Przepis na gnocchi dyniowe krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Dynie upiecz w piekarniku, wystudź i wydrąż, umieść w malakserze i dodaj mąkę, jajko oraz sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia składników. Wyjmij z malaksera i uformuj wałki, pokrój na kawałki wielkości 1-2 centymetrów i zrób widelcem rowki.

Zagotuj w garnku 5 litrów wody i wsyp łyżkę soli, do wrzącej wody wrzuć partiami kluseczki i gotuj aż wypłyną. Wyjmij łyżką cedzakową.

Gotowe gnocchi dyniowe podawaj z masłem i parmezanem oraz rozmarynem.

Gnocchi dyniowe podane w białym talerzu. Obok niego znajdują się małe dynie, pieczarki, laski cynamonu oraz metalowy widelec.
Gnocchi dyniowe
Koszt przygotowania dania
9.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
399 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
74

Gnocchi dyniowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gnocchi dyniowym

Smaczne gnocchi dyniowe to tradycyjne włoskie danie. Pyszne kluseczki możesz podać z samym masłem i parmezanem lub z sosem warzywnym czy z dodatkiem mięsa. Przepis na gnocchi dyniowe jest bardzo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić.

Jak zrobić gnocchi dyniowe? Dynie upiecz w piekarniku, wystudź i wydrąż, umieść w malakserze i dodaj mąkę, jajko oraz sól i pieprz. Wymieszaj do połączenia składników. Wyjmij z malaksera i uformuj wałki, pokrój na kawałki wielkości 1-2 centymetrów i zrób widelcem rowki. Zagotuj w garnku 5 litrów wody i wsyp łyżkę soli, do wrzącej wody wrzuć partiami kluseczki i gotuj aż wypłyną. Wyjmij łyżką cedzakową. I podawaj z masłem i parmezanem oraz rozmarynem.

Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem. To dobre źródło witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę.

Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Gluten jest białkiem zbożowym na które można mieć nietolerancję zwaną potocznie celiakią. Jest to choroba autoimmunologiczna powodująca pod wpływem spożycia glutenu rozległe uszkodzenia kosmków jelitowych. Osoby z nietolerancją glutenu muszą bardzo uważać na dodatki do żywności, którymi bardzo często jest gluten.

Podsumowując pomysł na pyszne kluski bez ziemniaków jest dobry na obiad także dla dzieci. Dyniowe kluseczki możesz podać na słodko, z musem owocowym lub sosem jogurtowym i miodem, pamiętaj jednak aby nie solić wody w której będziesz je gotować. Dyniowe gnocchi mają piękny pomarańczowy kolor i są po prostu wspaniałe.

Wartości odżywcze gnocchi dyniowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kalorie)
156.59 kcal
399.31 kcal
Białko
5.67 g
14.46 g

Węglowodany w gnocchi dyniowym

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany
18.23 g
46.48 g
Węglowodany przyswajalne
17.91 g
45.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.32 g
0.81 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz
7.17 g
18.27 g
Tłuszcze nasycone
4.77 g
12.17 g
Tłuszcze nienasycone
2.40 g
6.11 g
Tłuszcze jednonasycone
2.04 g
5.20 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.35 g
0.90 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
42.36 mg
108.01 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gnocchi dyniowe

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A
334.03 µg (mcg)
851.76 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.18 mg
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
5.73 mg
14.62 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.16 µg (mcg)
0.41 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.23 mg
0.59 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
61.63 µg (mcg)
157.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.56 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.51 mg
Niacyna
1.65 mg
4.22 mg
Foliany
41.65 µg (mcg)
106.21 µg (mcg)
Beta karoten
1987.11 µg (mcg)
5067.13 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gnocchi dyniowe

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód
56.96 mg
145.24 mg
Potas
255.54 mg
651.63 mg
Wapń
67.55 mg
172.26 mg
Fosfor
93.64 mg
238.79 mg
Magnez
17.15 mg
43.74 mg
Żelazo
1.73 mg
4.40 mg
Cynk
0.61 mg
1.55 mg
Miedź
0.13 mg
0.32 mg
Mangan
0.23 mg
0.58 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gnocchi dyniowego 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gnocchi dyniowym

Lista alergenów dla gnocchi dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan

Cena przygotowania gnocchi dyniowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
Ćwiartka średniej sztuki
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Ser parmezan
30 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Koszt składników
30.50
Jak oceniasz przepis na gnocchi dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób