Ciasto dyniowe

ciasto dyniowe

Dynia przywędrowała do nas z Ameryki, jak wiele popularnych dziś warzyw. Co ciekawe, nie jest ona warzywem, lecz owocem rośliny z rodziny dyniowatych. Dynia jest bardzo zdrowa, a co ważne niskokaloryczna i świetnie nadaje się na dania dla odchudzających. Sezon na dynię rozpoczyna się na jesieni i trwa całą zimę. Z dyni robimy zupy, zapiekanki, dodatek do dań mięsnych, puree oraz sosy. Świetnie nadaje się ona na pyszne, mokre ciasto dietetyczne. Podstawą ciasta dyniowego jest rodzaj ciasta ucieranego, do którego dodajemy utarty miąższ z dyni. Na bazie tego przepisu robimy również torty, ciasta przekładane oraz muffinki. Ciasta i babeczki z dyni jadamy szczególnie w Halloween, kiedy to zostaje nam miąższ po wydrążeniu dyni. Tradycyjnym wypiekiem świata jest amerykańska tarta “pumpkin pie”.

Ciasto dyniowe - sprawdzone przepisy na ciasto z dyni

Osoby odchudzające się marzą o zdrowym, dietetycznym cieście, którym można się raczyć i nie dbać o linię. Niestety takiego ciasta nie ma. Mamy jednak sporo przepisów na pyszne, mokre ciasto, które jest zdrowsze i mniej tuczące niż zwykłe wypieki. Należą do nich ciasta marchewkowe i dyniowe. Niskokaloryczna dynia stanowi idealną bazę do pysznego ciasta, które można zrobić z mniejszą ilością cukru, tak aby także osoby odchudzające się mogły cieszyć się pysznym przysmakiem do kawy. Przedstawiamy najciekawsze przepisy i pomysły na ciasto z dyni.

Dlaczego warto upiec ciasto dyniowe

Wartości odżywcze i odmiany dyni

Dynia kojarzy się głównie z atrakcję święta Halloween, kiedy to robi się z niej tradycyjne lampiony. W kuchni polskiej potrawy z dyni nie pełnią szczególnie dużej roli, gdyż warzywo to przybyło do nas z Ameryki i upowszechniło się całkiem niedawno. Dynia pochodzi głównie z Peru, gdzie od wieków uprawiali ją Indianie. Wiadomości o tej roślinie przywiózł Krzysztof Kolumb, jednak w Europie upowszechniła się dopiero w XVII wieku.

Dynia jest rośliną jednoroczną, która w naturze rośnie w ciepłych regionach Ameryki. Występuje około 300 gatunków roślin dyniowatych, zaś odmian dyni, zarówno spożywczych jak i ozdobnych, jest około 45. Do roślin dyniowatych należy również cukinia, ogórek, arbuz czy kabaczek. Dynia uważana jest za warzywo z racji wytrawnego smaku. Mało kto jednak wie, że jest ona owocem, a właściwie jagodą. Obecnie dynie uprawia się prawie na całym świecie. W naszym klimacie dynia dojrzewa na jesieni i jest w sprzedaży jesienią, zimą, aż do wiosny.

Odmiany dyni dzielimy na jadalne i ozdobne. Dynie jadalne zostały wyhodowane z dyni olbrzymiej lub dyni zwyczajnej. Ich owoce są duże i charakteryzują się smacznym, soczystym miąższem. Dynie ozdobne hoduje się dla ozdoby. Pięknie wyglądają zarówno w ogrodzie na grządce, jak i w mieszkaniu jako ozdoba. Ich owoce są małe i bardzo twarde, wyróżniają się różnymi kolorami i ciekawymi kształtami.

Popularne odmiany dyni:

  • dynia zwyczajna,
  • dynia makaronowa,
  • dynia Hokkaido,
  • dynia prowansalska,
  • dynia piżmowa,
  • dynia kamo kamo.

Najbardziej popularną odmianą jest dynia zwyczajna, która zazwyczaj jest okrągła, jednak są również dynie podłużne. Odmianami tej dyni są kabaczki i patisony. Japońską odmianą dyni zwyczajnej jest dynia makaronowa, która po ugotowaniu rozpada się na paseczki przypominające makaron. Dynia makaronowa nie nadaje się na ciasta, desery i zupy.

