Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ciasto z dyni i jabłek krok po kroku

Dynie pokrój na kawałki.

Umieść na blasze i upiecz do miękkości.

Oddziel miąższ od skórki.

Umieść w misce i zblenduj.

Obierz jabłka i pokrój w kostkę.

Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na puszystą masę.

Do masy dodaj puree z dyni, olej rzepakowy i zmiksuj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.

Dodaj jabłka i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.

Ciasto z dyni i jabłek ułożone na ciemnym talerzu.
Ciasto z dyni i jabłek - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - ciasto z dyni i jabłek

W skrócie
Kalorii w porcji
395 kcal
Wielkość
jednej porcji
160 g
Indeks glikemiczny
68

Wartości odżywcze ciasta z dyni i jabłek

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z dyni i jabłek to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Ciasto zawiera także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Ciasto ma jednak dużą ilość węglowodanów prostych, dlatego nie jest zalecane dla diabetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
247.10
395.36
Białko (g)
5.40
8.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
36.14
57.82
Węglowodany przyswajalne (g)
35.45
56.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
9.46
15.13
Tłuszcze nasycone (g)
1.64
2.62
Tłuszcze nienasycone (g)
7.82
12.50
Cholesterol (mg)
62.95
100.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
80.25
128.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.08
43.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.52
2.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
43.98
70.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
387.69
620.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
27.11
43.37
Potas (mg)
303.94
486.30
Wapń (mg)
97.76
156.42
Fosfor (mg)
194.90
311.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.01
20.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.78
2.85
Cynk (mg)
0.51
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z dyni i jabłek 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z dyni i jabłek

Lista alergenów dla ciasta z dyni i jabłek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat ciasta z dyni i jabłek

Ciasto z dyni i jabłek to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty. Ciasto z musem dyniowym ma lekko klejącą konsystencję. Przepis na ciasto z dyni i jabłek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, dynia, jabłka, jajka, proszek do pieczenia, olej rzepakowy.

Jak zrobić ciasto z dyni i jabłek? Dynie pokrój na kawałki. Umieść na blasze i upiecz do miękkości. Oddziel miąższ od skórki. Umieść w misce i zblenduj. Obierz jabłka i pokrój w kostkę. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i ubij na puszystą masę. Do masy dodaj puree z dyni, olej rzepakowy i zmiksuj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Dodaj jabłka i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut.

Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. Mąka pszenna jest produktem pochodzenia zbożowego. Mąka zawiera dużą ilość węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Jest także źródłem glutenu, któremu wyrabiane ciasto zawdzięcza elastyczną konsystencję.

Podsumowując pyszne ciasto dyniowe bardzo dobrze komponuje się podane na deser z kawą i herbatą. Ciasto można podać także jako deser na przyjęciu urodzinowym dla dzieci. Sprawdzony przepis na ciasto jest gwarancją smakowitego wypieku. Jabłka krojone w kostkę możesz zastąpić na jabłka tarte, będą one mniej wyczuwalne w masie. Ciasto jest dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, najlepiej pod przykryciem. Ciasto można udekorować cukrem pudrem lub kakao.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z dyni i jabłek

Koszt składników
30.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
2 niepełne szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Dynia
200 g
średni kawałek
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Jabłko
400 g
2 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Olej rzepakowy
120 ml
12 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Koszt składników
30.60
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na ciasto z dyni i jabłek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,8% osób