Przepis na ciasto dyniowe z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, cukier, soda oczyszczona
To będzie niezbędne
papier do pieczenia, tortownica 26 cm, thermomix, kopystka (thermomix)

Dynię obierz ze skóry i nasion.

500 g miąższu umieść w naczyniu Thermomixa.

Rozdrobnij przez 15 sekund / obroty 6.

Kopystką zgarnij dynię na dno naczynia Thermomixa.

Dodaj pozostałe składniki.

Wymieszaj wszystko przez 1 minutę / obroty 7.

Formę wyłóż papierem do pieczenia.

Wlej ciasto do formy.

Piecz przez 45 minut w 180 st. C.

Ciasto dyniowe Thermomix na białym talerzyku
Ciasto dyniowe Thermomix
Koszt przygotowania dania
10.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
383 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
85

Ciasto dyniowe Thermomix - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście dyniowym z Thermomixa

Jeśli masz mało czasu i marzy Ci się dobre ciasto, to koniecznie sprawdź przepis na ciasto dyniowe z Thermomixu. To świetny pomysł na smaczne, jesienne ciasto.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto dyniowe w Thermomixie to już prezentuje ten prosty przepis. Najpierw dynię obierz ze skóry i nasion. 500 g miąższu umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij przez 15 sekund / obroty 6. Kopystką zgarnij dynię na dno naczynia Thermomixa. Dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko przez 1 minutę / obroty 7. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy. Piecz przez 45 minut w 180 st. C. Najlepsze będzie, gdy przed podaniem oprószysz je dodatkowo cukrem pudrem.

Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i powstaje z niego naprawdę pyszne rozwiązanie na deser do kawy. Jeśli tylko masz składniki w swojej kuchni, to nie czekaj i przygotuj to ciasto już dziś.

Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Podczas oczyszczania dyni warto zachować również jej nasiona. Wystarczy je umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozłożyć na papierze do pieczenia. Tak przygotowane należy wysuszyć w piekarniku, a następnie przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Nie czekaj i przygotuj to łatwe ciasto dyniowe z Thermomixa już dziś. Sam przekonaj się, jak jest dobre.

Wartości odżywcze ciasta dyniowego z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
294.90 kcal
383.37 kcal
Białko
5.14 g
6.68 g

Węglowodany w cieście dyniowym z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
37.98 g
49.37 g
Węglowodany przyswajalne
37.71 g
49.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.27 g
0.35 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
14.16 g
18.41 g
Tłuszcze nasycone
1.85 g
2.41 g
Tłuszcze nienasycone
12.31 g
16.00 g
Cholesterol
50.77 mg
66.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto dyniowe z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.27 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.62 mg
2.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
43.78 µg (mcg)
56.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto dyniowe z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
57.46 mg
74.69 mg
Potas
234.49 mg
304.84 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
55.26 mg
71.84 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
123.11 mg
160.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
13.50 mg
17.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.78 mg
2.32 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.52 mg
0.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta dyniowego z Thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście dyniowym z Thermomixa

Lista alergenów dla ciasta dyniowego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na ciasto dyniowe z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ciasta dyniowego z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
13 g
2,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 13 g
Soda oczyszczona
10 g
2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Cynamon
3 g
1/2 łyżeczki
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 3 g
Cukier waniliowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na ciasto dyniowe z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób