Przepis na pesto krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, blender, tarka, miska, patelnia

Liście bazylii przepłucz.

Sery zetrzyj na tarce.

Ząbki czosnku obierz.

Orzechy nerkowca upraż na patelni.

W blenderze umieść liście bazylii, czosnek, ser, 1/2 łyżeczkę soli, oliwę z oliwek i orzechy nerkowca.

Całość dobrze zmiksuj i przełóż do miski.

Pesto znajduje się w drewnianej miseczce. Obok leży łyżka. Miska położona jest na ściereczce. W tle widać główki czosnku.
Pesto
Koszt przygotowania dania
12.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
163 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
18

Pesto - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pesto

Pesto z bazylii to bardzo szybki sos, który zachwyca swoimi aromatami i smakiem. Ten włoski sos jest tak prosty do przygotowania, że z jego zrobieniem poradzi sobie także ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Zielone pesto można zrobić z różnymi dodatkami, aby sprawdzić różne warianty smakowe. Jeśli lubisz włoską kuchnię, koniecznie musisz wypróbować przepis na domowe pesto.

Jak zrobić pesto z bazylii? Wszystkie składniki wystarczy umieścić w misce blendera, a potem należy je po prostu zmiksować. Gotowy sos należy przelać do miseczki, salaterki lub pojemniczka. Domowe pesto można od razu podać. Do przygotowania tego sosu możesz zerwać liście bazylii rosnącej w doniczce, ale możesz też kupić paczkowane liście.

Tradycyjne pesto robi się w moździerzu, a w jego skład wchodzą: bazylia, czosnek, oliwa, orzeszki pinii, parmezan, drugi ser (twardy) oraz sól. Nie oznacza to jednak, że nie można eksperymentować! Przepis na pesto możesz dowolnie modyfikować, aby testować i sprawdzać, jakie połączenia smakowej najbardziej ci odpowiadają.

Pesto można przygotować także z rukoli lub ze szpinaku. Zamiast orzeszków piniowych możesz zdecydować się na ziarna słonecznika lub orzechy nerkowca. Możesz dać mniej parmezanu, ale za to dodać jeszcze np. pecorino. Odpowiednim serem do pesto będzie też Grana Padano. Możesz zdecydować się też na inny tłuszcz. Zamiast oliwy z oliwek odpowiedni będzie olej z pestek dyni. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać jeszcze szczyptę pieprzu oraz otartą skórkę z cytryny.

Jak przygotować pesto, które robi się ze szpinaku lub rukoli? Sposób przygotowania nie ulega zmianie. Wszystkie produkty wystarczy ze sobą zblendować i po chwili te pyszne pesto jest już gotowe.

Sos pesto idealnie pasuje jako dodatek do makaronu. W zależności od tego, na jakim smaku pesto ci zależy, dowolnie możesz modyfikować składniki. Pesto będzie dobre zarówno ze świeżo zerwanych liści bazylii rosnącej w doniczce, jak i z tych paczkowanych liści, ale tak naprawdę ten sos możesz przygotować też m.in. ze szpinaku.

Wartości odżywcze pesto

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - pesto kcal
Białko
12.64 g
4.42 g
Fenyloalanina
0.58 mg
0.20 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej

Węglowodany w pesto

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany
7.35 g
2.57 g
Węglowodany przyswajalne
6.41 g
2.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.93 g
0.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz
44.05 g
15.42 g
Tłuszcze nasycone
11.30 g
3.96 g
Tłuszcze nienasycone
32.75 g
11.46 g
Tłuszcze jednonasycone
27.51 g
9.63 g
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.54 g
1.59 g
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Cholesterol
19.15 mg
6.70 mg

Witaminy w przepisie na pesto

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A
100.98 µg (mcg)
35.34 µg (mcg)
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.07 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Witamina C
6.22 mg
2.18 mg
Witamina D
0.10 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Witamina E
4.87 mg
1.70 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Retinol
39.41 µg (mcg)
13.79 µg (mcg)
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.03 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.03 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Niacyna
0.44 mg
0.16 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Foliany
20.39 µg (mcg)
7.14 µg (mcg)
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Beta karoten
732.03 µg (mcg)
256.21 µg (mcg)
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pesto

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód
275.27 mg
96.34 mg
Potas
198.32 mg
69.41 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Wapń
370.54 mg
129.69 mg
Fosfor
236.41 mg
82.74 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Magnez
63.07 mg
22.08 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Żelazo
2.05 mg
0.72 mg
Cynk
1.56 mg
0.54 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Miedź
0.40 mg
0.14 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Mangan
0.59 mg
0.21 mg
Brak danych dla: grana padano.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pesto 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pesto

Lista alergenów dla pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Grana padano
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy nerkowca

Cena przygotowania pesto

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bazylia świeża
35 g
7 garści
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 35 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
48 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.92
Za 48 ml
Ser parmezan
30 g
W kostce
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Orzechy nerkowca
20 g
1 garść
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 20 g
Grana padano
10 g
W kostce
19.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.52
Za 10 g
Koszt składników
71.50
Jak oceniasz przepis na pesto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób