Przepis na gnocchi w sosie pomidorowym krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Gnocchi ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Olej rozgrzej na patelni i zeszklij czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dodaj pomidory z puszki i świeże zioła.

Gnocchi podawaj z sosem pomidorowym, całość posyp parmezanem i bazylią.

gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym
Koszt przygotowania dania
9.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
288 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Gnocchi w sosie pomidorowym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gnocchi w sosie pomidorowym

Gnocchi to produkt, który ostatnio możemy dostać, w każdym większym sklepie jako gotowy produkt, nie ma potrzeby przygotowywania go od początku. Jest to świetna alternatywa dla wszystkich zabieganych osób, które nie mają codziennie czasu na przygotowanie wymagających obiadów, ale nie tylko. Taki pół gotowy produkt świetnie sprawdzi się w każdym domu na tzw. ”czarną godzinę”. Dzięki niemu jesteśmy w stanie w krótkim i szybkim czasie przygotować posiłek dla wielu osób. Przy wyborze gnocchi pamiętaj o sprawdzeniu jego składu, powinien być on możliwie jak najkrótszy.

Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na gnocchi z sosem pomidorowym,

Do jego przygotowania będziesz potrzebować nasz główny produkt, czyli gnocchi, pomidory z puszki lub świeże pomidory, świeże zioła takie jak: tymianek, bazylia, oregano, dodatek cebuli i czosnku.

Gnocchi naturalnie jest produktem zawierającym gluten ze względu na dodatek mąki pszennej, nie powinno być jednak problemu ze znalezieniem gnocchi w wersji bezglutenowej w większych marketach, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, do których należy celiakia, nieceliakalną wrażliwość na gluten czy alergia na pszenicę to danie po małej modyfikacji może być, także dla Ciebie. Jeśli nie cierpisz na powyższe choroby, które są bardzo rzadko występujące, nie musisz ograniczać glutenu ze swojej codziennej diety.

Zatem, jak zrobić gnocchi w sosie pomidorowym?

W pierwszej kolejności ugotuj nasz makaron w lekko osolonej wodzie.

Olej rozgrzej na patelni, dodaj posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj

Pomidory z puszki i świeże zioła, całość wymieszaj i podgrzewaj do momentu, aż woda wyparuje, a sos delikatnie się zagęści. Na końcu dodaj parmezan i bazylię, podawaj z makaronem.

Po 20 minutach nasze gnocchi w sosie pomidorowym jest gotowe.

Skoro już wiesz jak zrobić makaron z pomidorami, wykorzystaj mój przepis na rodzinny posiłek. Jeśli chcesz przygotować obiad z dodatkiem mięsa, dodaj chudy gatunek drobiu, czyli kurczaka lub indyka. Gnocchi z kurczakiem w sosie pomidorowym będzie równie dobre, jak to w wersji bez mięsa.

Wartości odżywcze gnocchi w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
115.24 kcal
288.09 kcal
Białko
3.46 g
8.66 g

Węglowodany w gnocchi w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
11.96 g
29.91 g
Węglowodany przyswajalne
10.63 g
26.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.33 g
3.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
6.25 g
15.61 g
Tłuszcze nasycone
3.25 g
8.12 g
Tłuszcze nienasycone
3.00 g
7.49 g
Tłuszcze jednonasycone
2.25 g
5.62 g
Tłuszcze wielonasycone
0.75 g
1.87 g
Cholesterol
11.60 mg
29.01 mg

Witaminy w przepisie na gnocchi w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
53.70 µg (mcg)
134.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.61 mg
14.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Witamina E
0.55 mg
1.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
37.66 µg (mcg)
94.16 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.14 mg
2.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
16.56 µg (mcg)
41.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
191.55 µg (mcg)
478.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gnocchi w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
258.84 mg
647.10 mg
Potas
204.15 mg
510.37 mg
Wapń
79.89 mg
199.73 mg
Fosfor
64.19 mg
160.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.39 mg
45.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.10 mg
2.75 mg
Cynk
0.38 mg
0.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gnocchi w sosie pomidorowym 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gnocchi w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla gnocchi w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gnocchi makaron
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania gnocchi w sosie pomidorowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gnocchi makaron
250 g
1 szklanka
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Pomidory w puszce
200 g
1/2 puszki
2.30
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Ser parmezan
20 g
2 łyżki
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Bazylia świeża
20 g
4 listki
8.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 g
Koszt składników
34.80
Jak oceniasz przepis na gnocchi w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.8% osób