Przepis na pesto z jarmużu krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
blender, tarka

Jarmuż porwij na mniejsze kawałki i usuń zgrubiałe łodyżki.

Włóż do blendera i dodaj oliwę, orzeszki, pestki, czosnek, zioła i starty parmezan.

Całość zblenduj na gładką pastę.

Pesto z jarmużu podane w eleganckim słoiku.
pesto z jarmużu
Koszt przygotowania dania
268.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
555 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
38

Pesto z jarmużu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pesto z jarmużu

Pesto z jarmużu jest świetną opcją dla wszystkich miłośników pysznych i zdrowych sosów. Całość jest łatwa w przygotowaniu, a dodatkowo zawiera sporo smaku. To niezwykle prosty sposób na przemycenie do swojego menu jarmużu w naprawdę atrakcyjnej formie, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskich dań. Pesto można dodać do makaronu, naleśników, tostów czy kanapek. Ma bardzo uniwersalne zastosowanie, a przy tym wspaniały smak.

Przepis na pesto z jarmużu jest bardzo prosty, a przy tym szybki. Do jego przygotowania przyda się tylko blender. Całość wystarczy przełożyć do pojemnika i zblendować na gładką masę. Duży dodatek różnych składników sprawia, że sos ma naprawdę gęstą konsystencję, a przy tym pyszny smak.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pesto z jarmużu w łatwy sposób we własnym domu, ten przepis sprawdzi się idealnie. To idealna opcja na użycie tego wspaniałego warzywa w prosty, ale również smaczny sposób. Jarmuż jest zaliczany do grupy super żywności, nic dziwnego, to świetne źródło wielu witamin i składników prozdrowotnych, które można dostać w każdym większym sklepie. Uprawiane jest również w Polsce, więc jego cena nie jest aż tak wysoka. Choć łatwo jest go kupić, to wiele osób nie ma pomysłu na jego przygotowanie. Dla innych jego specyficzny smak może być nieco odrzucający. Pesto to dobry sposób na danie jarmużowi zupełnie nowego życia i przygotowanie na jego bazie bardzo smacznego dodatku. W takiej wersji zachowuje swoje zdrowotne właściwości, a przy okazji wspaniale łączy się z innymi składnikami.

To również przepis, który świetnie sprawdzi się na zimę do słoików. Można przechowywać go naprawdę długi czas po odpowiedniej pasteryzacji, dzięki czemu będzie wspaniałą opcja na awaryjny posiłek zimą, gdy brakuje świeżych warzyw.

Pesto z jarmużu do makaronu można dostać również w sklepie, jednak najlepiej smakuje to domowe. To dlatego, że składają się na nie liczne dodatki. Znajdują się w nim bazylia, pietruszka, pestki dyni czy czosnek. Całość zblendowana na gładką masę będzie dobrym dodatkiem do wielu dań.

Wartości odżywcze pesto z jarmużu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kalorie)
252.70 kcal
555.95 kcal
Białko
6.51 g
14.33 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w pesto z jarmużu

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany
6.91 g
15.21 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.64 g
8.01 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.27 g
7.20 g
Brak danych dla: ser parmezan, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz
23.56 g
51.84 g
Tłuszcze nasycone
5.36 g
11.79 g
Tłuszcze nienasycone
18.21 g
40.05 g
Tłuszcze jednonasycone
12.71 g
27.97 g
Tłuszcze wielonasycone
5.49 g
12.08 g

Witaminy w przepisie na pesto z jarmużu

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina B6
0.14 mg
0.31 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
46.92 mg
103.23 mg
Brak danych dla: ser parmezan, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
3.18 mg
7.00 mg
Tiamina
0.10 mg
0.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.47 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.33 mg
2.92 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
48.58 µg (mcg)
106.87 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
1630.50 µg (mcg)
3587.10 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, pietruszka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pesto z jarmużu

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód
81.18 mg
178.60 mg
Potas
334.57 mg
736.05 mg
Wapń
199.76 mg
439.48 mg
Fosfor
192.26 mg
422.98 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
81.69 mg
179.72 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
2.19 mg
4.82 mg
Cynk
1.43 mg
3.15 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.26 mg
0.57 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z jarmużu 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pesto z jarmużu

Lista alergenów dla pesto z jarmużu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania pesto z jarmużu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jarmuż
200 g
6.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 200 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Orzeszki pinii
30 g
3 łyżki
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 30 g
Ser parmezan
20 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Pietruszka
45 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Bazylia świeża
45 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 45
247.50
Za 45 g
Pestki dyni
30 g
7.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
314.00
Jak oceniasz przepis na pesto z jarmużu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób