Pesto

pesto

Pesto jest popularnym sosem wywodzącym się z regionu Liguria w Italii, a dokładnie z Genui. Podstawowym składnikiem pesto jest bazylia, choć razem z nią występuje również parmezan (lub inny twardy ser), oliwa, czosnek, orzeszki piniowe i sól. Wszystkie te składniki zgodnie z tradycją powinno się ubić w marmurowym moździerzu. Włosi jedzą pesto z makaronem, pieczywem, serami i sałatą. Nie powinno się go podgrzewać, ponieważ bazylia nabierze wówczas gorzkiego smaku. Co ciekawe, mieszkańcy Genui dawniej zabierali pesto ze sobą w morze na wyprawy, ponieważ znakomicie działało przeciw szkorbutowi.

Pesto - polecane przepisy

Pesto - pozostałe przepisy

Pesto – pomysły i przepisy na tradycyjne pesto oraz potrawy z nim 

Pesto to prosty sos włoski, który w klasycznej wersji robi się z bazylii. Domowe zielone pesto fantastycznie smakuje z makaronem, ale też pieczywem lub różnymi serami pokrojonymi na kawałki. Włoskie pesto ma bardzo ciekawy oraz wartościowy skład, dlatego warto opanować przepis na ten pyszny dodatek do dań. Jak zrobić prawdziwe pesto rodem z Italii? Z czego je przygotować i jakie są rodzaje potrawy? Sprawdź najważniejsze informacje na ten temat!

Co to jest pesto? Sprawdź rodzaje i dowiedz się, jak zrobić ten sos

Krótka historia pesto – wszystko, co warto wiedzieć na temat włoskiego sosu

Pesto to sos pochodzący z kuchni śródziemnomorskiej, a dokładnie z włoskiej Genui. Pierwszy przepis na ten niezwykły dodatek do potraw odkryto w italijskich książkach kucharskich pochodzących z XIX wieku. Dawnej pesto robiono głównie z bazylii, jednak dziś istnieje mnóstwo wariacji wokół sosu. Zielony w dalszym ciągu cieszy się mimo wszystko największą popularnością. Wróćmy się na chwilę do historii powstania słynnego pesto. Otóż pomysł na dodatek do dań tego typu powstał już dawno temu, mianowicie w starożytnej Persji. Właśnie tam zagęszczano potrawy słodkie i pikantne mielonymi migdałami z pistacjami i orzechami. Europejczycy przenieśli pomysł na swój kontynent, opracowując własny przepis. To włoscy kupcy wracający z arabskich ziem w niejasny sposób przetransportowali pomysł na sos, jednak zmodyfikowali go i stworzyli indywidualną wersję – tę, którą znamy dziś.

Przepis na zielone, włoskie pesto alla genovese datowany jest na XIX wiek. Znaleziono go w książce kucharskiej Emanuele Rossi, „Vera Cuciniera Genovese”. Liguryjskie pesto pochodzi z regionu pełnego ziół. Średniowieczna włoska kuchnia nie potrafiła się bez nich obejść – zresztą do dziś świeże zioła są podstawą dla mieszkańców Italii. Potrafią bowiem nawet najprostszym potrawom dodać niezwykłego smaku i aromatu, stanowiąc je wręcz wykwintnymi i niezwykle pożądanymi przez smakoszy kulinarnych daniami. W Ligurii świeże zioła były niegdyś prawdziwymi skarbami w kuchni. To właśnie dzięki nim uczyniono pesto z bazylii jednym z najpopularniejszych sosów na świecie. Zgodnie z tradycyjną recepturą pesto powinno się utrzeć w kamiennym moździerzu z bazylii, twardego sera (np. parmezanu), oliwy, czosnku, soli i orzeszków piniowych. Należy je ucierać na jednolitą masę w ten sposób, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły, tworząc aromatyczną i pyszną całość.

Właściwości sosu z Italii – czy pesto jest zdrowe?

Tak, pesto jest niezwykle zdrowym sosem, dlatego warto od czasu do czasu dodawać je do dań głównych lub przekąsek. Znajduje się w nim mnóstwo cennych kwasów tłuszczowych, dzięki którym można lepiej zadbać o pracę swojego układu sercowo-naczyniowego. Pesto idealnie zastąpi wiele niezdrowych składników używanych chociażby do codziennych kanapek. Możesz jeść sos np. zamiast żółtego sera lub masła. Pesto nie dość, że wspomaga serce, to w dodatku obniża ciśnienie krwi oraz cholesterolu. Wszystko ze względu na to, że znajduje się w nim prozdrowotna oliwa z oliwek regulująca profil lipidowy organizmu. Włoski sos poza tym jest świetnym źródłem białka – głównie dzięki orzeszkom piniowym. Właśnie dlatego ma zdolność budowania tkanek i pomaga zmniejszyć udział mięsa w codziennej diecie. Pesto dodaje również energii i niesamowicie syci, więc nie pozwala odczuwać głodu nawet przez wiele godzin.

Warto pamiętać, że pesto zawiera w sobie również witaminę E, która stanowi znakomitą obronę przed wolnymi rodnikami. Właśnie ta witamina wspomaga również barierę ochronną naszego organizmu. Witamina E w zielonym pesto działa antyoksydacyjnie, więc dzięki regularnemu spożywaniu pesto można zachować nie tylko nienaganne zdrowie, ale też… młodość! W pesto znajduje się również witamina A, która odpowiada za wspomaganie narządu wzroku. Nie bez powodu dietetycy przepisują więc pesto osobom starszym i tym, które narażone są na zwyrodnienie plamki żółtej albo inne choroby zwyrodnieniowe oczu.  Pracujesz zdalnie lub spędzasz mnóstwo czasu przed komputerem? Jedz zatem pesto przynajmniej od czasu do czasu.

Pesto dostarczyć może do organizmu również wiele cennych składników mineralnych, m.in. magnez, fosfor, selen i wapń. Działa przy tym przeciwzapalnie i antybakteryjnie, a także wspomaga odporność immunologiczną całego organizmu – to głównie sprawka czosnku i bazylii. Zawarte w nich związki antyoksydacyjne chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i łagodzą ewentualne stany zapalne. Jak widzisz, systematyczne spożywanie pesto może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia.

Przepis na domowe pesto – dowiedz się, z czego je zrobić!

Jak stosować pesto w kuchni?

Jeśli kupujesz gotowe pesto w słoiku, zawsze sprawdzaj jego skład. Nie wybieraj w sklepie produktów z dużą zawartością składników, ponieważ ich nadmiar z reguły oznacza, że pesto jest przepełnione chemią. Unikaj w gotowcach konserwantów, wzmacniaczy smaku i barwników. Stawiaj na proste składy i zawsze czytaj etykiety przed zakupem. Oczywiście lepiej będzie przyrządzić pesto samodzielnie niż wydawać pieniądze na gotowy produkt. W zasadzie wystarczy porządny moździerz, aby utrzeć w nim kilka składników na zbitą, gęstą konsystencję. Domowe pesto zwykle wychodzi podobne do pasty, a nie do sosu. Jednak właśnie takie jest zdrowe, smaczne i pełne cennych dla organizmu substancji odżywczych.

Pesto stosować można w kuchni do wielu rozmaitych dań. Doskonale smakuje zarówno z makaronem, jak i mięsem lub różnymi rodzajami sera. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku składników, więc każdy – nawet prawdziwy laik w kuchni – powinien sobie z pesto fantastycznie poradzić. Nie masz kamiennego moździerza? Nic nie szkodzi! Do przyrządzenia włoskiego sosu możesz użyć blendera albo robota kuchennego. Wiele osób wykorzystuje pesto do dipów, sałatek i zup, a także zajada je z ulubionym pieczywem. Gotowe pesto można przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce, najlepiej w pojemniku ze sztucznego tworzywa. Maksymalny czas przechowywania to ok. tydzień.

Przepis na domowe pesto, krok po kroku – zrób je sam!

