Przepis na ciasto dyniowe z olejem krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier z prawdziwą wanilią, cukier, soda oczyszczona
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tortownica 26 cm, miska

Orzechy posiekaj.

Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy I ubij na puszystą masę.

Wciąż ubijając, dodaj mąkę, olej, sodę i cynamon. Miksuj całość kilka minut.

Dodaj puree z dyni i orzechy. Dokładnie wymieszaj.

Formę natłuść i oprósz bułką tartą. Wlej ciasto do formy.

Piecz około 40-50 minut (do suchego patyczka) w 180 st. C.

Ciasto dyniowe z olejem na białym talerzu
Ciasto dyniowe z olejem
Koszt przygotowania dania
16.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
268 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
85

Ciasto dyniowe z olejem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście dyniowym z olejem

Jeśli masz mało czasu i marzy Ci się dobre ciasto, to koniecznie sprawdź przepis na ciasto dyniowe z olejem. To świetny pomysł na smaczne, jesienne ciasto.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić ciasto dyniowe z olejem to już prezentuje ten prosty przepis. Najpierw posiekaj orzechy. Jajka wbij do miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy i ubij na puszystą masę. Wciąż ubijając, dodaj mąkę, olej, sodę i cynamon. Miksuj całość kilka minut. Dodaj puree z dyni i orzechy. Dokładnie wymieszaj. Formę natłuść i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Wlej ciasto do formy. Piecz około 40-50 minut (do suchego patyczka) w 180 st. C. Najlepsze będzie, gdy przed podaniem oprószysz je dodatkowo cukrem pudrem.

Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i powstaje z niego naprawdę pyszne rozwiązanie na deser do kawy. Jeśli tylko masz składniki w swojej kuchni, to nie czekaj i przygotuj to ciasto już dziś.

Do ciasta potrzebne będzie puree z dyni. Aby je wykonać oczyść dynię z włókien i pestek. Następnie pokrój je w paski o podobnej grubości. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz około 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu oddziel miąższ od skórki i zblenduj ją na gładką masę.

Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Nie czekaj i przygotuj ciasto dyniowe z olejem już dziś. Sam przekonaj się, jak jest dobre.

Wartości odżywcze ciasta dyniowego z olejem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kalorie)
282.36 kcal
268.24 kcal
Białko
5.98 g
5.68 g

Węglowodany w cieście dyniowym z olejem

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany
29.76 g
28.27 g
Węglowodany przyswajalne
28.83 g
27.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.92 g
0.88 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz
16.15 g
15.34 g
Tłuszcze nasycone
2.44 g
2.32 g
Tłuszcze nienasycone
13.71 g
13.02 g
Cholesterol
52.73 mg
50.10 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto dyniowe z olejem

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina B6
0.10 mg
0.09 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
0.24 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.20 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.74 mg
1.66 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
48.02 µg (mcg)
45.62 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto dyniowe z olejem

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód
95.75 mg
90.96 mg
Potas
204.61 mg
194.38 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
33.09 mg
31.44 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
87.68 mg
83.30 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.73 mg
20.64 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.98 mg
1.89 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.69 mg
0.65 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.16 mg
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta dyniowego z olejem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście dyniowym z olejem

Lista alergenów dla ciasta dyniowego z olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na ciasto dyniowe z olejem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ciasta dyniowego z olejem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Puree z dyni
450 g
2 szklanki
7.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 450 g
Mąka pszenna typ 500
260 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Cukier drobny
100 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cynamon
10 g
2 łyżeczki
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Cukier waniliowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Koszt składników
39.40
Jak oceniasz przepis na ciasto dyniowe z olejem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób