Kukurydza - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kukurydzy oraz jakie alergie mogą powodować.
Kukurydza - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Wartości odżywcze kukurydzy - tabela

Energia i białka

Kukurydza (kolba)Kukurydza konserwowa
na 100 gna 100 g
Białko3.28 g1.74 g
Fenyloalanina0.15 mg0.08 mg

Węglowodany w kukurydzy

Kukurydza (kolba)Kukurydza konserwowa
na 100 gna 100 g
Węglowodany23.50 g18.60 g
Węglowodany przyswajalne20.70 g17.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)2.80 g1.20 g
Sacharoza (cukier)b/db/d
Glukozab/db/d
Fruktozab/db/d
Skrobiab/db/d
Laktozab/db/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Kukurydza (kolba)Kukurydza konserwowa
na 100 gna 100 g
Tłuszcz0.78 g0.42 g
Tłuszcze nasycone0.18 g0.10 g
Tłuszcze nienasycone0.60 g0.32 g
Tłuszcze jednonasycone0.23 g0.12 g
Tłuszcze wielonasycone0.37 g0.20 g
Tłuszcze trans0.00 g0.00 g
Cholesterol0.00 mg0.00 mg

Witaminy w przepisie na kukurydzę

Kukurydza (kolba)Kukurydza konserwowa
na 100 gna 100 g
Witamina A0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina B60.18 mg0.06 mg
Witamina B120.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina C7.20 mg4.60 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Witamina Eb/d0.00 mg
Retinol2.00 µg (mcg)0.00 µg (mcg)
Tiamina0.10 mg0.03 mg
Ryboflawina0.09 mg0.05 mg
Niacyna1.68 mg0.96 mg
Foliany40.00 µg (mcg)45.00 µg (mcg)
Beta karoten2.00 µg (mcg)1.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kukurydzę

Kukurydza (kolba)Kukurydza konserwowa
na 100 gna 100 g
Sód5.00 mg261.00 mg
Potas294.00 mg119.00 mg
Wapń4.00 mg4.00 mg
Fosfor87.00 mg40.00 mg
Magnez32.00 mg15.00 mg
Żelazo0.68 mg0.31 mg
Cynk0.70 mg0.56 mg
Miedź0.05 mg0.02 mg
Mangan0.16 mg0.07 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169365/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169362/nutrients

Alergie w kukurydzy

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z kukurydzą

Przepisy z kukurydzą

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z kukurydzą

sałatka gyros kcal, burrito kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto