Przepis na ciasto dyniowe z thermomixa krok po kroku
- Dynia 500 g
- Olej rzepakowy 200 ml
- Mąka pszenna typ 500 350 g
- Cukier 300 g
- Jajko 4 szt.
- Proszek do pieczenia 13 g 2,5 łyżeczki
- Soda oczyszczona 10 g 2 łyżeczki
- Cynamon 3 g 1/2 łyżeczki
- Cukier waniliowy 16 g 1 opakowanie
Dynię obierz ze skóry i nasion.
500 g miąższu umieść w naczyniu Thermomixa.
Rozdrobnij przez 15 sekund / obroty 6.
Kopystką zgarnij dynię na dno naczynia Thermomixa.
Dodaj pozostałe składniki.
Wymieszaj wszystko przez 1 minutę / obroty 7.
Formę wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej ciasto do formy.
Piecz przez 45 minut w 180 st. C.
Często zadawane pytania
-
Ciasto dyniowe
-
Ciasto dyniowe
-
Muffinki dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Muffinki z dyni
-
Placek dyniowy
-
Gnocchi dyniowe
-
Proste ciasto dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Wegańskie ciasto dyniowe
-
Ciasto dyniowe z jabłkiem
-
Ciasto dyniowe z kremem
-
Mokre ciasto dyniowe
-
Ciasto dyniowe

(liczba kalorii)
Ciasto dyniowe Thermomix - cechy przepisu
Więcej o cieście dyniowym z Thermomixa
Jeśli masz mało czasu i marzy Ci się dobre ciasto, to koniecznie sprawdź przepis na ciasto dyniowe z Thermomixu. To świetny pomysł na smaczne, jesienne ciasto.
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto dyniowe w Thermomixie to już prezentuje ten prosty przepis. Najpierw dynię obierz ze skóry i nasion. 500 g miąższu umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij przez 15 sekund / obroty 6. Kopystką zgarnij dynię na dno naczynia Thermomixa. Dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko przez 1 minutę / obroty 7. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy. Piecz przez 45 minut w 180 st. C. Najlepsze będzie, gdy przed podaniem oprószysz je dodatkowo cukrem pudrem.
Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i powstaje z niego naprawdę pyszne rozwiązanie na deser do kawy. Jeśli tylko masz składniki w swojej kuchni, to nie czekaj i przygotuj to ciasto już dziś.
Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Podczas oczyszczania dyni warto zachować również jej nasiona. Wystarczy je umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozłożyć na papierze do pieczenia. Tak przygotowane należy wysuszyć w piekarniku, a następnie przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Nie czekaj i przygotuj to łatwe ciasto dyniowe z Thermomixa już dziś. Sam przekonaj się, jak jest dobre.
Wartości odżywcze ciasta dyniowego z Thermomixa
Energia i białka
(130g)
Węglowodany w cieście dyniowym z thermomixa
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy w przepisie na ciasto dyniowe z thermomixa
(130g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto dyniowe z thermomixa
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście dyniowym z Thermomixa
Lista alergenów dla ciasta dyniowego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na ciasto dyniowe z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona