Placek z pieczonej dyni

Opublikowano: 05.05.2023 r., 11:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek z pieczonej dyni ułożony na blacie imitującym drewno.
Placek z pieczonej dyni
Placek z pieczonej dyni to propozycja na dodatek do kawy lub herbaty, który możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 75 min
317 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia (250 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier (150 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (225 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, skórka z cytryny, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, blaszka do pieczenia, sitko, łyżka

Przepis na placek z pieczonej dyni krok po kroku

Dynię umyj, usuń z niej pestki i pokrój na mniejsze kawałki.

Kawałki dyni ułóż skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.

Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie z dyni usuń skórę a miąższ zblenduj na gładkie puree przy pomocy blendera.

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, natomiast boki wysmaruj masłem.

W garnku roztop masło na małej mocy palnika. Następnie dodaj do niego cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj składniki (do całkowitego rozpuszczenia cukru). Garnek odstaw z palnika.

Mus z dyni włóż do miski, dodaj do niego skórkę z jednej cytryny, wlej roztopione masło z cukrem i dokładnie wymieszaj.

Białka oddziel od żółtek.

Do masy dyniowej dodaj żółtka i wymieszaj.

Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

Do osobnej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z płaską łyżeczką proszku do pieczenia oraz łyżeczką sody oczyszczonej.

Do masy dyniowej dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj składniki.

Następnie do masy wmieszaj delikatnie pianę z białek.

Masę przełóż do tortownicy i wyrównaj ją.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Ciasto przed podaniem możesz udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.

Jak oceniasz przepis na placek z pieczonej dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat placka z pieczonej dyni

Placek z pieczonej dyni to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto z dynią świetnie sprawdzi się, aby przemycić do diety warzywa. Prosty przepis na placek z pieczonej dyni nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: dynia, masło, cukier, cukier wanilinowy, jajka, mąka pszenna, sól, skórka z cytryny, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić placek z pieczonej dyni? Dynię upiecz i przygotuj z niej gładkie puree. W garnku roztop masło na małej mocy palnika. Dodaj do niego cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj składniki. Garnek odstaw z palnika. Mus z dyni włóż do miski, dodaj do niego skórkę z cytryny, wlej roztopione masło z cukrem i dokładnie wymieszaj. Do masy dyniowej dodaj żółtka i wymieszaj. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Do osobnej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z płaską łyżeczką proszku do pieczenia oraz łyżeczką sody oczyszczonej. Do masy dyniowej dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Do masy wmieszaj delikatnie pianę z białek. Masę przełóż do tortownicy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).

Dynia to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, ponieważ w 100 gramach zawiera tylko 30 kcal. Dynia jest również bogata w beta-karoten, który zaliczany jest do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować najlepszy placek z pieczonej dyni. Łatwy w przygotowaniu placek dyniowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Produkty spożywcze niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w placku z pieczonej dyni

Lista alergenów dla placka z pieczonej dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

W przepisie na placek z pieczonej dyni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze placka z pieczonej dyni

na 100g gotowej potrawy

Placek z pieczonej dyni to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto z dynią stanowi doskonały pomysł na włączenie do diety niejadków wartościowych warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
317.38
317.38
Białko (g)
5.68
5.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
34.47
34.47
Węglowodany przyswajalne (g)
34.34
34.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.12
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
18.12
18.12
Tłuszcze nasycone (g)
11.96
11.96
Tłuszcze nienasycone (g)
6.17
6.17
Cholesterol (mg)
103.76
103.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.64
1.64
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.71
44.71
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
26.55
26.55
Potas (mg)
140.60
140.60
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.57
23.57
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
75.91
75.91
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.38
13.38
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.74
1.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.55
0.55
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z pieczonej dyni 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z pieczonej dyni

Koszt składników
27.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
250 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
225 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 225 g
Koszt składników
27.10