Ciasto z dyni fit

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z dyni fit podane na deseczce.
Ciasto z dyni fit
Ciasto z dyni fit to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników zdrowych słodkości. Ze względu na mały udział cukru będzie dobrym rozwiązaniem na diecie.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
320 kcal
Kcal w porcji
104 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Puree z dyni (250 g)
  • Erytrytol (80 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Masło (200 g)
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (350 g)
  • Imbir mielony (2 g)
  • Cynamon (2 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia

Przepis na ciasto z dyni fit krok po kroku

Do miski dodaj masło i słodzik. Utrzyj na gładką masę.

Dodawaj pojedynczo jajka, cały czas ubijając.

Do miski przesiej mąkę, cynamon, imbir, proszek do pieczenia oraz dodaj puree. Całość wymieszaj dokładnie łyżką

Ciasto wyłóż do foremki zabezpieczonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz przez 45 minut w 200 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto z dyni fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat ciasta z dyni fit

Ciasto z dyni fit to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników zdrowych słodkości. Ze względu na mały udział cukru będzie dobrym rozwiązaniem na diecie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić fit ciasto z dyni, by było smaczne i dobre dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Powstaje z niego najlepsze jesienne ciasto bez cukru. W dodatku wszystkie składniki z powodzeniem można kupić w każdym większym sklepie. Ciasto możesz zrobić zarówno z dyni piżmowej, jak i hokkaido. Ciasto z puree z dyni jest dużo lepsze i łagodniejsze niż to z tartej dyni. Puree można przygotować z pieczonej dyni, którą należy zblendować. Można również kupić gotowy mus w sklepie. Puree z pieczonej dyni można później zamrozić i użyć do zrobienia zupy czy placuszków. Warto go wtedy odrobinę podgrzać. To ciasto jest zdrowe ze względu na duży udział warzywa, w dodatku zamiast cukru zawiera tylko słodziki, dzięki czemu ma również niski indeks glikemiczny.

Przepis na fit ciasto z dyni to dokonała opcja na włączenie dyni swojej diety w prosty sposób. To idealny sposób na przemycenie tego warzywa do swojego menu w bardzo pysznym stylu. Sprawdzi się także, jeżeli nie przepada się za tym warzywem, gdyż w cieście jest ono niewyczuwalne. Dynia, która jest głównym składnikiem tego ciasta, jest niezwykle wartościowym produktem. To źródło beta-karotenu, który dobrze wpływa na stan skóry i wzrok. Zawiera również sporo magnezu, potasu i wapnia. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem antyoksydantów. Najlepiej korzystać z niej w sezonie jesiennym, gdyż wtedy smakuje najlepiej. Ten prosty przepis jest idealny dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Te słodkości można przygotować w kilkanaście minut, są tak łatwe, że z łatwością poradzą sobie z nimi nawet dzieci.

Alergeny w cieście z dyni fit

Lista alergenów dla ciasta z dyni fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta z dyni fit

na 100g gotowej potrawy

To ciasto jest zdrową opcją, która dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(104g)
Energia (kcal)
307.97
320.29
Białko (g)
7.29
7.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(104g)
Węglowodany (g)
31.63
32.90
Węglowodany przyswajalne (g)
29.22
30.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.42
2.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(104g)
Tłuszcz (g)
20.61
21.43
Tłuszcze nasycone (g)
12.21
12.70
Tłuszcze nienasycone (g)
8.40
8.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.22
6.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.18
2.27
Cholesterol (mg)
99.60
103.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(104g)
Witamina A (µg (mcg))
257.82
268.13
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.10
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.18
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.93
2.01
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.33
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.95
0.98
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
155.13
161.33
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.26
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.67
0.70
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.36
23.25
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
759.36
789.74
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(104g)
Sód (mg)
62.41
64.90
Potas (mg)
275.23
286.24
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Wapń (mg)
55.41
57.63
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
223.28
232.21
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Magnez (mg)
53.84
55.99
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.89
1.97
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.37
1.43
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.19
0.20
Brak danych dla: erytrytol.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z dyni fit 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z dyni fit

Koszt składników
48.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
250 g
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.89
Za 250 g
Erytrytol
80 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 80 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
350 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.15
Za 350 g
Imbir mielony
2 g
1.80
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 2 g
Cynamon
2 g
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 2 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
48.70