Kaszotto z dynią
- Kasza jęczmienna pęczak (100 g)
- Dynia hokkaido (400 g)
- Cebula szalotka - 2 małe sztuki (70 g)
- Wino białe wytrawne (60 ml)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Masło - 2 łyżki stołowe (30 g)
- Ser parmezan - tarty (40 g)
Przepis na kaszotto z dynią krok po kroku
Dynię dokładnie umyj, obierz ze skóry i pokrój w 1 cm kostkę.
Kawałki dyni ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika. Połowę dyni pieczonej rozgnieć widelcem na puree, pozostałą połowę pozostaw w kawałkach.
Szalotki oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła oraz olej rzepakowy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę oraz czosnek.
Do cebuli i czosnku dodaj suchą kaszę pęczak i ciągle mieszając, smaż ją przez około 3 minuty.
Następnie dodaj białe wino i poczekaj, aż odparuje.
Na patelnię z kaszą wlej szklankę bulionu i duś pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając składniki (jeśli po tym czasie kasza nie będzie miękka, dolewaj po ćwierć szklanki bulionu do momentu dobrego ugotowania się kaszy).
Następnie dodaj dynię (zarówno puree, jak i kawałki dyni), pół łyżeczki kurkumy, odrobinę płatków chilli, oraz sól i pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę.
Na koniec do kaszotto dodaj tarty parmezan, pozostałe masło oraz listki tymianku.
Kaszotto zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na około 2 minuty.
Po tym czasie kaszotto z dynią podawaj na ciepło.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat kaszotta z dynią
Kaszotto z dynią to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne danie możesz również podać jako kolację na ciepło. Prosty przepis na kaszotto z dynią nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: kasza jęczmienna pęczak, dynia hokkaido, cebula szalotka, wino białe wytrawne, bulion warzywny, czosnek, olej rzepakowy, masło, parmezan, sól, pieprz, kurkuma, tymianek oraz płatki chilli.
A jak zrobić kaszotto z dynią? Kawałki dyni ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika. Połowę dyni pieczonej rozgnieć widelcem na puree, pozostałą połowę pozostaw w kawałkach. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła oraz olej rzepakowy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę oraz czosnek. Do cebuli i czosnku dodaj suchą kaszę pęczak i ciągle mieszając, smaż ją przez około 3 minuty. Następnie dodaj białe wino i poczekaj, aż odparuje. Na patelnię z kaszą wlej szklankę bulionu i duś pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając składniki. Następnie dodaj dynię oraz przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę. Na koniec do kaszotto dodaj tarty parmezan, pozostałe masło oraz listki tymianku. Kaszotto zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na około 2 minuty.
Dynia to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych. W dyni znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, ponieważ w 100 gramach produktu znajduje się tylko 30 kcal.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszne kaszotto z dynią. Dobre kaszotto świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja dla całej rodziny. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Dynia stanowi doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania pysznych posiłków.
Alergeny w kaszotcie z dynią
Lista alergenów dla kaszotta z dynią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza jęczmienna pęczak
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
W przepisie na kaszotto z dynią nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- płatki chilli
Wartości odżywcze kaszotta z dynią
Kaszotto z dynią to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Dynia stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego warto przygotować potrawy z jej wykorzystaniem.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.