Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto

Opublikowano: 30.07.2021 r., 13:38 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
Znakomity sposób na przygotowanie fasolki szparagowej? Makaron spaghetti z fasolką szparagową z kurczakiem i zielonym pesto – pyszny, zdrowy obiad dla każdego.
Przygotowanie 30 min
672 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
39
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Makaron pełnoziarnisty (razowy) (150 g)
  • Fasolka szparagowa (300 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Pesto zielone (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto krok po kroku

Ugotuj makaron oraz oddzielnie fasolkę.

Na patelnię dodaj olej, rozgrzej.

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj na rozgrzany olej. Posól i popieprz. Podsmażaj około 10 minut.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki).

Gdy ugotuje się fasolka i makaron odcedź je.

Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.

Gotowy makaron posyp świeżym chilli.

Jak oceniasz przepis na makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat makaronu z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto

Znakomity sposób na przygotowanie fasolki szparagowej? Makaron spaghetti z fasolką szparagową z kurczakiem i zielonym pesto – pyszny, zdrowy obiad dla każdego. Wystarczy tylko kilka prostych składników, a powstanie z nich makaron w stylu sałatki. Dodatek fasolki szparagowej do makaronu jest bardzo ciekawym pomysłem. Kurczak pasuje tu idealnie, tak jak pesto. Kurczak jest soczysty i idealny. Wykonanie makaronu jest ekspresowe. Zrobisz całość w mniej niż 30 minut. Nie jest też pracochłonnym przepisem. Prosto, fit i szybko.

To jest super propozycja na szybki obiad, który nie wymaga wielu składników. Jest zdrowy i sycący.

Fasolkę należy z każdej strony pozbawić końcówek, a następnie przekroić ją na pół. Umytą fasolkę ugotuj w posolonej wodzie. Fasolkę gotuje się około 20 minut. Jeśli nie masz świeżej fasolki możesz skorzystać z mrożonej. Fasolka mrożona potrzebuje około 5 minut dłuższego gotowania. Kurczak w wersji wegetariańskiej może być zastąpiony tofu. Wystarczy zrobić dokładnie o samo z tofu, co z kurczakiem. Kurczak może być także wymieniony na inne mięso. Równie wartościowym jest indyk. Natomiast jeśli chcesz mieć danie bezglutenowe makaron z glutenem zastąp makaronem bezglutenowym (na przykład ryżowym, gryczanym lub kukurydzianym).

Przepis jest zdrowy, ma dużą zawartość białka. Pochodzi ono zarówno z piersi kurczaka jak i z fasolki szparagowej. Jest także bogate w tłuszcz. Pesto zawiera go dosyć dużo. Dzięki makaronowi i fasolce w daniu znajdziesz też ogromną ilość błonnika, co nie dla wszystkich jest korzystne. Jeśli nie tolerujesz dużej ilości błonnika możesz skorzystać z makaronu pszennego. Użycie makaronu pełnoziarnistego jest zdrowym wyborem i jeśli jesteś zdrową osobą, która dba o zdrowie i nie ma problemów trawiennych powinna sięgać po produkty z pełnego ziarna. Warto jest pamiętać o tym, by makaronu nie rozgotować. Najlepiej, gdy makaron ugotowany jest al. dente. W ten sposób potrawa będzie miała niski indeks glikemiczny. Im bardziej rozgotowany jest makaron lub warzywa tym wyższy indeks glikemiczny ma potrawa lub dany produkt.

Alergeny w makaronie z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto

Lista alergenów dla makaronu z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone

Wartości odżywcze makaronu z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto

na 100g gotowej potrawy

Zdrowy posiłek, który jest pełnowartościowy. Duża ilość błonnika, białka, zdrowych tłuszczy oraz węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(380g)
Energia (kcal)
176.84
672.00
Białko (g)
9.84
37.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(380g)
Węglowodany (g)
18.32
69.60
Węglowodany przyswajalne (g)
15.02
57.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.30
12.53
Sacharoza (cukier) (g)
0.22
0.82
Glukoza (g)
0.45
1.73
Fruktoza (g)
0.74
2.81
Skrobia (g)
11.94
45.38
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(380g)
Tłuszcz (g)
7.40
28.14
Tłuszcze nasycone (g)
1.85
7.05
Tłuszcze nienasycone (g)
5.55
21.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.43
9.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.12
11.85
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(380g)
Witamina B6 (mg)
0.46
1.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.95
3.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.41
16.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.75
90.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(380g)
Sód (mg)
150.46
571.75
Potas (mg)
259.21
985.00
Wapń (mg)
45.07
171.25
Fosfor (mg)
138.09
524.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
41.84
159.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.18
4.50
Cynk (mg)
0.84
3.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.64
2.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto 39
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
150 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.69
Za 150 g
Fasolka szparagowa
300 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 300 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Pesto zielone
100 g
6.00
Za 190,0 g
Liczba opakowań 1
3.16
Za 100 g
Koszt składników
40.50