Przepisy z jarmużem

przepisy z jarmużem

Jarmuż to kapusta, która znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych. To warzywo warto jeść chociażby przez wzgląd na wysoką zawartość sulforafanu, białka, witamin oraz składników mineralnych. Jarmuż i zawarte w nim składniki zapobiegają nowotworom, mają właściwości przeciwzapalne, a także regulują ciśnienie krwi i wspomagają prawidłowe procesy widzenia. Przepisy z jarmużem to zarówno bezmleczne koktajle, jak i sałatki czy zupy, ale bardzo popularne są także chipsy z jarmużu.

Najciekawsze przepisy w temacie przepisy z jarmużem

Przepisy w temacie przepisy z jarmużem

Przepisy z jarmużem – zbiór pomysłów na wykorzystanie jarmużu

Jest to znana w Polsce kapusta, którą coraz częściej wykorzystuje się do przygotowania różnych potraw. Są to zarówno dania na zimno, jak i na ciepło. Tę roślinę można dodać do wielu przepisów i tym samym wzbogacić potrawy o cennej wartości odżywcze. Sprawdź, jakie przepisy z jarmużem warto znać!

Jarmuż – właściwości, charakterystyka

Czym jest jarmuż?

Jest to kapusta, która była uprawiana już w starożytności. Jarmuż charakteryzuje się długimi i pomarszczonymi (karbowanymi) liśćmi. Zazwyczaj są twarde, ale mogą mieć różne kolory. Jarmuż występuje w odmianach od jasnozielonych do ciemnozielonych, a także fioletowych i brązowo-fioletowych. Ze względu na swój wygląd, często służy jako dekoracja podawanej potrawy, ale ze względu na wartości odżywcze, warto jednak zdecydować się na spożywanie jarmużu.

Ta roślina jest łatwo dostępna. Bez problemu możemy kupić ją zarówno na bazarze lub stoisku z warzywami, jak i w większym supermarkecie. Jarmuż jest odporny na zimno, dlatego można go uprawiać jesienią oraz zimą. Dodatkowo mróz sprawia, że jarmuż staje się słodszy i traci goryczkę.

Właściwości odżywcze jarmużu – co go wyróżnia?

Jarmuż jest przede wszystkim bogaty w sulforafan, ale nie można zapominać o tym, że ma także karotenoidy. Ta kapusta zawiera białko i błonnik oraz witaminy i składniki mineralne. W swoim składzie ma witaminę K, witaminę C, witaminy z grupy B, wapń, potas, magnez, żelazo, cynk i fosfor.

Sulforafan jest to przeciwutleniacz, który ma silne działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Karotenoidy pomagają w walce z nowotworami, hamując ich rozwój. Antyoksydanty zawarte w jarmużu wspomagają prawidłowe procesy widzenia. Zielony kolor kapusty jest spowodowany chlorofilem, który dodatkowo wspomaga oczyszczenie organizmu.

Jarmuż, ze względu na zawarte w nim składniki mineralne, reguluje ciśnienie krwi i dobrze wpływa na serce. Witamina K przyśpiesza gojenie się ran i wspomaga krzepnięcie krwi. Ta kapusta ma niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że po jej spożyciu dłużej odczuwamy sytość. Jarmuż nadaje się dla osób cierpiących na cukrzycę. To warzywo jest niskokaloryczne.

Nie od dziś wiadomo, że ta kapusta zawiera mnóstwa cennych wartości odżywczych, warto jednak pamiętać, że każda obróbka termiczna oraz mechaniczna ma na nie wpływ. Miksując surowy jarmuż, część witamin zostaje spisana na starty, ale te, które pozostają, są lepiej wchłaniane przez organizm – pod warunkiem, że zmiksowane warzywo zostanie spożyte w niedługim czasie po jego obróbce. Jarmuż najlepiej gotować na parze przez ok. 4 minuty, aby nie utracił wartości odżywczych.

Mimo tych wszystkich witamin i składników mineralnych jarmuż to nie jest warzywo polecane dla wszystkich. Nie powinny go spożywać osoby, które cierpią na kamicę szczawianową oraz zmagające się z chorobami tarczycy.

