Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, czosnek
To będzie niezbędne
blender, pojemnik blendera

Przepis na czerwone pesto krok po kroku

W pojemniku blendera umieść suszone pomidory.

Czosnek obierz z łupiny i dodaj do pomidorów.

Do pojemnika blendera wlej oliwę z oliwek.

Orzechy włoskie upraż na patelni.

Posiekaj papryczkę chilli.

Dodaj orzechy i papryczkę do reszty składników.

Dodaj starty parmezan, dopraw całość solą i pieprzem.

Rozdrobnij składniki do powstania gładkiego sosu.

Pesto przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Czerwone pesto podane w białej miseczce.
Czerwone pesto - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - czerwone pesto

W skrócie
Kalorii w porcji
555 kcal
Wielkość
jednej porcji
100 g
Indeks glikemiczny
32

Wartości odżywcze czerwonego pesto

na 100g gotowej potrawy

Czerwone pesto to bardzo dobre źródło naturalnych przeciwutleniaczy. Pesto zawiera dużą ilość tłuszczu, który zawiera kwasy tłuszczowe jedno i wielonienasycone. Pesto jest dość kaloryczne i sprawdzi się idealnie w diecie ketogenicznej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
555.00
555.00
Białko (g)
13.20
13.20
Fenyloalanina (mg)
0.56
0.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
21.41
21.41
Węglowodany przyswajalne (g)
16.19
16.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.22
5.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
49.36
49.36
Tłuszcze nasycone (g)
10.28
10.28
Tłuszcze nienasycone (g)
39.08
39.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
27.24
27.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
11.84
11.84
Cholesterol (mg)
11.33
11.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
49.33
49.33
Witamina B6 (mg)
0.22
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.20
Witamina C (mg)
13.28
13.28
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.08
Witamina E (mg)
4.96
4.96
Retinol (µg (mcg))
33.50
33.50
Tiamina (mg)
0.24
0.24
Ryboflawina (mg)
0.24
0.24
Niacyna (mg)
3.25
3.25
Foliany (µg (mcg))
40.17
40.17
Beta karoten (µg (mcg))
187.67
187.67

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
233.33
233.33
Potas (mg)
1231.50
1231.50
Wapń (mg)
250.00
250.00
Fosfor (mg)
292.00
292.00
Magnez (mg)
98.33
98.33
Żelazo (mg)
3.84
3.84
Cynk (mg)
1.64
1.64
Miedź (mg)
0.74
0.74
Mangan (mg)
1.19
1.19
Szacunkowy indeks glikemiczny czerwonego pesto 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w czerwonym pesto

Lista alergenów dla czerwonego pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Więcej informacji na temat czerwonego pesto

Czerwone pesto to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pesto czerwone na bazie pomidorów suszonych jest bardzo aromatyczne i sprawdzi się jako marynata do mięs, dodatek do makaronów i sosów na bazie śmietany. Pesto dodać można także jako sos do sałatki. Przepis na czerwone pesto jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: suszone pomidory, czosnek, orzechy włoskie, parmezan, oliwa z oliwek, sól, pieprz, papryczka chilli.

Jak zrobić czerwone pesto? W pojemniku blendera umieść suszone pomidory. Czosnek obierz z łupiny i dodaj do pomidorów. Wlej oliwę z oliwek. Orzechy włoskie upraż na patelni. Posiekaj papryczkę chilli. Dodaj orzechy i papryczkę do reszty składników. Dodaj starty parmezan, dopraw całość solą i pieprzem. Rozdrobnij składniki do powstania gładkiego sosu. Pesto przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Pomidory suszone są bardzo popularne na całym świecie i szeroko wykorzystywane w kuchni. Pomidory suszone są nisko kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Zawierają naturalny przeciwutleniacz, któremu zawdzięczają kolor. Likopen jest jednym z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, nie traci swoich właściwości nawet po obróbce termicznej.

Podsumowując domowe pesto z suszonych pomidorów to szybki pomysł na makaron. Najlepsze pesto sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek i mięsa. Pesto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez około tydzień. Pesto z suszonych pomidorów jest dość kwaśne, można je delikatnie osłodzić dodatkiem miodu.

Szacunkowy koszt przygotowania czerwonego pesto

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Suszone pomidory
200 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Oliwa z oliwek
200 ml
niepełna szklanka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 ml
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Koszt składników
51.00
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na czerwone pesto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,0% osób