Dynia Hokkaido o małych owocach z żółtym miąższem i cienkiej skórce, nadaje się głównie do zapiekania. Charakteryzuje się cienką skórką, której nie trzeba obierać. Świetnie wychodzą z niej również zupy, puree oraz ciasta i desery. Inną japońską odmianą jest dynia Kabocha o zielonej skórce. Z uwagi na słodki smak sprawdza się w deserach i daniach na słodko.

Ciekawy kształt przypominający gruszkę ma dynia piżmowa o jasnym kolorze. Ma ona lekko słodkawy smak i stanowi uniwersalny dodatek do wielu dań na słodko i na słono. Jej odmianą jest dynia masłowa, którą rzadko można kupić w Polsce.

Dość popularna w Polsce jest dynia prowansalska, której skóra przybiera kolory od zielonego do pomarańczowego. Jest duża, spłaszczona z charakterystycznymi rowkami. Ma również uniwersalne zastosowanie.

Rzadziej spotykaną odmianą jest nowozelandzka odmiana Kamo Kamo o charakterystycznej zielono pomarańczowej skórce z rowkami. Nadaje się do różnych potraw. Natomiast dynia delikata o wydłużonym kształcie i skórze białej w zielone paski sprawdza się najlepiej do deserów i konfitur.

Jakie potrawy można zrobić z dyni

Z dyni wykorzystujemy miąższ oraz pestki. Można ją jadać w postaci surowej i gotowanej. Z uwagi na wytrawny i nijaki smak, dyni nie jada się na surowo. W formie surowej smaczne są tylko niektóre, bardziej soczyste odmiany. Dynię jadamy w formie gotowanej i pieczonej oraz w postaci przetworów. Dynia nadaje się zarówno na dania jak i na przetwory, na słodko jak i na słono.

Jakie potrawy można zrobić z dyni:

  • placek z dyni,
  • wytrawna zapiekanka z dyni,
  • zupa dyniowa,
  • placuszki z dyni,
  • przekąski z dyni pieczonej,
  • sosy,
  • puree,
  • spaghetti z dyni makaronowej,
  • dania obiadowe typu curry z mięsem,
  • sałatki z pieczoną dynią,
  • przetwory jak marynaty lub dżemy.

Kiedy robimy potrawy z dyni

Tradycyjnym dniem, kiedy jada się potrawy z dyni, jest Halloween. W tym dniu robi się tradycyjne lampiony z wydrążonej dyni ze świeczką w środku. Zostaje nam dużo miąższu, który trzeba wykorzystać. Dlatego też tego dnia podaje się głównie dania z dyni oraz dania nawiązujące do dyni, na przykład ciasteczka w kształcie dyni.

W Halloween podaje się na obiad zupę z dyni, zaś na imprezy podajemy atrakcyjną wersję zupy w małych wydrążonych dyniach. Miąższ po wydrążeniu dyni możemy również wykorzystać do upieczenia ciasta z dyni lub dyniowych muffinek.

Czy dynia jest zdrowa

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego też sprawdza się w diecie odchudzającej. Ponadto dostarcza dużo białka i błonnika. Zawiera ona wiele składników mineralnych oraz witaminy antyoksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu i działa korzystnie na serce. Działa również przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Warto pamiętać, że ma ona wysoki indeks glikemiczny i nie jest zalecana dla cukrzyków. Z drugiej strony zawiera ona polisacharydy i przeciwutleniacze, które pomagają regulować poziom cukru we krwi. W niektórych krajach uważana jest nawet za lek na cukrzycę.

Doskonałe działanie prozdrowotne mają również pestki z dyni i olej z dyni. Pestki zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe oraz są świetnym źródłem cynku. Pyszny olej z dyni o nieco orzechowym smaku świetnie nadaje się do sałatek oraz do dań obiadowych z warzywami.

Najlepszy przepis na pyszne i proste ciasto dyniowe

Przepis na placek z dyni

Zaletą dyni jest jej niska kaloryczność. Dlatego też ciasto nadaje się dla odchudzających, szczególnie jeśli użyjemy mniej cukru. Warto wiedzieć, że puree z dyni może zastąpić jajka, dlatego też składnik ten przyda się do ciast dla wegan. Z dyni możemy zrobić zarówno proste, tradycyjne ciasto, jak i wymyślne przepisy, jak tort z kremem z dyni czy sernik z dyni.

Ciasto dyniowe stało się tradycyjnym przysmakiem w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, gdzie głównie obchodziło się Halloween. Od XIX wieku w krajach tych upowszechnił się przepis na ciasto dyniowe zwane “pumpkin pie”. Dyniowy placek piecze się podobnie jak apple pie, jako rodzaj tarty na kruchym cieście. Natomiast nadzienie robi się nie z jabłek, lecz z dyni. Utarty miąższ dyni należy ugotować, aż powstanie gładkie puree. Następnie puree łączy się z jajkami, skondensowanym, słodkim mlekiem, cukrem i przyprawami. Do pumpkin pie używa się tradycyjnej mieszanki przypraw korzennych z imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową itp. Tak sporządzone nadzienie umieszcza się na cieście kruchym, przypominającym tartę, i piecze.

Jak zrobić proste i pyszne ciasto dyniowe

Wbrew pozorom pyszne, mokre ciasto z dyni jest bardzo łatwe do zrobienia. Przepis jest prosty, gdyż do zrobienia ciasta używa się oleju, dzięki temu wystarczy właściwie tylko zmieszać składniki. Placek z dyni jest uproszczoną wersją ciasta ucieranego, tyle że z olejem.

Potrzebne będą tradycyjne składniki jak: mąka, jajka, cukier, proszek do pieczenia, olej roślinny lub roztopione masło oraz dodatki jak cynamon czy orzechy. Głównym składnikiem jest oczywiście utrarty miąższ dyni. Jeśli dynia jest bardzo soczysta, warto najpierw miąższ odcisnąć.

Robienie ciasta zaczynamy od ubicia jajek z cukrem, następnie dodajemy tłuszcz i dynię. Osobno mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodatkami. Następnie składniki mokre dodajemy do suchych i całość mieszamy. Pieczemy około 45 minut.

Ciekawe pomysły na ciasto i placek z dyni

Prosty przepis na mokre ciasto dyniowe może posłużyć do zrobienia spodu do ciasta warstwowego. Ciasto umieszczamy w tortownicy i pieczemy. Następnie na wierzchu układamy krem, na przykład pyszny krem z serka mascarpone. Ciekawym pomysłem jest przekrojenie ciasta dyniowego w poprzek, jak kroimy ciasto biszkoptowe na tort. Drugą połówkę ciasta można ułożyć na wierzchu lub pokruszyć tworząc wspaniałą i pyszną kruszonkę.

Innym, ciekawym pomysłem jest również podzielenie ciasta na dwie części i do jednej dodanie kakao. Wlewając na przemian dwa kolory ciasta otrzymamy pyszne, mokre ciasto marmurkowe. Co ciekawe, z dyni robimy również różne rodzaje sernika. Jednym ze sposobów jest dodanie puree z dyni do masy serowej i upieczenie całości. Ciekawym pomysłem na marmurkowy sernik jest pomieszanie masy serowej i masy dyniowej, tak aby utworzyły ciekawy deseń.

Z dyni powstaną pyszne, mokre oponki, które pieczemy na podobnej zasadzie jak oponki serowe, lecz z dodatkiem puree z dyni zamiast sera. Podstawowy przepis na ciasto dyniowe możemy wykorzystać także, aby upiec pyszne, mokre muffinki lub małe ciasteczka. Dodatek dyni wzbogaci także ciasteczka owsiane.

Do ciasta z dyni możemy wykorzystać również przepis na ciasto biszkoptowe bez tłuszczu. Po prostu dodajemy do niego puree z dyni. Upieczone ciasto stosujemy jako warstwy do tortu lub ciasta przekładanego. Jeśli świeże ciasto zawiniemy w wilgotną ściereczkę na godzinę, możemy zrobić roladę. Jako nadzienie idealnie sprawdzi się krem z serka, na przykład mascarpone lub philadelphia.

Ciasto dyniowe - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto