Przepis na gnocchi bezglutenowe krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
garnek, blender, miska, łyżka cedzakowa, widelec

Obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie.

Ugotowane ziemniaki zblenduj na gładką masę.

Do masy dodaj mąki, jajko i sól.

Ciasta nie wyrabiaj, ale dokładnie wymieszaj.

Z ciasta uformuj małe wałeczki (około 2 cm).

Delikatnie zrób wgłębienie widelcem, tak aby nabrały charakterystycznego wyglądu.

Gnocchi gotuj w osolonej wodzie.

Gdy kluski będą gotowe, wypłyną.

Wyjmij je cedzakiem.

Gnocchi bezglutenowe na desce
Gnocchi bezglutenowe
Koszt przygotowania dania
3.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
210 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
66

Gnocchi bezglutenowe - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gnocchi bezglutenowym

Pyszne gnocchi bezglutenowe to dobry pomysł na domowy posiłek, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek do potraw, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Gnocchi są pyszne, dzięki składnikom, które są do nich dodawane. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Włoskie gnocchi idealnie sprawdzi się zarówno do dań z dodatkiem mięsa jak i potraw wegetariańskich dlatego zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Bezglutenowe kluseczki możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić bezglutenowe gnocchi? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy obrać ziemniaki i ugotować je do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy do niej jajko, maki i sól. Ciasta na gnocchi nie wyrabiamy tylko dokładnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest uformowanie małych wałeczków, około 2cm długości. Aby gnocchi nabrały charakterystycznego wyglądu należy lekko nagnieść je widelcem. Tak przygotowane kluseczki gotujemy w garnku. Podczas obróbki termicznej czekamy, aż wypłyną na górę. Wtedy gnocchi jest gotowe i należy je wybrać z garnka cedzakiem.

Przepis na gnocchi bezglutenowe jest bardzo prosty. Przepis składa się między innymi z ziemniaków, które posiadają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Przede wszystkim są doskonałym źródłem energii, witamin, składników odżywczych oraz białka. Obfitują głównie potas, który korzystanie wpływa na nasze ciśnienie krwi, a także możemy w nich znaleźć magnez czy wapń. Ponadto ziemniaki mają szerokie zastosowanie w kosmetyce, ponieważ poprawiają wygląd naszej cery. Dodatkowo dieta ziemniaczana zalecana jest przy chorobach nerek, a kisiele z mąki ziemniaczanej osłaniają błonę śluzową żołądku podczas zatrucia pokarmowego.

Pomysł na smaczne gnocchi bezglutenowe idealnie również sprawdzi się jako potrawa dla dzieci. Proste w wykonaniu i dobre kluseczki na pewno zasmakują każdemu. Opcji ich przyrządzenia jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jego przygotowanie.

Wartości odżywcze gnocchi bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
140.24 kcal
210.37 kcal
Białko
3.69 g
5.53 g
Fenyloalanina
0.12 mg
0.18 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w gnocchi bezglutenowym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
28.85 g
43.27 g
Węglowodany przyswajalne
26.78 g
40.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.07 g
3.10 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
1.08 g
1.62 g
Tłuszcze nasycone
0.46 g
0.69 g
Tłuszcze nienasycone
0.62 g
0.93 g
Tłuszcze wielonasycone
0.25 g
0.38 g

Witaminy w przepisie na gnocchi bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6
0.33 mg
0.49 mg
Witamina E
0.10 mg
0.14 mg
Brak danych dla: mąka ryżowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.09 mg
Niacyna
1.31 mg
1.97 mg
Foliany
15.77 µg (mcg)
23.65 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gnocchi bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
16.74 mg
25.11 mg
Brak danych dla: mąka ryżowa.
czytaj dalej
Potas
351.93 mg
527.89 mg
Wapń
16.27 mg
24.40 mg
Fosfor
77.93 mg
116.89 mg
Magnez
25.19 mg
37.79 mg
Żelazo
0.81 mg
1.22 mg
Cynk
0.47 mg
0.71 mg
Miedź
0.11 mg
0.17 mg
Mangan
0.33 mg
0.50 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gnocchi bezglutenowego 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gnocchi bezglutenowym

Lista alergenów dla gnocchi bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania gnocchi bezglutenowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka ryżowa
125 g
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 g
Mąka ziemniaczana
15 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Liczba porcji:
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na gnocchi bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób