Pesto z rzodkiewki

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słoiczek z pesto z rzodkiewki
Pesto z rzodkiewki
Pesto z rzodkiewki to wspaniała propozycja na dodatek do makaronu lub pastę na kanapki. Pesto jest bardzo aromatyczne i można je podawać jako dodatek do wielu różnych dań.
Przygotowanie 5 min
1342 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Liście rzodkiewki (50 g)
  • Ser parmezan (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 7 łyżek stołowych (70 ml)
  • Bazylia świeża (20 g)
  • Orzechy włoskie (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
malakser

Przepis na pesto z rzodkiewki krok po kroku

Upraż orzechy włoskie na patelni bez tłuszczu.

W malakserze umieść liście rzodkiewki oraz bazylii.

Dodaj starty na tarce parmezan.

Wlej oliwę, dodaj ząbki czosnku.

Dodaj orzechy, dopraw solą, pieprzem.

Rozdrobnij do uzyskania gładkiego sosu.

Sos przełóż do słoiczka i zalej oliwą.

Jak oceniasz przepis na pesto z rzodkiewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat pesto z rzodkiewki

Pesto z rzodkiewki to bardzo dobry pomysł na dodatek do potraw. Pesto to tradycyjny Włoski dodatek do makaronu. W sosie na bazie ziół, oliwy i parmezanu można marynować także mięso. Pasta z liści rzodkiewki sprawdzi się także na kanapkę. Przepis na pesto z rzodkiewki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pesto potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: liście rzodkiewki, parmezan, oliwa z oliwek, bazylia, czosnek, orzechy włoskie, sól, pieprz.

Jak zrobić pesto z rzodkiewki? Upraż orzechy włoskie na patelni bez tłuszczu. W malakserze umieść liście rzodkiewki oraz bazylii. Dodaj starty na tarce parmezan. Wlej oliwę, dodaj ząbki czosnku. Dodaj orzechy, dopraw solą, pieprzem. Rozdrobnij do uzyskania gładkiego sosu. Sos przełóż do słoiczka i zalej oliwą.

Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Parmezan jest bardzo dobrym źródłem białka. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.

Podsumowując: pyszne pesto z liści rzodkiewki sprawdzi się świetnie jako dodatek do makaronu. Prosty przepis nie sprawi Ci wiele trudności. Domowe pesto przechowywać można w lodówce w słoiku. Smaczne pesto świetnie sprawdzi się z dodatkiem twarożku na świeżym pieczywie. Pesto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Do pesto dodać można także natkę pietruszki lub koper. Pesto można przygotować z prażonymi migdałami lub orzechami piniowymi.

Alergeny w pesto z rzodkiewki

Lista alergenów dla pesto z rzodkiewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze pesto z rzodkiewki

na 100g gotowej potrawy

Pesto z rzodkiewki to bardzo dobre źródło składników mineralnych i witamin. Pesto zawiera sporą ilość kalorii i sprawdzi się na diecie ketogenicznej. Pesto zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
462.90
1342.40
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Białko (g)
15.18
44.03
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Fenyloalanina (mg)
0.79
2.30
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
3.66
10.60
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
2.39
6.93
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
3.67
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
44.04
127.73
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
11.38
33.00
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone (g)
32.67
94.73
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
21.76
63.10
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
10.91
31.63
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.45
68.00
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
89.76
260.30
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.39
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
1.20
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.47
4.25
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.50
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
3.73
10.81
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
69.31
201.00
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.42
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.35
1.01
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.00
69.60
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
241.52
700.40
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
408.00
1183.20
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Potas (mg)
128.34
372.20
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Wapń (mg)
436.24
1265.10
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
302.83
878.20
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Magnez (mg)
46.83
135.80
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.14
3.30
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.54
4.46
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.31
0.90
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.67
1.96
Brak danych dla: liście rzodkiewki.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z rzodkiewki 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pesto z rzodkiewki

Koszt składników
53.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Liście rzodkiewki
50 g
2.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
70 ml
7 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 ml
Bazylia świeża
20 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Koszt składników
53.50