Przepis na gofry dyniowe krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
duża miska, gofrownica

Do miski włóż puree dyniowe, mleko i olej. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj proszek do pieczenia, cynamon i ponownie wymieszaj.

Na koniec dodaj mąkę, wymieszaj i odstaw ciasto na ok. 10 minut.

Porcje ciasta wykładaj na rozgrzaną gofrownicę i piecz kilka minut do obustronnego zarumienienia.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Często zadawane pytania

gofry dyniowe
gofry dyniowe
Koszt przygotowania dania
5.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
177 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Gofry dyniowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gofrach dyniowych

Gofry dyniowe to bardzo ciekawy i smaczny pomysł na niecodzienną wersję uwielbianych przez większość dzieci (i dorosłych…) gofrów. Dynia ma charakterystyczny, lekko słodki i korzenny smak, dzięki czemu przygotowane z niej gofry również smakują wyjątkowo. Co więcej, bardzo często nie wymagają wykorzystania cukru, z powodzeniem można je też przygotować bez jajek. Nie można też zapominać o tym, że dynia to bardzo zdrowe, pełne wartości odżywczych warzywo, które zdecydowanie warto włączyć do swojej diety. Jest świetnym źródłem błonnika, witaminy A i C, a także beta-karotenu, który ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci, a także działa przeciwstarzeniowo. Gofry to świetny sposób na włącznie jej do swojego jadłospisu, zwłaszcza jeśli nie przepadasz za dynią w wersji wytrawnej. Jak zrobić gofry dyniowe fit, aby były naprawdę smaczne i dobre na każdą okazję? Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis! Są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, więc na pewno poradzisz sobie z nimi, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Potrzebujesz jedynie miski, dużej łyżki lub miksera, a niezbędne składniki to puree dyniowe, mąka pszenna, mleko, proszek do pieczenia lub soda oczyszczona oraz olej rzepakowy, lub roztopione masło. Jeśli chcesz przygotować gofry bezglutenowe, mąkę pszenną z powodzeniem możesz zastąpić na przykład mąką owsianą, kokosową, ryżową lub gotową mieszanką mąk bezglutenowych. Puree warto przygotować ze świeżej, sezonowej, pieczonej dyni, bez obaw możesz jednak wykorzystać również dynię mrożoną. To dobre rozwiązanie poza sezonem, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony oraz jeśli nie masz wystarczającej ilości czas na samodzielne obranie, pokrojenie i upieczenie dyni. Przepis na gofry dyniowe pokazuje, jak w prosty i smaczny sposób można poprawić wartość odżywczą swojej diety, nie rezygnując jednocześnie z ulubionych, słodkich smaków. Gofry świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolacje lub podwieczorek. Możesz podawać je z wieloma, różnymi dodatkami na przykład owocami jagodowymi, jabłkiem, bananem, śliwkami, dżemem lub frużeliną owocową, bitą śmietaną, czy serkiem waniliowym. Koniecznie poznaj nasz przepis i wypróbuj domowe gofry dyniowe!

Wartości odżywcze gofrów dyniowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
161.18 kcal
177.30 kcal
Białko
4.37 g
4.81 g

Węglowodany w gofrach dyniowych

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
18.78 g
20.66 g
Węglowodany przyswajalne
18.57 g
20.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.21 g
0.23 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
7.98 g
8.77 g
Tłuszcze nasycone
1.62 g
1.79 g
Tłuszcze nienasycone
6.35 g
6.99 g
Tłuszcze jednonasycone
4.42 g
4.87 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.93 g
2.12 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
3.69 mg
4.06 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gofry dyniowe

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6
0.07 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.41 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.52 mg
1.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
34.92 µg (mcg)
38.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gofry dyniowe

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
64.65 mg
71.12 mg
Potas
318.26 mg
350.08 mg
Wapń
103.09 mg
113.40 mg
Fosfor
149.86 mg
164.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.43 mg
18.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.46 mg
1.61 mg
Cynk
0.49 mg
0.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gofrów dyniowych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gofrach dyniowych

Lista alergenów dla gofrów dyniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania gofrów dyniowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
250 g
ok 1 szklanki
7.00
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
3.89
Za 250 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
130 g
ok 1 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Olej rzepakowy
40 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Proszek do pieczenia
7 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 7 g
Koszt składników
20.10
Jak oceniasz przepis na gofry dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.5% osób