Przygotowanie pesto nie należy do trudnych zadań. Jako że składników do zrobienia włoskiego sosu jest mało, nawet amator gotowania z łatwością będzie w stanie go wykonać. Do zrobienia pesto potrzebujesz garści bazylii, garści orzeszków pinii (koniecznie upraż je wcześniej na suchej patelni), startego parmezanu (ewentualnie innego twardego sera), ząbku czosnku, oliwy z oliwek, pieprzu i soli. Utrzyj w moździerzu orzechy z czosnkiem i bazylią – możesz też wymiksować je blenderem. Dodaj ser i dopraw całość pieprzem oraz solą. Dolej odrobiny oliwy, aby otrzymać odpowiednią gęstość i konsystencję pesto. Gdy składniki już się ze sobą połączą, zawsze możesz sprawdzić, czy ta konsystencja sosu na pewno ci odpowiada. Jest za rzadka? Dorzuć parmezanu albo bazylii. Pesto jest zbyt gęste? Dolej więc do niego jeszcze trochę oliwy z oliwek.

Jednak łyżeczka przyrządzonego włoskiego sosu zawiera ok. 40 kcal. Jeśli masz ochotę, zawsze możesz dorzucić do pesto również inne składniki, takie jak suszone pomidory, rukola, jarmuż czy szpinak. Przygotowany sos przelej do słoiczka i zalej go oliwą, aby jak najdłużej zachowało trwałość oraz intensywny kolor. Zaleca się przechowywanie gotowego pesto przez maksimum 7 dni w lodówce. Pamiętaj też o tym, że pesto nie powinno się podgrzewać zbyt długo, ponieważ może zyskać przez to gorzkawy smak. Chcesz dodać je do makaronu? Podawaj pesto bezpośrednio na gorące danie, nie wcześniej, aby sos nie stracił na smaku i wartościach odżywczych.

Popularne rodzaje pesto – smakują fantastycznie!

Jeśli nie jesteś wielkim fanem klasycznego włoskiego pesto albo po prostu masz ochotę zjeść coś innego, koniecznie zapoznaj się z różnymi jego rodzajami. Dziś powstaje coraz więcej wariacji wokół receptury z Italii, a kucharze wciąż szukają nowych inspiracji. Oto kilka polecanych i popularnych rodzajów współczesnego pesto:

  • Pesto z rukoli – jest w smaku niezwykle intensywne, ale naprawę smaczne. Jako że rukola ma wiele cennych właściwości odżywczych, powinno się włączyć pesto tego typu do swojego jadłospisu. Nie dość, że świetnie wpłynie na wzrok, to w dodatku zadziała bakteriobójczo i wzmocni cały organizm.
  • Pesto z pietruszki – jeśli nie przepadasz za specyficzną w smaku bazylią, zastąp ją natką pietruszki. To świetny rodzaj pesto dla ludzi borykających się z problemami układu moczowego. Jedząc sos z pietruszki, możesz w naturalny sposób wesprzeć pracę jelit.
  • Pesto z jarmużu – to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Szkoda, że jednak tak rzadko pojawia się w naszych potrawach. Pesto z jarmużu zawiera w sobie silne przeciwutleniacze antynowotworowe, dzięki którym można wzmocnić ochronę przez m.in. rakiem płuc, jajników czy jelita grubego. W jarmużu jest też mnóstwo cennych minerałów i witamin.
  • Pesto z kolendry – do jego przygotowania najlepiej używać świeżej kolendry, a także soku z cytryny. Kolendra jest fantastyczną rośliną, którą od lat wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Nie dość, że pomoże zwalczyć pasożyty w układzie pokarmowym, to w dodatku świetnie poradzi sobie z niestrawnością. Jedzenie pesto z kolendry może ułatwić wypróżnianie się, a więc poprawić perystaltykę jelit. Wzmocni też żołądek, wesprze prawidłową pracę wątroby i oczyści organizm z toksyn. Jak widzisz, regularne jedzenie pesto z kolendry to same zalety! Dlatego warto wcielić je do swojego domowego menu.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto