Ciasto dyniowe Thermomix

Opublikowano: 22.06.2022 r., 21:57 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto dyniowe Thermomix na białym talerzyku
Ciasto dyniowe Thermomix
Jeśli masz mało czasu i marzy Ci się dobre ciasto, to koniecznie sprawdź przepis na ciasto dyniowe z Thermomixu. To świetny pomysł na smaczne, jesienne ciasto.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 45 min
407 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Dynia (500 g)
  • Olej rzepakowy (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka (5 g)
  • Cynamon 1 łyżeczka (3 g)
  • Cukier waniliowy 1/2 opakowania (8 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, cukier, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
papier do pieczenia, tortownica 26 cm, thermomix, kopystka (thermomix)

Przepis na ciasto dyniowe z thermomixa krok po kroku

Dynię obierz ze skóry i nasion.

500 g miąższu umieść w naczyniu Thermomixa.

Rozdrobnij przez 15 sekund / obroty 6.

Kopystką zgarnij dynię do innego naczynia.

Naczynie umyć i dobrze osuszyć.

Do naczynia Thermomixa wsyp cukier i dodaj jajka. Z pomocą motylka ubijaj przez 4 minuty / obroty wsteczne 5.

Dodaj mąkę, olej, cynamon, sodę, proszek do pieczenia. Zmiksuj przez 5 minut / obroty wsteczne 2.

Dodaj dynię i wymieszaj przez 2 minuty / obroty wsteczne 6.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na ciasto dyniowe z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat ciasta dyniowego z thermomixa

Jeśli masz mało czasu i marzy Ci się dobre ciasto, to koniecznie sprawdź przepis na ciasto dyniowe z Thermomixu. To świetny pomysł na smaczne, jesienne ciasto.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto dyniowe w Thermomixie to już prezentuje ten prosty przepis. Najpierw dynię obierz ze skóry i nasion. 500 g miąższu umieść w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij przez 15 sekund / obroty 6. Kopystką zgarnij dynię na dno naczynia Thermomixa. Dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj wszystko przez 1 minutę / obroty 7. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do formy. Piecz przez 45 minut w 180 st. C. Najlepsze będzie, gdy przed podaniem oprószysz je dodatkowo cukrem pudrem.

Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i powstaje z niego naprawdę pyszne rozwiązanie na deser do kawy. Jeśli tylko masz składniki w swojej kuchni, to nie czekaj i przygotuj to ciasto już dziś.

Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Podczas oczyszczania dyni warto zachować również jej nasiona. Wystarczy je umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozłożyć na papierze do pieczenia. Tak przygotowane należy wysuszyć w piekarniku, a następnie przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Nie czekaj i przygotuj to łatwe ciasto dyniowe z Thermomixa już dziś. Sam przekonaj się, jak jest dobre.

Alergeny w cieście dyniowym z thermomixa

Lista alergenów dla ciasta dyniowego z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na ciasto dyniowe z Thermomixa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasta dyniowego z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
313.36
407.37
Białko (g)
5.92
7.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
34.96
45.44
Węglowodany przyswajalne (g)
34.70
45.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
17.03
22.15
Tłuszcze nasycone (g)
2.11
2.75
Tłuszcze nienasycone (g)
14.92
19.40
Cholesterol (mg)
49.87
64.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.99
2.59
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.29
66.68
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
38.35
49.86
Potas (mg)
188.73
245.35
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
34.27
44.55
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
95.00
123.50
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.31
19.90
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.05
2.66
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.57
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta dyniowego z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta dyniowego z thermomixa

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
250 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Cynamon
3 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 3 g
Cukier waniliowy
8 g
1/2 opakowania
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 8 g
Koszt składników
32.00