Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik, obieraczka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na chipsy z dyni krok po kroku

Dynię dokładnie umyj, wydrąż z niej pestki i obierz ją ze skóry.

Przy pomocy obieraczki dynię pokrój na cienkie plasterki.

Plasterki z dyni włóż do miski, dodaj do niej oliwę oraz po pół łyżeczki soli, oraz papryki słodkiej.

Składniki dokładnie wymieszaj.

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż plasterki dyni tak, aby nie dotykały się.

Chipsy z dyni piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut (chipsy powinny być chrupiące).

Upieczone chipsy wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia.

Chipsy z dyni podane na białym talerzu.
Chipsy z dyni - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - chipsy z dyni

W skrócie
Kalorii w porcji
147 kcal
Wielkość
jednej porcji
250 g
Indeks glikemiczny
71

Wartości odżywcze chipsów z dyni

na 100g gotowej potrawy

Chipsy z dyni to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Dynia stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto wypróbować przepisy z jej wykorzystaniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
59.00
147.50
Białko (g)
0.96
2.40
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.25
15.62
Węglowodany przyswajalne (g)
5.77
14.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.48
1.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
3.94
9.86
Tłuszcze nasycone (g)
0.71
1.78
Tłuszcze nienasycone (g)
3.23
8.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.82
7.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.41
1.03
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
409.62
1024.04
Witamina B6 (mg)
0.06
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.65
21.63
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.55
1.38
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.11
0.26
Niacyna (mg)
0.58
1.44
Foliany (µg (mcg))
15.38
38.46
Beta karoten (µg (mcg))
2980.77
7451.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
1.04
2.60
Potas (mg)
326.96
817.40
Wapń (mg)
20.23
50.58
Fosfor (mg)
42.31
105.77
Magnez (mg)
11.54
28.85
Żelazo (mg)
0.79
1.98
Cynk (mg)
0.31
0.77
Miedź (mg)
0.12
0.31
Mangan (mg)
0.12
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny chipsów z dyni 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chipsach z dyni

Lista alergenów dla chipsów z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na chipsy z dyni

Więcej informacji na temat chipsów z dyni

Chipsy z dyni to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Domowe chipsy możesz podać podczas spotkań ze znajomymi lub jako przekąskę podczas wieczoru filmowego. W dalszej części dowiesz się jak przygotować chipsy z piekarnika - możesz również przygotować  chipsy smażone, jednak są one bardziej kaloryczne niż te pieczone. Prosty przepis na chipsy z dyni nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przekąski potrzebne będą następujące produkty spożywcze: dynia, oliwa z oliwek, sól oraz papryka słodka.

A jak zrobić chipsy z dyni? Dynię dokładnie umyj, wydrąż z niej pestki i obierz ją ze skóry. Przy pomocy obieraczki dynię pokrój na cienkie plasterki. Plasterki z dyni włóż do miski, dodaj do niej oliwę oraz po pół łyżeczki soli oraz papryki słodkiej. Składniki dokładnie wymieszaj. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż plasterki dyni tak, aby nie dotykały się. Chipsy z dyni piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut (chipsy powinny być chrupiące). Upieczone chipsy wyciągnij z piekarnika i pozostaw je do wystudzenia.

Dynia to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, ponieważ w 100 gramach zawiera tylko 30 kcal. Dynia jest również bogata w beta-karoten, który zaliczany jest do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując wiesz już jak przygotować pyszne, solone chipsy z dyni. Najlepsze chipsy są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Możesz podać je jako smaczną przekąskę podczas spotkań ze znajomymi lub podczas wieczoru filmowego. Chipsy pieczone w piekarniku są mniej kaloryczne niż te, które smażone są w głębokim tłuszczu.

Szacunkowy koszt przygotowania chipsów z dyni

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
10.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na chipsy z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83.8% osób