Przepis na gofry dyniowe krok po kroku
- Puree z dyni 250 g ok 1 szklanki
- Mleko 2% 250 ml 1 szklanka
- Mąka pszenna typ 500 130 g ok 1 szklanki
- Olej rzepakowy 40 ml 2 łyżki
- Proszek do pieczenia 7 g 1 łyżeczka
Do miski włóż puree dyniowe, mleko i olej. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj proszek do pieczenia, cynamon i ponownie wymieszaj.
Na koniec dodaj mąkę, wymieszaj i odstaw ciasto na ok. 10 minut.
Porcje ciasta wykładaj na rozgrzaną gofrownicę i piecz kilka minut do obustronnego zarumienienia.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Często zadawane pytania
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Muffinki dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Muffinki z dyni
-
Placek dyniowy
-
Gnocchi dyniowe
-
Proste ciasto dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto dyniowe

(liczba kalorii)
Gofry dyniowe - cechy przepisu
Więcej o gofrach dyniowych
Gofry dyniowe to bardzo ciekawy i smaczny pomysł na niecodzienną wersję uwielbianych przez większość dzieci (i dorosłych…) gofrów. Dynia ma charakterystyczny, lekko słodki i korzenny smak, dzięki czemu przygotowane z niej gofry również smakują wyjątkowo. Co więcej, bardzo często nie wymagają wykorzystania cukru, z powodzeniem można je też przygotować bez jajek. Nie można też zapominać o tym, że dynia to bardzo zdrowe, pełne wartości odżywczych warzywo, które zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Jest świetnym źródłem błonnika, witaminy A i C, a także beta-karotenu, który ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci, a także działa przeciwstarzeniowo. Gofry to świetny sposób na włącznie jej do swojego jadłospisu, zwłaszcza jeśli nie przepadasz za dynią w wersji wytrawnej. Jak zrobić gofry dyniowe fit, aby były naprawdę smaczne i dobre na każdą okazję? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis! Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc na pewno poradzisz sobie z nimi, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Potrzebujesz jedynie miski, dużej łyżki lub miksera, a niezbędne składniki to puree dyniowe, mąka pszenna, mleko, proszek do pieczenia lub soda oczyszczona oraz olej rzepakowy, lub roztopione masło. Jeśli chcesz przygotować gofry bezglutenowe, mąkę pszenną z powodzeniem możesz zastąpić na przykład mąką owsianą, kokosową, ryżową lub gotową mieszanką mąk bezglutenowych. Puree warto przygotować ze świeżej, sezonowej, pieczonej dyni, bez obaw możesz jednak wykorzystać również dynię mrożoną. To dobre rozwiązanie poza sezonem, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony oraz jeśli nie masz wystarczającej ilości czas na samodzielne obranie, pokrojenie i upieczenie dyni. Przepis na gofry dyniowe pokazuje, jak w prosty i smaczny sposób można poprawić wartość odżywczą swojej diety, nie rezygnując jednocześnie z ulubionych, słodkich smaków. Gofry świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolacje lub podwieczorek. Możesz podawać je z wieloma, różnymi dodatkami na przykład owocami jagodowymi, jabłkiem, bananem, śliwkami, dżemem lub frużeliną owocową, bitą śmietaną, czy serkiem waniliowym. Koniecznie poznaj nasz przepis i wypróbuj domowe gofry dyniowe!
Wartości odżywcze gofrów dyniowych
Energia i białka
(110g)
Węglowodany w gofrach dyniowych
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy w przepisie na gofry dyniowe
(110g)
Składniki mineralne w przepisie na gofry dyniowe
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gofrach dyniowych
Lista alergenów dla gofrów dyniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia