Przepis na makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto krok po kroku

Składniki
  • makaron pełnoziarnisty (razowy) 150 g
  • fasolka szparagowa 300 g
  • Piersi kurczaka bez skóry 200 g
  • Olej rzepakowy 10 ml
  • Pesto zielone 100 g
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek

Ugotuj makaron oraz oddzielnie fasolkę.

Na patelnię dodaj olej, rozgrzej.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj na rozgrzany olej. Posól i popieprz. Podsmażaj około 10 minut.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki).

Gdy ugotuje się fasolka i makaron odcedź je.

Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.

Gotowy makaron posyp świeżym chilli.

Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
Koszt przygotowania dania
15.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
672 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
39

Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makaronie z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto

Znakomity sposób na przygotowanie fasolki szparagowej? Makaron spaghetti z fasolką szparagową z kurczakiem i zielonym pesto – pyszny, zdrowy obiad dla każdego. Wystarczy tylko kilka prostych składników, a powstanie z nich makaron w stylu sałatki. Dodatek fasolki szparagowej do makaronu jest bardzo ciekawym pomysłem. Kurczak pasuje tu idealnie, tak jak pesto. Kurczak jest soczysty i idealny. Wykonanie makaronu jest ekspresowe. Zrobisz całość w mniej niż 30 minut. Nie jest też pracochłonnym przepisem. Prosto, fit i szybko.

To jest super propozycja na szybki obiad, który nie wymaga wielu składników. Jest zdrowy i sycący.

Fasolkę należy z każdej strony pozbawić końcówek, a następnie przekroić ją na pół. Umytą fasolkę ugotuj w posolonej wodzie. Fasolkę gotuje się około 20 minut. Jeśli nie masz świeżej fasolki możesz skorzystać z mrożonej. Fasolka mrożona potrzebuje około 5 minut dłuższego gotowania. Kurczak w wersji wegetariańskiej może być zastąpiony tofu. Wystarczy zrobić dokładnie o samo z tofu, co z kurczakiem. Kurczak może być także wymieniony na inne mięso. Równie wartościowym jest indyk. Natomiast jeśli chcesz mieć danie bezglutenowe makaron z glutenem zastąp makaronem bezglutenowym (na przykład ryżowym, gryczanym lub kukurydzianym).

Przepis jest zdrowy, ma dużą zawartość białka. Pochodzi ono zarówno z piersi kurczaka jak i z fasolki szparagowej. Jest także bogate w tłuszcz. Pesto zawiera go dosyć dużo. Dzięki makaronowi i fasolce w daniu znajdziesz też ogromną ilość błonnika, co nie dla wszystkich jest korzystne. Jeśli nie tolerujesz dużej ilości błonnika możesz skorzystać z makaronu pszennego. Użycie makaronu pełnoziarnistego jest zdrowym wyborem i jeśli jesteś zdrową osobą, która dba o zdrowie i nie ma problemów trawiennych powinna sięgać po produkty z pełnego ziarna. Warto jest pamiętać o tym, by makaronu nie rozgotować. Najlepiej, gdy makaron ugotowany jest al. dente. W ten sposób potrawa będzie miała niski indeks glikemiczny. Im bardziej rozgotowany jest makaron lub warzywa tym wyższy indeks glikemiczny ma potrawa lub dany produkt.

Wartości odżywcze makaronu z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (380g)
Energia (kalorie)
176.84 kcal
672.00 kcal
Białko
9.84 g
37.39 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (380g)
Tłuszcz
7.40 g
28.14 g
Tłuszcze nasycone
1.85 g
7.05 g
Tłuszcze nienasycone
5.55 g
21.09 g
Tłuszcze jednonasycone
2.43 g
9.24 g
Tłuszcze wielonasycone
3.12 g
11.85 g

Witaminy w przepisie na makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto

Na 100g
Na porcję (380g)
Witamina B6
0.46 mg
1.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.95 mg
3.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.41 mg
16.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.75 µg (mcg)
90.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto

Na 100g
Na porcję (380g)
Sód
150.46 mg
571.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
259.21 mg
985.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
45.07 mg
171.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
138.09 mg
524.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
41.84 mg
159.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.18 mg
4.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.84 mg
3.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.64 mg
2.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto

Lista alergenów dla makaronu z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone

Cena przygotowania makaronu z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
makaron pełnoziarnisty (razowy)
150 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.69
Za 150 g
fasolka szparagowa
300 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 300 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pesto zielone
100 g
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 1
3.16
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
40.50
Łączny koszt
15.52
Jak oceniasz przepis na makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób