Pesto z jarmużu

Opublikowano: 18.10.2021 r., 12:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoik z pesto z jarmużu.
Pesto z jarmużu
Pesto z jarmużu to wspaniały dodatek do wielu potraw. Całość jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a przy tym odznacza się naprawdę fantastycznym smakiem.
Przygotowanie 10 min
555 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jarmuż (200 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Orzeszki pinii - 3 łyżki (30 g)
  • Ser parmezan (20 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Pietruszka (45 g)
  • Bazylia świeża (45 g)
  • Pestki dyni (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
blender, tarka

Przepis na pesto z jarmużu krok po kroku

Jarmuż porwij na mniejsze kawałki i usuń zgrubiałe łodyżki.

Włóż do blendera i dodaj oliwę, orzeszki, pestki, czosnek, zioła i starty parmezan.

Całość zblenduj na gładką pastę.

Jak oceniasz przepis na pesto z jarmużu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu jest świetną opcją dla wszystkich miłośników pysznych i zdrowych sosów. Całość jest łatwa w przygotowaniu, a dodatkowo zawiera sporo smaku. To niezwykle prosty sposób na przemycenie do swojego menu jarmużu w naprawdę atrakcyjnej formie, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskich dań. Pesto można dodać do makaronu, naleśników, tostów czy kanapek. Ma bardzo uniwersalne zastosowanie, a przy tym wspaniały smak.

Przepis na pesto z jarmużu jest bardzo prosty, a przy tym szybki. Do jego przygotowania przyda się tylko blender. Całość wystarczy przełożyć do pojemnika i zblendować na gładką masę. Duży dodatek różnych składników sprawia, że sos ma naprawdę gęstą konsystencję, a przy tym pyszny smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pesto z jarmużu w łatwy sposób we własnym domu, ten przepis sprawdzi się idealnie. To idealna opcja na użycie tego wspaniałego warzywa w prosty, ale również smaczny sposób. Jarmuż jest zaliczany do grupy super żywności, nic dziwnego, to świetne źródło wielu witamin i składników prozdrowotnych, które można dostać w każdym większym sklepie. Uprawiane jest również w Polsce, więc jego cena nie jest aż tak wysoka. Choć łatwo jest go kupić, to wiele osób nie ma pomysłu na jego przygotowanie. Dla innych jego specyficzny smak może być nieco odrzucający. Pesto to dobry sposób na danie jarmużowi zupełnie nowego życia i przygotowanie na jego bazie bardzo smacznego dodatku. W takiej wersji zachowuje swoje zdrowotne właściwości, a przy okazji wspaniale łączy się z innymi składnikami.

To również przepis, który świetnie sprawdzi się na zimę do słoików. Można przechowywać go naprawdę długi czas po odpowiedniej pasteryzacji, dzięki czemu będzie wspaniałą opcja na awaryjny posiłek zimą, gdy brakuje świeżych warzyw.

Pesto z jarmużu do makaronu można dostać również w sklepie, jednak najlepiej smakuje to domowe. To dlatego, że składają się na nie liczne dodatki. Znajdują się w nim bazylia, pietruszka, pestki dyni czy czosnek. Całość zblendowana na gładką masę będzie dobrym dodatkiem do wielu dań.

Alergeny w pesto z jarmużu

Lista alergenów dla pesto z jarmużu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze pesto z jarmużu

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowy dodatek, który dostarcza wielu cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
252.70
555.95
Białko (g)
6.51
14.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
6.91
15.21
Węglowodany przyswajalne (g)
3.64
8.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.27
7.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
23.56
51.84
Tłuszcze nasycone (g)
5.36
11.79
Tłuszcze nienasycone (g)
18.21
40.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.71
27.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.49
12.08
Cholesterol (mg)
3.09
6.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
146.02
321.25
Witamina B6 (mg)
0.14
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.12
Witamina C (mg)
46.92
103.23
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.05
Witamina E (mg)
3.18
7.00
Retinol (µg (mcg))
9.14
20.10
Tiamina (mg)
0.10
0.22
Ryboflawina (mg)
0.22
0.47
Niacyna (mg)
1.33
2.92
Foliany (µg (mcg))
48.58
106.87
Beta karoten (µg (mcg))
1630.50
3587.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
81.18
178.60
Potas (mg)
334.57
736.05
Wapń (mg)
199.76
439.48
Fosfor (mg)
192.26
422.98
Magnez (mg)
81.69
179.72
Żelazo (mg)
2.19
4.82
Cynk (mg)
1.43
3.15
Miedź (mg)
0.26
0.57
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z jarmużu 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pesto z jarmużu

Koszt składników
74.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jarmuż
200 g
6.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 200 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Orzeszki pinii
30 g
3 łyżki
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 30 g
Ser parmezan
20 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Pietruszka
45 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Bazylia świeża
45 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 45 g
Pestki dyni
30 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 30 g
Koszt składników
74.50