Przetwory z pomidorów

przetwory z pomidorów

Przetwory z pomidorów na zimę robiono w każdym domu jeszcze w XX wieku, kiedy to pomidory dostępne były na rynku tylko latem. Dziś również warto robić przetwory, gdyż sezonowe pomidory dojrzewające w słońcu zawierają więcej wartości odżywczych. Szczególnie wartościowy jest likopen, który nie ginie pod wpływem obróbki termicznej. Najbardziej popularny przepis na przetwory z pomidorów stanowi przecier lub koncentrat pomidorowy, który możemy potem wykorzystać do zup, sosów i zapiekanek. Dodając odpowiednie przyprawy zrobimy domowy ketchup, passatę czy sos do pizzy.

Przetwory z pomidorów - polecane przepisy

Przetwory z pomidorów - pozostałe przepisy

Przetwory z pomidorów - pomysły na weki na zimę z pomidorów

Mało kto dziś pamięta, że jeszcze w XX wieku pomidory dostępne były na rynku tylko latem. Dlatego też należało przygotować przetwory, aby cieszyć się daniami z pomidorów zimą. Dziś pomysł na robienie pomidorów do słoików odradza się, gdyż chcemy zachować na zimę smak i wartości odżywcze sezonowych pomidorów dojrzewających w słońcu. Warto robić przetwory, gdyż ich wartość odżywcza jest większa, niż pomidorów świeżych. Przedstawiamy ciekawe przepisy na tradycyjne i nowoczesne przetwory z pomidorów na zimę.

Dlaczego warto robić domowe przetwory z pomidorów

Jaką rolę odgrywają pomidory w kuchni polskiej

Pomidory pojawiły się w kuchni polskiej w XIX wieku, zaś upowszechniły się dopiero w XX wieku. Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej, a właściwie z Peru. Europejczycy poznali ją dopiero po odkryciach Krzysztofa Kolumba. Ich popularność rosła, tak że dziś nie wyobrażamy sobie kuchni bez tego warzywa. Pomidory uprawiane są na świecie prawie wszędzie.

Ich soczysta konsystencja, kwaskowy smak, który nieco przypomina smak mięsny, sprawiają, że pomidory znalazły zastosowanie w bardzo wielu daniach wytrawnych. Świeże pomidory dodajemy do sałatek i surówek, jak również leczo i dań jednogarnkowych. Gotujemy z nich zupy i sosy. Zaś koncentrat pomidorowy wzbogaca smak wielu dań.

Dlaczego robimy weki i zaprawy z pomidorów na zimę

Obecnie rzadko robimy pomidory do słoików na zimę, gdyż warzywo to dostępne jest cały rok, zaś w sklepach mamy mnóstwo gotowych koncentratów i sosów pomidorowych. Warto jednak pamiętać, że zimą pomidory są wielokrotnie droższe niż latem. Ponadto pomidory sezonowe, dojrzewające w słońcu, mają odpowiedni smak i wartości odżywcze. Niestety pomidory są produkowane masowo. Nowe odmiany stworzono biorąc pod uwagę ich odporność na szkodniki, łatwość transportu, a nie smak i wartości odżywcze. Aby można było je dłużej przechowywać produkuje się warzywa, których rozwój został sztucznie spowolniony. Dlatego też najwięcej wartości odżywczych mają pomidory naturalnie dojrzewające na słońcu.

W Polsce sezon na pomidory ma miejsce w sierpniu, kiedy to ich ceny są najniższe. Wtedy też warto robić pomidory do słoików. Domowe weki mają tę przewagę nad gotowymi ze sklepu, że znamy ich zawartość i wiemy, że nie zawierają sztucznych dodatków. Domowe zaprawy pomidorowe warto robić także ze względu na ich wartości odżywcze. Pomidory zawierają nie tylko liczne witaminy, lecz także likopen, który jest silnym antyoksydantem. Obróbka cieplna nie tylko nie obniża zawartości likopenu, lecz go zwiększa. Dlatego też warto jeść pomidory na ciepło, a szczególnie zakonserwowane w postaci przetworów.

Tradycyjne i nowe, ciekawe przepisy na pomidory do słoików na zimę

Jeszcze w XX wieku pomidory dostępne były tylko w sezonie letnim. Mało kto dziś pamięta, że zimą ich po prostu nie było. Dlatego też jedynym sposobem, aby cieszyć się potrawami z pomidorów zimą, były przetwory.

Najpopularniejsze przetwory z pomidorów:

  • koncentrat pomidorowy,
  • przecier z pomidorów,
  • passata z pomidorów,
  • domowy ketchup,
  • domowa pasta z pomidorów,
  • suszone pomidory w słoiku,
  • pomidory w całości w słoiku,
  • sok pomidorowy,
  • leczo.

Najlepszy pomysł na przetwory z pomidorów

Tradycyjny przepis na uniwersalne zaprawy z pomidorów

Do najbardziej uniwersalnych przetworów z pomidorów należą przeciery i koncentraty. Koncentrat pomidorowy ma szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej. Wykorzystuje się go do zup, sosów, bigosu, dań z kapusty, gołąbków, sosów do makaronu itp. Dlatego też w XX wieku latem należało przygotować domowe zaprawy w małych słoikach, aby przez całą zimę można było cieszyć się tymi daniami.

Przepis na koncentrat pomidorowy do słoików na zimę jest banalnie prosty. Wystarczy wrzucić umyte i przekrojone na pół pomidory do garnka, posolić i zagotować. Gorące wkładamy do słoików, pasteryzujemy i to wszystko. Słoiki przechowujemy później w ciemnym, chłodnym miejscu. Przepis na domowe weki ma różne warianty. Niektórzy wcześniej obierają pomidory ze skóry, inni po prostu miksują całość po ugotowaniu. Jeśli dodamy przyprawy, jak czosnek, oregano, bazylię i paprykę, zaś koncentrat zmiksujemy, otrzymamy na zimę pyszną passatę do spaghetti. Znacznie bardziej pracochłonne jest zrobienie przecieru, tak aby usunąć skórkę i pestki. Ręcznie przecieramy ugotowany koncentrat przez sitko. Szybszym sposobem jest posłużenie się wyciskarką wolnoobrotową.

Do niektórych dań potrzebne są pomidory w kawałkach lub w całości. Takie pomidory również można zakonserwować. Małe pomidory można umieścić w słoiku w całości i zalać osoloną wodą. Można również pokroić pomidory na ćwiartki i gęsto upchać w słoiku, zaś na wierzchu tylko oprószyć solą. Słoiki pasteryzujemy. Tak przygotowane słoiki nie zachowają swojej jędrności, tak aby nadawały się do sałatki, lecz idealnie zastąpią pomidory z puszki.

Ciekawe pomysły na przetwory z pomidorów

Często trudno jest znaleźć pomysł na fajne i szybkie danie na co dzień i na imprezę. Natomiast mając przetwory z pomidorów, możemy szybko stworzyć pyszne i szybkie danie.

Ciekawym pomysłem na przetwory z pomidorów są pomidory suszone w słoikach, które można później wykorzystać do sałatek, do sosów do makaronu, do pizzy czy do zapiekanek. Najpierw pomidory suszymy w piekarniku lub w suszarce do grzybów. Następnie suszone pomidory zalewamy gorącym olejem z przyprawami. Tak przygotowane słoiki przetrwają kilka miesięcy.

Jeśli chcemy mieć gotową potrawę, tak aby tylko otworzyć słoik i używać, możemy zrobić gotowy sos pomidorowy. Potrzebny będzie przecier pomidorowy, jak również cebula, czosnek i przyprawy. Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i redukujemy. Dodajemy sól, cukier, przyprawy i sok z cytryny. Sos przecieramy przez sito i wkładamy do słoików. Słoiki pasteryzujemy.

Wykonanie domowych przetworów z pomidorów sprawie, że na naszym stole zagoszczą zdrowe produkty bez konserwantów. Czas wykorzystany na zrobienie przetworów, to także świetna zabawa oraz sposób na zaoszczędzenie czasu zimą, kiedy to wystarczy wyjąć ze spiżarki słoik i wlać do zupy lub dania jednogarnkowego.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto