Przepis na pesto z rzodkiewki krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
malakser

Upraż orzechy włoskie na patelni bez tłuszczu.

W malakserze umieść liście rzodkiewki oraz bazylii.

Dodaj starty na tarce parmezan.

Wlej oliwę, dodaj ząbki czosnku.

Dodaj orzechy, dopraw solą, pieprzem.

Rozdrobnij do uzyskania gładkiego sosu.

Sos przełóż do słoiczka i zalej oliwą.

Pesto z rzodkiewki podane w słoiczku.
Pesto z rzodkiewki
Koszt przygotowania dania
20.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1342 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
18

Pesto z rzodkiewki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pesto z rzodkiewki

Pesto z rzodkiewki to bardzo dobry pomysł na dodatek do potraw. Pesto to tradycyjny Włoski dodatek do makaronu. W sosie na bazie ziół, oliwy i parmezanu można marynować także mięso. Pasta z liści rzodkiewki sprawdzi się także na kanapkę. Przepis na pesto z rzodkiewki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pesto potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: liście rzodkiewki, parmezan, oliwa z oliwek, bazylia, czosnek, orzechy włoskie, sól, pieprz.

Jak zrobić pesto z rzodkiewki? Upraż orzechy włoskie na patelni bez tłuszczu. W malakserze umieść liście rzodkiewki oraz bazylii. Dodaj starty na tarce parmezan. Wlej oliwę, dodaj ząbki czosnku. Dodaj orzechy, dopraw solą, pieprzem. Rozdrobnij do uzyskania gładkiego sosu. Sos przełóż do słoiczka i zalej oliwą.

Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Parmezan jest bardzo dobrym źródłem białka. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.

Podsumowując: pyszne pesto z liści rzodkiewki sprawdzi się świetnie jako dodatek do makaronu. Prosty przepis nie sprawi Ci wiele trudności. Domowe pesto przechowywać można w lodówce w słoiku. Smaczne pesto świetnie sprawdzi się z dodatkiem twarożku na świeżym pieczywie. Pesto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Do pesto dodać można także natkę pietruszki lub koper. Pesto można przygotować z prażonymi migdałami lub orzechami piniowymi.

Wartości odżywcze pesto z rzodkiewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kalorie)
462.90 kcal
1342.40 kcal
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Białko
15.18 g
44.03 g
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.79 mg
2.30 mg
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej

Węglowodany w pesto z rzodkiewki

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany
3.66 g
10.60 g
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
2.39 g
6.93 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.27 g
3.67 g
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz
44.04 g
127.73 g
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
11.38 g
33.00 g
Tłuszcze nienasycone
32.67 g
94.73 g
Tłuszcze jednonasycone
21.76 g
63.10 g
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
10.91 g
31.63 g
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Cholesterol
23.45 mg
68.00 mg
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pesto z rzodkiewki

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A
89.76 µg (mcg)
260.30 µg (mcg)
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.39 mg
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
1.20 µg (mcg)
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Witamina C
1.47 mg
4.25 mg
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.50 µg (mcg)
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Witamina E
3.73 mg
10.81 mg
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Retinol
69.31 µg (mcg)
201.00 µg (mcg)
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.22 mg
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.42 mg
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Niacyna
0.35 mg
1.01 mg
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Foliany
24.00 µg (mcg)
69.60 µg (mcg)
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Beta karoten
241.52 µg (mcg)
700.40 µg (mcg)
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pesto z rzodkiewki

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód
408.00 mg
1183.20 mg
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Potas
128.34 mg
372.20 mg
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Wapń
436.24 mg
1265.10 mg
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Fosfor
302.83 mg
878.20 mg
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Magnez
46.83 mg
135.80 mg
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Żelazo
1.14 mg
3.30 mg
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Cynk
1.54 mg
4.46 mg
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Miedź
0.31 mg
0.90 mg
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Mangan
0.67 mg
1.96 mg
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z rzodkiewki 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pesto z rzodkiewki

Lista alergenów dla pesto z rzodkiewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na pesto z rzodkiewki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście rzodkiewki
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pesto z rzodkiewki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Liście rzodkiewki
50 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
70 ml
7 łyżek stołowych
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 ml
Bazylia świeża
20 g
8.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Jak oceniasz przepis na pesto z rzodkiewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób