Przepis na pesto z rukoli krok po kroku

Składniki
  • Rukola 100 g 1 opakowanie
  • Oliwa z oliwek 150 ml 0,6 szklanki lub 12,5 łyżek
  • Czosnek 12 g 2 ząbki
  • orzeszki pinii 40 g 4 łyżki
  • Ser parmezan 40 g 5 łyżek
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
blender, praska do czosnku, moździerz

Rukolę przełóż do moździerza lub miski blendera.

Do rukoli przeciśnij czosnek przez praskę, orzeszki i zacznij rozdrabniać. Dolewaj stopniowo oliwę z oliwek.

Do pesto dodaj parmezan oraz sporą szczyptę pieprzu i soli.

Połącz dokładnie wszystkie składniki.

Pesto z rukoli podane w brązowej misce na ściereczce i drewnianej desce, z rukolą i czosnkiem.
Pesto z rukoli
Koszt przygotowania dania
26.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
157 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
20

Pesto z rukoli - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pesto z rukoli

Kuchnia włoska jest popularna na całym świecie i podbiła serca wielu osób. Makarony i pizza to dania, które znają wszyscy. Przepisy kuchni włoskiej to proste dania przygotowane z najlepszej jakości składników, które nadają im wyjątkowego smaku.

Jednym z najpopularniejszych przepisów na zimny sos pochodzących z kuchni włoskiej jest pesto alla genovese. Peso alla genovese to sos na bazie liści świeżej bazylii, oliwy z oliwek, sera pecorino, parmezanu lub innego twardego sera oraz orzeszków pinii. Dzięki swojej popularności zyskało wiele różnych wersji, które łączy charakterystyczny zielony kolor. Jedną z nich jest pesto z rukoli, z bazylii i rukoli, z rukoli i szpinaku a nawet awokado. Pasta może być wykonana z dodatkiem słonecznika, orzeszków pinii, orzechów włoskich i nerkowców. W każdej wersji zyskuje wyjątkowy smak. Pesto składa się z wielu zdrowych i obfitujących w cenne wartości odżywczych składników. Spożywając 100 gramów rukoli, która jest podstawą dania, dostarczysz 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, pokrywa 50% zapotrzebowania na witaminę A oraz po 25% na witaminę C oraz foliany. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas i mangan. Jest produktem niskokalorycznym ale przy tym bogatym w błonnik, dzięki temu polecana jest w trakcie procesu odchudzania. Wysoka zawartość witaminy K wspiera układ kostny a w połączeniu z witaminą C uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Wykazuje działanie bakteriobójcze i detoksykujące, wzmacnia odporność, poprawia kondycję włosów i skóry. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo. Parmezan zawiera dość dużo tłuszczu, jednak w trakcie długiego leżakowania tłuszcze te rozkładają się na krótko i średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe i dzięki temu jest łatwiej trawiony. Ser ten jest bogaty w wapń i fosfor, a także zawiera spore ilości magnezu, cynku, miedzi i selenu. Jest on jednym z najlepszych źródeł witaminy B2 i B12, zawiera również witaminę A. Dania przygotowane z serem parmezan zyskują nie tylko na walorach smakowych ale także odżywczych.

Domowe pesto to niezapomniany, wyjątkowy smak. Przepis na pesto z rukoli jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. A jak zrobić pesto z rukoli dowiesz się z dokładnego przepisu.

Wartości odżywcze pesto z rukoli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (30g)
Energia (kalorie)
524.82 kcal
157.45 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (30g)
Tłuszcz
54.99 g
16.50 g
Tłuszcze nasycone
11.12 g
3.34 g
Tłuszcze nienasycone
43.87 g
13.16 g
Tłuszcze jednonasycone
35.11 g
10.53 g
Tłuszcze wielonasycone
8.76 g
2.63 g

Witaminy w przepisie na pesto z rukoli

Na 100g
Na porcję (30g)
Witamina E
7.56 mg
2.27 mg

Składniki mineralne w przepisie na pesto z rukoli

Na 100g
Na porcję (30g)
Sód
147.61 mg
44.28 mg
Potas
202.99 mg
60.90 mg
Wapń
193.46 mg
58.04 mg
Żelazo
1.47 mg
0.44 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto z rukoli 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pesto z rukoli

Lista alergenów dla pesto z rukoli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania pesto z rukoli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
100 g
1 opakowanie
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 100 g
Oliwa z oliwek
150 ml
0,6 szklanki lub 12,5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 150 ml
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
orzeszki pinii
40 g
4 łyżki
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 40 g
Ser parmezan
40 g
5 łyżek
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Liczba porcji:
Razem
61.50
Łączny koszt
26.97
Jak oceniasz przepis na pesto z rukoli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób