Placki z pieczonej dyni

Opublikowano: 07.05.2023 r., 9:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z pieczonej dyni podane na niebieskim talerzyku.
Placki z pieczonej dyni
Placki z pieczonej dyni to doskonała propozycja na smaczny obiad na słodko, który możesz podać zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 35 min
571 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Dynia hokkaido (250 g)
  • Jogurt naturalny 2% (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska, patelnia, pojemnik blendera

Przepis na placki z pieczonej dyni krok po kroku

Dynię umyj, usuń z niej pestki i pokrój na mniejsze kawałki.

Kawałki dyni ułóż skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 35 minut.

Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie z dyni usuń skórę a miąższ zblenduj na gładkie puree przy pomocy blendera.

W misce wymieszaj przestudzone puree z dyni z jogurtem naturalnym.

Następnie do masy wybij jajka, dodaj olej i cukier. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do masy dyniowej przesiej mąkę wymieszaną z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia oraz szczyptą soli.

Składniki wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera (na minimalnych obrotach) na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, układaj po jednej łyżce ciasta na placuszki z zachowaniem odstępów i placuszki smaż z dwóch stron na złoty kolor (po około 2-2,5 minuty na stronę).

Przed smażeniem następnej partii placuszków warto wytrzeć patelnię ręcznikiem papierowym i wlać nowy olej.

Gotowe placuszki podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, np. posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem powideł.

Jak oceniasz przepis na placki z pieczonej dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat placków z pieczonej dyni

Placki z pieczonej dyni to doskonała propozycja na obiad lub na kolację dla całej rodziny. Smaczne placuszki z dyni warto podać z dodatkiem cukru pudru lub powideł. Przepis na placki z pieczonej dyni jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania placuszków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: dynia hokkaido, jogurt naturalny, jajka, olej rzepakowy, cukier, mąka pszenna, sól oraz proszek do pieczenia. Placuszki możesz przygotować również z innej dyni, np. z dyni piżmowej.

A jak zrobić placki z pieczonej dyni? Dynię umyj, usuń z niej pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Kawałki dyni ułóż skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut. Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie z dyni usuń skórę a miąższ zblenduj na gładkie puree przy pomocy blendera. W misce wymieszaj przestudzone puree z dyni z jogurtem naturalnym. Do masy wybij jajka, dodaj olej i cukier. Składniki dokładnie wymieszaj. Do masy dyniowej przesiej mąkę wymieszaną z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia oraz szczyptą soli. Składniki wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, układaj po jednej łyżce ciasta na placuszki z zachowaniem odstępów i placuszki smaż z dwóch stron na złoty kolor.

Dynia to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan.

Podsumowując: wiesz już jak smażyć placuszki z pieczonej dyni. Placki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać je z dodatkiem powideł lub cukru pudru. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania placuszków dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w plackach z pieczonej dyni

Lista alergenów dla placków z pieczonej dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placków z pieczonej dyni

na 100g gotowej potrawy

Placki z pieczonej dyni to doskonała propozycja na smaczne danie dla dzieci i dorosłych. Placki przygotowane z dodatkiem dyni świetnie sprawdzą się do włączenia większej ilości warzyw do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
190.51
571.52
Białko (g)
7.28
21.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
28.59
85.78
Węglowodany przyswajalne (g)
28.40
85.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
5.41
16.23
Tłuszcze nasycone (g)
1.60
4.80
Tłuszcze nienasycone (g)
3.81
11.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
35.22
105.65
Potas (mg)
193.26
579.78
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
36.97
110.91
Żelazo (mg)
2.31
6.94
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z pieczonej dyni 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z pieczonej dyni

Koszt składników
29.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia hokkaido
250 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
29.80