Przepis na czerwone pesto krok po kroku
- Suszone pomidory 200 g
- Oliwa z oliwek 200 ml niepełna szklanka
- Orzechy włoskie 100 g
- Ser parmezan 100 g
W pojemniku blendera umieść suszone pomidory.
Czosnek obierz z łupiny i dodaj do pomidorów.
Do pojemnika blendera wlej oliwę z oliwek.
Orzechy włoskie upraż na patelni.
Posiekaj papryczkę chilli.
Dodaj orzechy i papryczkę do reszty składników.
Dodaj starty parmezan, dopraw całość solą i pieprzem.
Rozdrobnij składniki do powstania gładkiego sosu.
Pesto przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.
-
Pesto
-
Makaron z pesto
-
Pesto z bazylii
-
Pesto bazyliowe
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Pesto z rukoli
-
Pesto z pietruszki
-
Pesto z czosnku niedźwiedziego
-
Pesto z liści rzodkiewki
-
Pesto z jarmużu
-
Pesto z suszonych pomidorów
-
Pesto ze szpinaku
-
Filet z kurczaka w cieście francuskim
-
Makaron z pesto i tuńczykiem
-
Pesto z rzodkiewki
-
Pesto pomidorowe
-
Gnocchi z pesto
-
Pesto szpinakowe
-
Pesto

(liczba kalorii)
Czerwone pesto - cechy przepisu
Więcej o czerwonym pesto
Czerwone pesto to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pesto czerwone na bazie pomidorów suszonych jest bardzo aromatyczne i sprawdzi się jako marynata do mięs, dodatek do makaronów i sosów na bazie śmietany. Pesto dodać można także jako sos do sałatki. Przepis na czerwone pesto jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: suszone pomidory, czosnek, orzechy włoskie, parmezan, oliwa z oliwek, sól, pieprz, papryczka chilli.
Jak zrobić czerwone pesto? W pojemniku blendera umieść suszone pomidory. Czosnek obierz z łupiny i dodaj do pomidorów. Wlej oliwę z oliwek. Orzechy włoskie upraż na patelni. Posiekaj papryczkę chilli. Dodaj orzechy i papryczkę do reszty składników. Dodaj starty parmezan, dopraw całość solą i pieprzem. Rozdrobnij składniki do powstania gładkiego sosu. Pesto przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce.
Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Pomidory suszone są bardzo popularne na całym świecie i szeroko wykorzystywane w kuchni. Pomidory suszone są nisko kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Zawierają naturalny przeciwutleniacz, któremu zawdzięczają kolor. Likopen jest jednym z najsilniejszych naturalnych przeciwutleniaczy, nie traci swoich właściwości nawet po obróbce termicznej.
Podsumowując domowe pesto z suszonych pomidorów to szybki pomysł na makaron. Najlepsze pesto sprawdzi się jako dodatek do zapiekanek i mięsa. Pesto jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez około tydzień. Pesto z suszonych pomidorów jest dość kwaśne, można je delikatnie osłodzić dodatkiem miodu.
Wartości odżywcze czerwonego pesto
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w czerwonym pesto
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na czerwone pesto
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na czerwone pesto
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w czerwonym pesto
Lista alergenów dla czerwonego pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan