Gnocchi w sosie śmietanowym

Opublikowano: 15.08.2022 r., 9:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gnocchi w sosie śmietanowym podane z rukolą.
Gnocchi w sosie śmietanowym
Gnocchi w sosie śmietanowym to pyszna opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale smacznych dań. Te małe kluseczki w połączeniu z sosem śmietanowym tworzą zgrany duet.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
767 kcal
Kcal w porcji
451 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (1000 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Cebula (100 g)
  • Natka pietruszki (40 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (450 ml)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, stolnica, łyżka cedzakowa

Przepis na gnocchi w sosie śmietanowym krok po kroku

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz je z mąką. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski. Przeciągnij je po deseczce, by zrobić wzorek.

W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami.

Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.

Na patelni rozgrzej masło, zeszklij cebulę i posiekaną natkę pietruszki.

Wlej śmietanę, dopraw solą, pieprzem, szczyptą gałki i mielonym czosnkiem.

Do garnka wrzuć kluseczki i wymieszaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na gnocchi w sosie śmietanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat gnocchi w sosie śmietanowym

Gnocchi w sosie śmietanowym to pyszna opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale smacznych dań. Te małe kluseczki w połączeniu z sosem śmietanowym tworzą zgrany duet.

Przepis na gnocchi w sosie śmietanowym to doskonały pomysł na pyszne danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Te małe kluseczki zachwycają wyglądem, a ich przygotowanie przypomina tradycyjne kopytka. Choć ich nazwa jest trudna do wymówienia, ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Dzięki temu mogą pojawiać się w menu niezwykle często. Będą doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania można znaleźć w każdym większym sklepie, a także w domowej spiżarni. Do jego stworzenia przyda się stolnica i wałek. Przyda się również duży garnek, w którym można ugotować kluseczki. W tym wypadku ich końcowa obróbka termiczna zajmuje tylko 2 lub 3 minuty, co sprawia, że można przygotować je nieco wcześniej i gotować zaraz przed podaniem. Do ich przygotowania przyda się również dodatkowa porcja mąki, której można użyć do podsypywania, by kluski się nie sklejały ze sobą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gnocchi w sosie śmietanowym, by było smaczne i szybkie, to ten prosty przepis stanowi dobre rozwiązanie dla ciebie. To doskonały pomysł na smaczny i ciekawy posiłek. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Podstawą są oczywiście ziemniaki, należy wybierać takie, które są jak najbardziej mączyste, dzięki temu kluski będą bardziej zwarte. Oprócz tego dodaje się do nich również jajko, które wspaniale scali całość. W niektórych przepisach używa się również maki ziemniaczanej, w tym stawia się tylko na pszenną. Jest ona wystarczająca, by kluski naprawdę świetnie się ze sobą połączyły. To wspaniały, a przy tym bardzo delikatny dodatek, który ze względu na duży udział glutenu sprawia, że kluski są miękkie i sprężyste po ugotowaniu. Choć ze względu na brak wyrabiania i formowania, nie są one może aż tak kształtne i piękne jak kopyta, to smakują tak wybornie, że warto je włączyć do codziennego menu. To sprawdzony przepis na obiad, który wspaniale syci, a jest niezwykle prosty.

Alergeny w gnocchi w sosie śmietanowym

Lista alergenów dla gnocchi w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze gnocchi w sosie śmietanowym

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, jednak warto dodać do niej źródło białka i świeże warzywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(451g)
Energia (kcal)
170.09
767.11
Białko (g)
3.32
14.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(451g)
Węglowodany (g)
17.13
77.24
Węglowodany przyswajalne (g)
15.80
71.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
5.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(451g)
Tłuszcz (g)
10.28
46.35
Tłuszcze nasycone (g)
9.38
42.32
Tłuszcze nienasycone (g)
0.89
4.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(451g)
Witamina B6 (mg)
0.19
0.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.17
5.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.14
117.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(451g)
Sód (mg)
9.35
42.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
269.84
1216.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
14.23
64.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
50.67
228.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.70
79.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
5.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.33
1.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gnocchi w sosie śmietanowym 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gnocchi w sosie śmietanowym

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
40 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Śmietanka kremowa 36%
450 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
7.20
Za 450 ml
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
48.00