Przetwory z dyni

przetwory z dyni

Dynia jest jedną z najpopularniejszych roślin w Stanach Zjednoczonych. Minęło wiele lat, zanim w Europie przekonano się do tego specyficznego warzywa owocowego. Warto podkreślić, że pod względem botanicznym dynia to owoc, choć wielu Polaków traktuje ją raczej jako warzywo. Dziś dynie uprawiane są niemal w każdym europejskim kraju. Ciężko wyobrazić sobie jesień i zimę bez dyni, w szczególności bez rozmaitych domowych przetworów. Są pyszne i aromatyczne, a także mają mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych.

Przetwory z dyni – dowiedz się jak przygotować najlepsze przetwory na zimę

Kiedy przychodzi jesień, popularna w Polsce staje się dynia. Chętnie przygotowujemy przetwory z dyni do słoików na zimę. Nie dość, że są szybkie do przyrządzenia, to w dodatku naprawdę bardzo smaczne. Jak zrobić przetwory z dyni? Który pomysł na domowe smakołyki dyniowe jest najlepszy? Sprawdź najważniejsze informacje.

Najlepsze, pyszne przepisy na przetwory z dyni – czy o nich słyszałeś?

Na jakie odmiany dzielą się dynie?

Przetwory z dyni są bardzo dobre. Zalewa genialnie komponuje się z wieloma daniami – zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi. Nie każdy bowiem ma pojęcie, że dynia to warzywo owocowe. W Polsce uprawia się głównie dynię olbrzymią lub zwyczajną. Zwykle pojawiają się jesienią. Jednak nie są to jedyne dynie, jakie można dostać w naszym kraju. Dynie różnią się od siebie wyglądem, a także kolorem i smakiem. Klasyczna dynia ma pomarańczową, grubą skórkę. Jest też jednak mnóstwo innych rodzajów dyni, na które powinno się zwrócić szczególną uwagę. Wśród nich wyróżniamy:

  • Dynia Hokkaido – charakteryzuje się ciemnopomarańczową skórą i waży 2 kg. Ma cenne wartości odżywcze, dlatego dynie jada się ze skórką – są w niej pożyteczne witaminy. Podczas obróbki termicznej skórka robi się miękka, co ułatwia gotowanie. W dyni Hokkaido są pestki, które można smażyć i dusić. Odmiana Hokkaido najlepiej czuje się na słonecznych, próchnicznych, żyznych i przepuszczalnych stanowiskach. Preferuje wilgotną glebę.
  • Dynia ozdobna – niewielka, o różnych kształtach i fakturach. Wielu ludzi wykorzystuje je nie do smażenia, a na dekorację np. na Halloween. Głównie ze względu na walory dekoracyjne, dynię ozdobną uprawia się w polskich ogrodach. Warzywo owocowe najlepiej czuje się w glebie żyznej, wilgotnej, próchnicznej i przepuszczalnej. Najlepiej uprawiać dynię w ok. 20-28 st. C. Ozdobne warzywo owocowe można wysiewać bezpośrednio do gruntu.
  • Dynia makaronowa – nie jest tak popularna w naszym kraju, jak pozostałe, jednak z roku na rok staje się coraz bardziej znana. Ma kolor pomarańczowy, kremowy lub żółty. Warzywo owocowe uwielbia słońce i doskonale rośnie na stanowiskach osłoniętych od wiatru. Dynia makaronowa potrzebuje do rozwoju próchnicznej, żyznej i przepuszczalnej ziemi. Można uprawiać ją bezpośrednio do gruntu, z siewu lub z rozsady.
  • Dynia piżmowa – z kształtu przypomina tykwę. Skórka dyni piżmowej jest gruba w dotyku, ale delikatna w smaku. Warzywo powinno być osłonięte od wiatru, a także rosnąć w możliwie słonecznym miejscu. Aby mogło się prawidłowo rozwijać, potrzebuje żyznej, przepuszczalnej, przewiewnej i próchniczej gleby.
  • Dynia muszkatołowa – to zdecydowanie jedno z największych warzyw owocowych, które waży do 20 kg. Dynia jest nieco spłaszczona, ale okrągła. Skóra dyni jest gruba, jednak warzywo owocowe okazuje się łatwe w uprawie. Wystarczy zadbać o nasłonecznione, osłonięte od wiatru stanowisko dla dyni. Warzywo owocowe najlepiej czuje się w temperaturze ok. 25 st. C.
  • Dynie mają najmniejsze wymagania cieplne wśród wszystkich warzyw dyniowatych. Tak naprawdę wystarczy zapewnić jej dużo wody oraz słońca. Słabo nawodniona gleba daje mało warzyw owocowych. Gleba pod uprawę dyni powinna być jednak nie tylko wilgotna, ale też próchniczna, przewiewna, przepuszczalna, żyzna i średnio zwięzła. Warto zadbać również o odpowiednie nawożenie, aby jesienią cieszyć się obfitymi zbiorami dyni, z której następnie przygotujesz najlepsze, tanie i pyszne przetwory na zimę.

Dynia w occie – szybkie i tanie przetwory na zimę

Jeśli zastanawiasz się, co takiego możesz przygotować z dyni, warto zwrócić uwagę na przepis na dynię w occie. Zalewa słodko kwaśna, jaka powstaje z połączenia dyni z octem, jest aromatyczna i smaczna. Dynia w takiej formie doskonale pasuje m.in. do pieczonego mięsa. Dynia w occie może też posłużyć jako zastępstwo dla wielu surówek. Smakuje wybornie saute, więc możesz wyjadać ją bezpośrednio ze słoika. Do przygotowania pysznej dyni w occie potrzebujesz następujących składników: dynie, goździki, gorczyca i produkty na zalewę (cukier, sól, ocet winny 10%, woda).

Najpierw połącz ze sobą wszystkie składniki na zalewę (bez octu). Dopiero później w osobnym garnuszku zagotuj ocet i dolej do zalewy. Obierz dynię ze skóry, wydryluj pestki i pokrój w równą kostkę. Zanurz je w gorącej wodzie na pół minuty. Odsącz i włóż do wyparzonych słojów na zaprawę. Dosyp kilka ziarenek gorczycy do każdego słoja. Zalej dynię gorącą zalewą. Przegotowane przetwory z dyni pasteryzuj przez ok. 20 minut. Warto dodać do nich imbir, aby smak i zapach przetworów był jeszcze ciekawszy. Dynia w occie doskonale komponuje się z pieczonym indykiem. Wspaniale smakują z nią również rozmaite potrawy chińskie.

Smaczne przepisy na przetwory z dyni – sprawdź, jak zrobić przetwory z dyni

Pomysł na smaczną sałatkę z dyni

Dynia marynowana to nie jedyny pomysł na dobre przetwory na zimę. Weki z dyni w postaci sałatki są równie smaczne i efektowne. Na zimę będą świetnym dodatkiem do wielu dań, np. zamiast klasycznych surówek z kapusty. Przetwory z dyni w postaci sałatki można w prosty sposób zapasteryzować, aby zimą otworzyć je w dogodnym momencie. Do przygotowania sałatki dyniowej potrzebujesz następujących składników: miąższ dyni, papryka, marchew, cebula, olej rzepakowy, sól i produkty konieczne do zrobienia zalewy (ocet winny, cukier, woda, sól, ostra papryka, liście laurowe, ziele angielskie).

Obierz dynię ze skóry i wydrąż pestki. Obierz i umyj marchewkę, pokrój warzywa w kostkę. Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Obierz cebulę, pokrój w piórka. Warzywa zamieszaj w misce, posól.Składniki na zalewę przełóż do garnka (bez octu) i zagotuj na małym ogniu. Dodaj ocet i polej zalewą warzywa w misce. Zostaw je w taki sposób na ok. 3 godziny, żeby porządnie nasiąknęły. Przełóż warzywa z zalewą do wyparzonych słojów. Uzupełnij całość olejem, wlewając na wierzch każdego słoiczka po jednej łyżce. Zakręć słoje i zawekuj. Po miesiącu sałatka z dyni będzie idealnie nadawać się do spożycia.

Dlaczego warto robić zaprawy z dyni? Jesienią i zimą mamy mniejszy dostęp do świeżych warzyw. Właśnie dlatego powinniśmy robić różne przetwory jak np. z dyni. Są idealne na wiele okazji. Poza tym zawierają mnóstwo cennych witamin. Znajdziesz w nich dużą dawkę m.in. potasu i kwasu foliowego. Przygotowanie weków z dyni nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, więc nawet amatorzy nie powinni mieć problemów z ich zrobieniem.

Konfitura z dyni – przygotuj ją do słoików na zimę

Konfitura dyniowa uwielbiana jest przez dzieci. Jednak dorośli również się nią zachwycają. Warto dodać do konfitury pomarańcze, aby podkreślić niesamowity smak przetworu. Poza tym pomarańcze uzupełnią przepis o dodatkowe witaminy i cenne składniki odżywcze. Do przygotowania konfitury potrzebujesz następujących składników: dynia, cytryna, pomarańcze, saszetka żelfix, cukier.

Najpierw dokładnie umyj dynię i obierz ją ze skórki. Wyjmij miąższ z pestkami. Pokrój resztę dyni na kawałki – przesyp do garnka. Dodaj kilka łyżek wody i gotuj dynię, aż zmięknie. W międzyczasie wymieszaj całość. Zmiksuj dynię na gładki mus, dodaj sok z cytryny i pomarańczy oraz żelfix. Porządnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dosyp cukier, ponownie zamieszaj. Gotuj przez ok. 3 minuty, aż cukier się rozpuści. Gorący wywar przelej do przegotowanych słoików i szybko zakręć.

W słodkiej konfiturze z dyni znajduje się zdrowy miąższ. To źródło cennego dla organizmu beta-karotenu. Dynia wykazuje też działanie przeciwzapalne. W aż 90% składa się z wody, więc pomaga nawodnić cały organizm. Warto więc nie tylko spożywać przetwory z dyni, ale i pić świeżo wyciskane soki. Kiedy tylko rozpocznie się sezon na dynie, warto będzie się w nie zaopatrzyć.

Przetwory z dyni - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto