Pesto pietruszkowe

Opublikowano: 20.02.2023 r., 21:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pesto pietruszkowe podane w słoiczku.
Pesto pietruszkowe
Pesto z natki pietruszki stanowi doskonały dodatek do wielu potraw. Koniecznie odwiedź naszą stronę i poznaj prosty przepis na smaczne zielone pesto.
Przygotowanie 10 min
1594 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Natka pietruszki (150 g)
  • Oliwa z oliwek 1 szklanka (250 ml)
  • Ser parmezan (150 g)
  • Orzeszki pinii (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
blender, pojemnik blendera

Przepis na pesto pietruszkowe krok po kroku

Natkę pietruszki umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

Następnie natkę pietruszki posiekaj drobno.

Parmezan zetrzyj na bardzo drobnej tarce.

Do pojemnika blendera włóż natkę pietruszki, parmezan, orzechy, oliwę z oliwek oraz przyprawy do smaku.

Całość zblenduj przy pomocy blendera na gładką masę.

Gotowe pesto przełóż do słoika i podawaj jako dodatek do potraw.

Jak oceniasz przepis na pesto pietruszkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pesto pietruszkowego

Pesto pietruszkowe to doskonały pomysł na smaczny dodatek do potraw. Najlepsze zielone pesto możesz podać jako dodatek do makaronu. Sprawdzony przepis na pesto pietruszkowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pesto potrzebne będą następujące produkty spożywcze: natka pietruszki, oliwa z oliwek, parmezan, orzeszki pinii, sól oraz pieprz.

A jak zrobić pesto pietruszkowe? Natkę pietruszki umyj pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie natkę pietruszki posiekaj drobno. Parmezan zetrzyj na bardzo drobnej tarce. Do pojemnika blendera włóż natkę pietruszki, parmezan, orzechy, oliwę z oliwek oraz przyprawy do smaku. Całość zblenduj przy pomocy blendera na gładką masę. Gotowe pesto przełóż do słoika i podawaj jako dodatek do potraw.

Orzeszki pinii zawierają sporą ilość kalorii - warto więc zwrócić uwagę na ich podaż w diecie, ponieważ nadmiar kalorii może prowadzić do rozwoju nadwagi czy otyłości. Jednak nie przekreślajmy orzechów tylko ze względu na kalorie. Są one bowiem doskonałym źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu czy regulować poziom cukru we krwi. Są one również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Związki te pomagają w neutralizacji wolnych rodników, przez co zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się naszego organizmu.

Parmezan jest serem włoskiego pochodzenia. Parmezan jest bardzo dobrym źródłem białka. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek. Świetnie podkręci smak pesto z suszonych pomidorów.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczne pesto z natki pietruszki. Składniki niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych. Pesto jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Stanowi ono źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Alergeny w pesto pietruszkowym

Lista alergenów dla pesto pietruszkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii

Wartości odżywcze pesto pietruszkowego

na 100g gotowej potrawy

Pesto pietruszkowe to doskonała propozycja na dodatek do obiadu. Pietruszka stanowi bogactwo składników odżywczych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
531.42
1594.25
Białko (g)
10.83
32.50
Fenyloalanina (mg)
0.52
1.55
Brak danych dla: orzeszki pinii.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
3.48
10.43
Węglowodany przyswajalne (g)
2.34
7.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.13
3.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
53.81
161.44
Tłuszcze nasycone (g)
12.48
37.45
Tłuszcze nienasycone (g)
41.33
123.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
33.94
101.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.39
22.18
Cholesterol (mg)
17.00
51.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
157.08
471.25
Witamina B6 (mg)
0.05
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.90
Witamina C (mg)
33.32
99.95
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.38
Witamina E (mg)
6.83
20.50
Retinol (µg (mcg))
50.25
150.75
Tiamina (mg)
0.06
0.19
Ryboflawina (mg)
0.13
0.38
Niacyna (mg)
0.76
2.28
Foliany (µg (mcg))
42.58
127.75
Beta karoten (µg (mcg))
1280.42
3841.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
310.00
930.00
Potas (mg)
211.67
635.00
Wapń (mg)
331.25
993.75
Fosfor (mg)
235.92
707.75
Magnez (mg)
44.42
133.25
Żelazo (mg)
2.45
7.35
Cynk (mg)
1.49
4.48
Miedź (mg)
0.15
0.47
Mangan (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: orzeszki pinii.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto pietruszkowego 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pesto pietruszkowego

Koszt składników
71.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Natka pietruszki
150 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 5
10.00
Za 150 g
Oliwa z oliwek
250 ml
1 szklanka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
10.00
Za 250 ml
Ser parmezan
150 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
19.50
Za 150 g
Orzeszki pinii
50 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 50 g
Koszt składników
71.50