakcie sezonu na …
25 + 130 min średni 3 163 kcal
-
Śledzie z suszonymi pomidorami
Śledzie z suszonymi pomidorami w oleju na ostro to doskonała propozycja na szybką przekąskę, przystawkę lub posiłek podawany na święta …
15 min łatwy 4 351 kcal -
Pomidory koktajlowe na zimę
Pomidory koktajlowe na zimę to doskonały pomysł na przetwory do słoików. Całe pomidorki koktajlowe w zalewie są dość kwaśne i …
40 min łatwy 10 220 kcal
-
Pomidory w słoikach na zimę
Pomidory w słoikach na zimę to doskonały pomysł na dodatek do wielu potraw. Przepis na pomidory w słoikach na zimę …
40 min łatwy 7 116 kcal
-
Przecier z pomidorów na zimę
Przecier z pomidorów na zimę to wszechstronny składnik kulinarny, który można wykorzystać do wielu różnych potraw. Jeśli nie masz pomysłu …
30 + 30 min łatwy 5 56 kcal
-
Sałatka z pomidorów do słoika
Sałatka z pomidorów do słoika to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pyszna sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek do …
60 min łatwy 10 229 kcal
-
Pomidory na zimę do kanapek
Nie ma nic lepszego niż wspólne przygotowanie domowych przetworów, dlatego koniecznie poznaj moją dzisiejszą propozycję. Pomidory na zimę do kanapek …
30 min łatwy 5 24 kcal
-
Pomidory na zupę do słoików
Pomidory na zupę do słoików to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Pomidory warto wykorzystać do przygotowania pysznej zupy pomidorowej …
30 + 40 min łatwy 8 90 kcal
-
Grzyby w pomidorach do słoika
Grzyby w pomidorach do słoika to doskonały pomysł na pyszne przetwory na zimę. Smaczne grzyby możesz podać jako przystawkę podczas …
30 + 20 min łatwy 3 272 kcal
-
Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na pyszny i sycący obiad, który powstaje w kilka chwil. Jest niezwykle odżywczy i …
30 + 30 min łatwy 4 295 kcal -
Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów to świetny dodatek do obiadu. Idealnie współgra z daniami mięsnymi i warzywnymi, podkreślając ich smak. To surówka …
15 min łatwy 4 152 kcal
-
Sałatka z suszonymi pomidorami
Sałatka z suszonymi pomidorami to pyszna i bardzo łatwa potrawa, która dzięki niebanalnej formie i bardzo szybkiemu wykonaniu skradnie twoje …
20 min łatwy 2 1121 kcal
-
Leczo z kurczakiem
Pyszne leczo z kurczakiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
15 + 45 min łatwy 4 276 kcal -
Śledzie w pomidorach
Śledź to najczęściej spożywana przez Polaków ryba, lecz niestety i tak jemy ją bardzo rzadko. W Polsce można łatwo dostać …
25 + 5 min łatwy 4 417 kcal -
Leczo na zimę
Leczo na zimę to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, którego smakiem …
20 + 30 min łatwy 11 276 kcal
-
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami
Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami jest dobrym wyborem na szybką i prostą w przygotowaniu przekąskę, dlatego nie potrzebujesz dużego …
25 min łatwy 5 338 kcal -
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to wspaniały pomysł na pyszny i zdrowy lunch, czy kolację. Jest bardzo sycąca ze …
25 + 15 min łatwy 2 679 kcal -
Spaghetti z pomidorów z puszki
Chrupiący placek z Twoimi ulubionymi dodatkami i spaghetti bolognese to dania sławne na cały świat. Oba doczekały się wielu pysznych …
15 + 30 min łatwy 4 417 kcal -
Sałatka ukraińska z zielonych pomidorów
Sałatka ukraińska z zielonych pomidorów do słoików na zimę jest świetną formą utrwalenia letnich warzyw kiedy ich smak jest najbogatszy. …
740 min średni 5 314 kcal
-
Tatar z suszonych pomidorów
Tatar z suszonych pomidorów to potrawa, obok której ciężko jest przejść obojętnie. Do jego przygotowania wystarczy kilka chwil. Całość można …
10 + 10 min łatwy 4 137 kcal
-
Szakszuka thermomix
Szakszuka thermomix, czyli jajka gotowane w pomidorach to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, dokładnie z jakiego kraju pochodzi, to pyszna szakszuka …
15 + 15 min łatwy 2 136 kcal
-
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki
Sałatka z zielonych pomidorów i papryki do słoików na zimę jest świetną formą utrwalenia letnich warzyw kiedy ich smak jest …
740 min średni 5 319 kcal
-
Surówka z cukinii i pomidorów
Surówka z cukinii i pomidorów jest szybka w wykonaniu. Kilka minut wystarczy, by Twoje danie obiadowe wzbogacił smak tej pysznej …
20 min łatwy 5 137 kcal
-
Sos meksykański
Domowy sos meksykański to pyszny dodatek do dań na zimno i na ciepło. Wspaniale pasuje do meksykańskich chipsów z tortilli- …
5 min łatwy 1 266 kcal
-
Pasta z suszonych pomidorów
Pasta z suszonych pomidorów to doskonała propozycja na domowy dodatek do chleba. Smaczna pasta na bazie suszonych pomidorów i twarogu …
7 min łatwy 5 226 kcal
-
Ketchup z dyni
Ketchup z dyni to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Sprawdzony przepis wykorzystać można w sezonie dyniowym i …
15 + 40 min łatwy 5 116 kcal
-
Domowy ketchup
Domowy ketchup można wykorzystać m.in. do pizzy, zapiekanek i natchosów. Jednak warto od razu pokusić się na zrobienie większej ilości …
45 + 190 min średni 6 73 kcal
-
Pesto z suszonych pomidorów
Pesto z suszonych pomidorów świetnie sprawdzi się zarówno jako sos do makaronu, kaszy, czy pizzy, a także jako dodatek do …
10 min łatwy 2 772 kcal
-
Suszone pomidory w oleju
Suszone pomidory w oleju to idealny dodatek do sałatki i dań obiadowych, dlatego warto wiedzieć, jak przygotować je samodzielnie w …
30 + 30 min łatwy 10 779 kcal
-
Sos do burrito
Sos do burrito to wspaniały dodatek, który robi się w kilka minut, a odmienia każde danie, zwłaszcza placki tortilli. Jest …
10 + 15 min łatwy 6 77 kcal
-
Sos do pizzy z pomidorów
Sos do pizzy z pomidorów to smaczny dodatek, który wzbogaci smak najbardziej popularnego dania na świecie. Ten najlepszy sos sprawdzi …
15 + 40 min łatwy 1 180 kcal
Przetwory z pomidorów - co to jest?
Przetwory z pomidorów na zimę robiono w każdym domu jeszcze w XX wieku, kiedy to pomidory dostępne były na rynku tylko latem. Dziś również warto robić przetwory, gdyż sezonowe pomidory dojrzewające w słońcu zawierają więcej wartości odżywczych. Szczególnie wartościowy jest likopen, który nie ginie pod wpływem obróbki termicznej. Najbardziej popularny przepis na przetwory z pomidorów stanowi przecier lub koncentrat pomidorowy, który możemy potem wykorzystać do zup, sosów i zapiekanek. Dodając odpowiednie przyprawy zrobimy domowy ketchup, passatę czy sos do pizzy.
Przetwory z pomidorów - pomysły na weki na zimę z pomidorów
Mało kto dziś pamięta, że jeszcze w XX wieku pomidory dostępne były na rynku tylko latem. Dlatego też należało przygotować przetwory, aby cieszyć się daniami z pomidorów zimą. Dziś pomysł na robienie pomidorów do słoików odradza się, gdyż chcemy zachować na zimę smak i wartości odżywcze sezonowych pomidorów dojrzewających w słońcu. Warto robić przetwory, gdyż ich wartość odżywcza jest większa, niż pomidorów świeżych. Przedstawiamy ciekawe przepisy na tradycyjne i nowoczesne przetwory z pomidorów na zimę.
Dlaczego warto robić domowe przetwory z pomidorów
Jaką rolę odgrywają pomidory w kuchni polskiej
Pomidory pojawiły się w kuchni polskiej w XIX wieku, zaś upowszechniły się dopiero w XX wieku. Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej, a właściwie z Peru. Europejczycy poznali ją dopiero po odkryciach Krzysztofa Kolumba. Ich popularność rosła, tak że dziś nie wyobrażamy sobie kuchni bez tego warzywa. Pomidory uprawiane są na świecie prawie wszędzie.
Ich soczysta konsystencja, kwaskowy smak, który nieco przypomina smak mięsny, sprawiają, że pomidory znalazły zastosowanie w bardzo wielu daniach wytrawnych. Świeże pomidory dodajemy do sałatek i surówek, jak również leczo i dań jednogarnkowych. Gotujemy z nich zupy i sosy. Zaś koncentrat pomidorowy wzbogaca smak wielu dań.
Dlaczego robimy weki i zaprawy z pomidorów na zimę
Obecnie rzadko robimy pomidory do słoików na zimę, gdyż warzywo to dostępne jest cały rok, zaś w sklepach mamy mnóstwo gotowych koncentratów i sosów pomidorowych. Warto jednak pamiętać, że zimą pomidory są wielokrotnie droższe niż latem. Ponadto pomidory sezonowe, dojrzewające w słońcu, mają odpowiedni smak i wartości odżywcze. Niestety pomidory są produkowane masowo. Nowe odmiany stworzono biorąc pod uwagę ich odporność na szkodniki, łatwość transportu, a nie smak i wartości odżywcze. Aby można było je dłużej przechowywać produkuje się warzywa, których rozwój został sztucznie spowolniony. Dlatego też najwięcej wartości odżywczych mają pomidory naturalnie dojrzewające na słońcu.
W Polsce sezon na pomidory ma miejsce w sierpniu, kiedy to ich ceny są najniższe. Wtedy też warto robić pomidory do słoików. Domowe weki mają tę przewagę nad gotowymi ze sklepu, że znamy ich zawartość i wiemy, że nie zawierają sztucznych dodatków. Domowe zaprawy pomidorowe warto robić także ze względu na ich wartości odżywcze. Pomidory zawierają nie tylko liczne witaminy, lecz także likopen, który jest silnym antyoksydantem. Obróbka cieplna nie tylko nie obniża zawartości likopenu, lecz go zwiększa. Dlatego też warto jeść pomidory na ciepło, a szczególnie zakonserwowane w postaci przetworów.
Tradycyjne i nowe, ciekawe przepisy na pomidory do słoików na zimę
Jeszcze w XX wieku pomidory dostępne były tylko w sezonie letnim. Mało kto dziś pamięta, że zimą ich po prostu nie było. Dlatego też jedynym sposobem, aby cieszyć się potrawami z pomidorów zimą, były przetwory.
Najpopularniejsze przetwory z pomidorów:
- koncentrat pomidorowy,
- przecier z pomidorów,
- passata z pomidorów,
- domowy ketchup,
- domowa pasta z pomidorów,
- suszone pomidory w słoiku,
- pomidory w całości w słoiku,
- sok pomidorowy,
- leczo.
Najlepszy pomysł na przetwory z pomidorów
Tradycyjny przepis na uniwersalne zaprawy z pomidorów
Do najbardziej uniwersalnych przetworów z pomidorów należą przeciery i koncentraty. Koncentrat pomidorowy ma szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Wykorzystuje się go do zup, sosów, bigosu, dań z kapusty, gołąbków, sosów do makaronu itp. Dlatego też w XX wieku latem należało przygotować domowe zaprawy w małych słoikach, aby przez całą zimę można było cieszyć się tymi daniami.
Przepis na koncentrat pomidorowy do słoików na zimę jest banalnie prosty. Wystarczy wrzucić umyte i przekrojone na pół pomidory do garnka, posolić i zagotować. Gorące wkładamy do słoików, pasteryzujemy i to wszystko. Słoiki przechowujemy później w ciemnym, chłodnym miejscu. Przepis na domowe weki ma różne warianty. Niektórzy wcześniej obierają pomidory ze skóry, inni po prostu miksują całość po ugotowaniu. Jeśli dodamy przyprawy, jak czosnek, oregano, bazylię i paprykę, zaś koncentrat zmiksujemy, otrzymamy na zimę pyszną passatę do spaghetti. Znacznie bardziej pracochłonne jest zrobienie przecieru, tak aby usunąć skórkę i pestki. Ręcznie przecieramy ugotowany koncentrat przez sitko. Szybszym sposobem jest posłużenie się wyciskarką wolnoobrotową.
Do niektórych dań potrzebne są pomidory w kawałkach lub w całości. Takie pomidory również można zakonserwować. Małe pomidory można umieścić w słoiku w całości i zalać osoloną wodą. Można również pokroić pomidory na ćwiartki i gęsto upchać w słoiku, zaś na wierzchu tylko oprószyć solą. Słoiki pasteryzujemy. Tak przygotowane słoiki nie zachowają swojej jędrności, tak aby nadawały się do sałatki, lecz idealnie zastąpią pomidory z puszki.
Ciekawe pomysły na przetwory z pomidorów
Często trudno jest znaleźć pomysł na fajne i szybkie danie na co dzień i na imprezę. Natomiast mając przetwory z pomidorów, możemy szybko stworzyć pyszne i szybkie danie.
Ciekawym pomysłem na przetwory z pomidorów są pomidory suszone w słoikach, które można później wykorzystać do sałatek, do sosów do makaronu, do pizzy czy do zapiekanek. Najpierw pomidory suszymy w piekarniku lub w suszarce do grzybów. Następnie suszone pomidory zalewamy gorącym olejem z przyprawami. Tak przygotowane słoiki przetrwają kilka miesięcy.
Jeśli chcemy mieć gotową potrawę, tak aby tylko otworzyć słoik i używać, możemy zrobić gotowy sos pomidorowy. Potrzebny będzie przecier pomidorowy, jak również cebula, czosnek i przyprawy. Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i redukujemy. Dodajemy sól, cukier, przyprawy i sok z cytryny. Sos przecieramy przez sito i wkładamy do słoików. Słoiki pasteryzujemy.
Wykonanie domowych przetworów z pomidorów sprawie, że na naszym stole zagoszczą zdrowe produkty bez konserwantów. Czas wykorzystany na zrobienie przetworów, to także świetna zabawa oraz sposób na zaoszczędzenie czasu zimą, kiedy to wystarczy wyjąć ze spiżarki słoik i wlać do zupy lub dania jednogarnkowego.