Przepisy kulinarne – co zrobić z jarmużem?

Smoothie – pomysł na jarmuż

Bardzo często ta kapusta jest wykorzystywana do zrobienia bezmlecznego koktajlu, jakim jest smoothie. Ten napój najczęściej przygotowuje się ze zblendowanych owoców lub warzyw z lodem, sokiem owocowym oraz wodą, ale można do niego dodać także miód, płatki zbożowe, orzechy oraz różne przyprawy.

Smoothie zazwyczaj jest nieodłączonym elementem w diecie odchudzającej. Ten napój jest łatwo przyswajalny dla naszego organizmu. Smoothie szybko się trawi, przez co nie powoduje zgagi, a także wspomaga pracę jelit i trawienie. Dodatkowo oczyszcza z toksyn i nawadnia.

Przepis na smoothie z jarmużem jest bardzo prosty. Wybrane warzywa i owoce wystarczy opłukać i pozbyć się niejadalnych części (np. ogonków, skórki, pestek). Następnie większe produkty trzeba pokroić na kawałki i wrzucić do kielicha blendera. Potem wystarczy dodać resztę składników i całość zmiksować na gładką masę. Gotowy napój możesz przelać do przenośnego kubka i wypić smoothie w drodze do pracy. Jarmuż można połączyć z kiwi, miodem oraz sokiem pomarańczowym, ale ta kapusta będzie też dobra z bananem, mango, szpinakiem, gruszką oraz awokado.

Na rynku dostępne są różne blendery. Możesz zdecydować się na blender ręczny, ale warto pamiętać, że choć urządzenie jest bardzo poręczne i zajmuje mało miejsca w kuchni, to na pewno nie pokruszy lodu ani twardszych składników (urządzenia o małej mocy mogą nie poradzić sobie np. z orzechami). Blender kielichowy ma więcej mocy i zazwyczaj wystarczy wybrać odpowiedni tryb, aby urządzenie automatycznie zblendowało wszystkie składniki.

Smoothie to napój dla każdego. Można go podawać także dzieciom. Warto wypróbować przepis na koktajl z jarmużem, bo jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a jest to dobry pomysł na dostarczenie do organizmu niezbędnych wartości odżywczych.

Przepisy z jarmużem na obiad – szybkie dania

To warzywo można wykorzystać nie tylko do smoothie. W wersji surowej idealnie nadaje się do sałatki. Jarmuż można połączyć m.in. z pomidorami, ogórkiem, kapustą pekińską, sałatą karbowaną, czerwoną cebulą, serem żółtym oraz serem feta. Sałatkę można podawać na obiad razem z wybranym mięsem oraz pieczonymi ziemniakami albo frytkami z batatów.

Jednak kulinarne przygody z jarmużem nie kończą się na bezmlecznym koktajlu i sałatce. Bardzo popularne są chipsy z tej kapusty. Ich przygotowanie jest bardzo łatwo. Wystarczy umyć, opłukać i osuszyć liście jarmużu, a potem porozrywać je na mniejsze kawałki i pozbyć się łodyg. Liście trzeba obtoczyć w oliwie i doprawić ulubionymi przyprawami, a potem rozłożyć na blaszce i piec ok. 10-15 min (w zależności od piekarnika).

Jarmuż można dodawać do jajecznicy, omletów, zapiekanek, a także zup. Ciekawą opcją są muffiny z jajek, czerwonej papryki, jarmuży, szynki i startego żółtego sera. Kapustę można podsmażyć, zblanszować lub ugotować na parze. To warzywo będzie dobrze smakować nie tylko z ziemniakami, ale też z makaronem lub ryżem.

Przepisy z jarmużem to m.in. bezmleczne koktajle, ale też sałatki i zupy. Tę kapustę można jeść na surowo, a także ugotować, upiec oraz podsmażyć. Warto pamiętać, że im krótsza obróbka termiczna oraz mechaniczna, tym jarmuż zachowa się więcej witamin i pozostałych wartości odżywczych.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto