Przepis na gnocchi z pesto krok po kroku
- Ziemniaki późne 500 g 5 dużych sztuk
- Mąka pszenna typ 500 150 g
- Jajko 1 szt.
- Bazylia świeża 20 g 100 gram
- Orzechy pinii 30 g
- Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki stołowe
- Ser parmezan 40 g
- Rukola 50 g
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
Do ziemniaków dodaj jajko i mąkę zagnieć gładkie ciasto, które ładnie odkleja się od dłoni. Uformuj wałeczki jak na kopytka i pokrój w kawałki wielkości 1-2 centymetry.
Na każdym kawałku zrób widelcem rowek.
W garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i na wrzącą wodę wrzucaj partiami gnocchi. Gdy wypłyną na powierzchnię to znak, że są gotowe, wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na talerz lub półmisek.
Przygotuj pesto bazyliowe. W malakserze umieść liście bazylii, oliwę z oliwek, starty parmezan oraz orzeszki pinii, rozdrobnij aż powstanie gładka masa.
Pesto wymieszaj z kluskami i podawaj posypane rukolą i parmezanem.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Gnocchi z pesto - cechy przepisu
Więcej o gnocchi z pesto
Smaczne gnocchi z pesto to tradycyjne szybkie danie kuchni włoskiej, przygotowywane jak kopytka z taką różnicą, że włoskie kluski na swojej powierzchni posiadają wgłębienia aby lepiej oblepiał je sos. Przepis na gnocchi z pesto jest łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia włoskich klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajko, mąka pszenna, bazylia świeża, oliwa z oliwek, orzechy pinii, ser parmezan, sól i pieprz.
Jak zrobić gnocchi z pesto? Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Dodaj jajko i mąkę zagnieć gładkie ciasto, które ładnie odkleja się od dłoni. Uformuj wałeczki jak na kopytka i pokrój w kawałki wielkości 1-2 centymetry. Na każdym kawałku zrób widelcem rowek. W garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i na wrzącą wodę wrzucaj partiami gnocchi. Gdy wypłyną na powierzchnię to znak, że są gotowe, wyjmij je łyżką cedzakową i odłóż na talerz lub półmisek. Przygotuj pesto bazyliowe. W malakserze umieść liście bazylii, oliwę z oliwek, starty parmezan oraz orzeszki pinii, rozdrobnij aż powstanie gładka masa. Pesto wymieszaj z kluskami i podawaj posypane rukolą i parmezanem.
Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Owiane złą sławą, obarczone winą za dodatkowe kilogramy. Czas je odczarować. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem i wzmacnia odporność oraz naczynia krwionośne.
Podsumowując pomysł na gnocchi z sosem do świetne danie na obiad także dla dzieci. Pyszne i proste do przygotowania kluski zrobisz z ziemniaków, które pozostały po obiedzie z dnia poprzedniego. Dobre gnocchi są miękkie, szybkie do przygotowania dlatego możesz je zrobić w dzień gdy nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie. Jeśli chcesz je przygotować z dodatkiem białka, zrób sos z kurczakiem.
Wartości odżywcze gnocchi z pesto
Energia i białka
(225g)
Węglowodany w gnocchi z pesto
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy w przepisie na gnocchi z pesto
(225g)
Składniki mineralne w przepisie na gnocchi z pesto
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gnocchi z pesto
Lista alergenów dla gnocchi z pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzechy pinii
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan