Kaszotto z dynią

Opublikowano: 05.05.2023 r., 11:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kaszotto z dynią podane w białej miseczce.
Kaszotto z dynią
Kaszotto z dynią to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kaszotto możesz również podać na kolację. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 25 min
279 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kasza jęczmienna pęczak (100 g)
  • Dynia hokkaido (400 g)
  • Cebula szalotka - 2 małe sztuki (70 g)
  • Wino białe wytrawne (60 ml)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Masło - 2 łyżki stołowe (30 g)
  • Ser parmezan - tarty (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, tymianek, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na kaszotto z dynią krok po kroku

Dynię dokładnie umyj, obierz ze skóry i pokrój w 1 cm kostkę.

Kawałki dyni ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.

Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika. Połowę dyni pieczonej rozgnieć widelcem na puree, pozostałą połowę pozostaw w kawałkach.

Szalotki oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła oraz olej rzepakowy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę oraz czosnek.

Do cebuli i czosnku dodaj suchą kaszę pęczak i ciągle mieszając, smaż ją przez około 3 minuty.

Następnie dodaj białe wino i poczekaj, aż odparuje.

Na patelnię z kaszą wlej szklankę bulionu i duś pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając składniki (jeśli po tym czasie kasza nie będzie miękka, dolewaj po ćwierć szklanki bulionu do momentu dobrego ugotowania się kaszy).

Następnie dodaj dynię (zarówno puree, jak i kawałki dyni), pół łyżeczki kurkumy, odrobinę płatków chilli, oraz sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.

Na koniec do kaszotto dodaj tarty parmezan, pozostałe masło oraz listki tymianku.

Kaszotto zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na około 2 minuty.

Po tym czasie kaszotto z dynią podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na kaszotto z dynią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat kaszotta z dynią

Kaszotto z dynią to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne danie możesz również podać jako kolację na ciepło. Prosty przepis na kaszotto z dynią nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kasza jęczmienna pęczak, dynia hokkaido, cebula szalotka, wino białe wytrawne, bulion warzywny, czosnek, olej rzepakowy, masło, parmezan, sól, pieprz, kurkuma, tymianek oraz płatki chilli.

A jak zrobić kaszotto z dynią? Kawałki dyni ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika. Połowę dyni pieczonej rozgnieć widelcem na puree, pozostałą połowę pozostaw w kawałkach. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła oraz olej rzepakowy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę oraz czosnek. Do cebuli i czosnku dodaj suchą kaszę pęczak i ciągle mieszając, smaż ją przez około 3 minuty. Następnie dodaj białe wino i poczekaj, aż odparuje. Na patelnię z kaszą wlej szklankę bulionu i duś pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając składniki. Następnie dodaj dynię oraz przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę. Na koniec do kaszotto dodaj tarty parmezan, pozostałe masło oraz listki tymianku. Kaszotto zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na około 2 minuty.

Dynia to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych. W dyni znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, ponieważ w 100 gramach produktu znajduje się tylko 30 kcal.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszne kaszotto z dynią. Dobre kaszotto świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja dla całej rodziny. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Dynia stanowi doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania pysznych posiłków.

Alergeny w kaszotcie z dynią

Lista alergenów dla kaszotta z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna pęczak
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan

W przepisie na kaszotto z dynią nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kaszotta z dynią

na 100g gotowej potrawy

Kaszotto z dynią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Dynia stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto przygotować potrawy z jej wykorzystaniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
93.28
279.85
Białko (g)
2.61
7.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
10.27
30.80
Węglowodany przyswajalne (g)
8.64
25.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.63
4.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
4.58
13.75
Tłuszcze nasycone (g)
2.09
6.27
Tłuszcze nienasycone (g)
2.49
7.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.91
5.73
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.59
1.76
Cholesterol (mg)
7.46
22.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
166.91
500.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.80
11.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.05
Witamina E (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.90
68.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.65
1.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.38
28.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1060.52
3181.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
161.09
483.27
Potas (mg)
170.37
511.10
Wapń (mg)
53.38
160.15
Fosfor (mg)
62.19
186.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.10
42.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
1.83
Cynk (mg)
0.42
1.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kaszotta z dynią 42
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kaszotta z dynią

Koszt składników
75.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jęczmienna pęczak
100 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Dynia hokkaido
400 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula szalotka
70 g
2 małe sztuki
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Wino białe wytrawne
60 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.71
Za 60 ml
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Masło
30 g
2 łyżki stołowe
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Ser parmezan
40 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Koszt składników
75.50