Ciasto dyniowe z mascarpone
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Puree z dyni (300 g)
- Cukier (200 g)
- Masło (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Mascarpone (250 g)
- Cukier puder (30 g)
Przepis na ciasto dyniowe z mascarpone krok po kroku
Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie w rondelku rozpuszczamy masło na małym ogniu, po czym powoli wlewamy je do masy z jajek i ponownie całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cukier z prawdziwą wanilią. Składniki mieszamy i przesiewamy przez sito do masy. Krem delikatnie mieszamy szpatułką.
Na koniec do ciasta dodajemy puree z dyni. Ponownie całość mieszamy.
Gotową masę przelewamy do blaszki. Biszkopt dyniowy pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie ubijamy śmietankę 30% na gęsty krem. Następnie dodajemy mascarpone i cukier puder. Ponownie miksujemy składniki na jednolitą masę.
Zimny biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Środek wypełniamy kremem z mascarpone.
Przed podaniem schładzamy ciasto w lodówce.
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Placek dyniowy
-
Proste ciasto dyniowe
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Brownie z dyni
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat ciasta dyniowego z mascarpone
Pyszne ciasto dyniowe z mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Biszkopt z puree z dyni przekładany kremem z mascarpone jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Pyszne ciasto zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić ciasto dyniowe z mascarpone? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie w rondelku rozpuszczamy masło na małym ogniu, po czym powoli wlewamy je do masy z jajek i ponownie całość miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnej misce łączymy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz cukier z prawdziwą wanilią. Składniki mieszamy i przesiewamy przez sito do masy. Krem delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec do ciasta dodajemy puree z dyni. Ponownie całość mieszamy. Gotową masę przelewamy do blaszki. Biszkopt dyniowy pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie ubijamy śmietankę 30% na gęsty krem. Następnie dodajemy mascarpone i cukier puder. Ponownie miksujemy składniki na jednolitą masę. Zimny biszkopt przecinamy wzdłuż na pół. Środek wypełniamy kremem z mascarpone. Przed podaniem schładzamy ciasto w lodówce.
Sprawdzony przepis na ciasto dyniowe z mascarpone nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ono między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Domowe ciasto z serkiem mascarpone odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w cieście dyniowym z mascarpone
Lista alergenów dla ciasta dyniowego z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciasta dyniowego z mascarpone
Ciasto ma wysoki IG przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
-
mąka pszenna,
dynia,
cukier,
masło,
jajka,
śmietana,
mascarpone,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.