Proste ciasto dyniowe

Opublikowano: 20.06.2022 r., 22:54 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dynia pieczone na talerzu
Proste ciasto dyniowe
Jeśli masz mało czasu i marzy Ci się łatwe ciasto, to koniecznie sprawdź przepis na proste ciasto dyniowe. To świetny pomysł na smaczne, jesienne ciasto.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 50 min
268 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Puree z dyni - 2 szklanki (450 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (260 g)
  • Cukier drobny (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cynamon - 2 łyżeczki (10 g)
  • Cukier waniliowy (16 g)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
  • Orzechy włoskie (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, cynamon, cukier, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tortownica 26 cm, miska

Przepis na proste ciasto dyniowe krok po kroku

Orzechy posiekaj.

Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy i ubij na puszystą masę.

Wciąż ubijając, dodaj mąkę, olej, sodę i cynamon. Miksuj całość kilka minut.

Dodaj puree z dyni i orzechy. Dokładnie wymieszaj.

Formę natłuść i oprósz bułką tartą. Wlej ciasto do formy.

Piecz około 40-50 minut (do suchego patyczka) w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na proste ciasto dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat prostego ciasta dyniowego

Jeśli masz mało czasu i marzy Ci się łatwe ciasto, to koniecznie sprawdź przepis na proste ciasto dyniowe. To świetny pomysł na smaczne, jesienne ciasto.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić proste ciasto dyniowe to już prezentuje ten prosty przepis. Najpierw posiekaj orzechy. Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy i ubij na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodaj mąkę, olej, sodę i cynamon. Miksuj całość kilka minut. Dodaj puree z dyni i orzechy. Dokładnie wymieszaj. Formę natłuść i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Wlej ciasto do formy. Piecz około 40-50 minut (do suchego patyczka) w 180 st. C.

Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i powstaje z niego naprawdę pyszne rozwiązanie na deser. Jeśli tylko masz składniki w swojej kuchni, to nie czekaj i przygotuj to ciasto już dziś.

Do ciasta potrzebne będzie puree z dyni. Aby je wykonać oczyść dynię z włókien i pestek. Następnie pokrój je w paski o podobnej grubości. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz około 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu oddziel miąższ od skórki i zblenduj ją na gładką masę.

Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Nie czekaj i przygotuj proste ciasto dyniowe już dziś. Sam przekonaj się, jak jest dobre.

Alergeny w prostym cieście dyniowym

Lista alergenów dla prostego ciasta dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na proste ciasto dyniowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze prostego ciasta dyniowego

na 100g gotowej potrawy

Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
282.36
268.24
Białko (g)
5.98
5.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
29.76
28.27
Węglowodany przyswajalne (g)
28.83
27.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
0.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
16.15
15.34
Tłuszcze nasycone (g)
2.44
2.32
Tłuszcze nienasycone (g)
13.71
13.02
Cholesterol (mg)
52.73
50.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.09
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.24
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.20
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.74
1.66
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
48.02
45.62
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
95.75
90.96
Potas (mg)
204.61
194.38
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
33.09
31.44
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
87.68
83.30
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.73
20.64
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.98
1.89
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.69
0.65
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.16
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny prostego ciasta dyniowego 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prostego ciasta dyniowego

Koszt składników
39.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
450 g
2 szklanki
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 450 g
Mąka pszenna typ 500
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Cukier drobny
100 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cynamon
10 g
2 łyżeczki
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Cukier waniliowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Koszt składników
39.40