Gnocchi bezglutenowe

Opublikowano: 06.11.2021 r., 12:15 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gnocchi bezglutenowe na desce
Gnocchi bezglutenowe
Gnocchi to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Idealnie nadaje się zarówno do potraw z dodatkiem mięsa oraz wegetariańskich. Koniecznie musisz ich spróbować!
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 40 min
210 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki średnie (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka ryżowa 1/2 szklanki (125 g)
  • Mąka ziemniaczana (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, blender, miska, łyżka cedzakowa, widelec

Przepis na gnocchi bezglutenowe krok po kroku

Obierz ziemniaki i ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie.

Ugotowane ziemniaki zblenduj na gładką masę.

Do masy dodaj mąki, jajko i sól.

Ciasta nie wyrabiaj, ale dokładnie wymieszaj.

Z ciasta uformuj małe wałeczki (około 2 cm).

Delikatnie zrób wgłębienie widelcem, tak aby nabrały charakterystycznego wyglądu.

Gnocchi gotuj w osolonej wodzie.

Gdy kluski będą gotowe, wypłyną.

Wyjmij je cedzakiem.

Jak oceniasz przepis na gnocchi bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat gnocchi bezglutenowego

Pyszne gnocchi bezglutenowe to dobry pomysł na domowy posiłek, a co ważne szybki w wykonaniu dodatek do potraw, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Gnocchi są pyszne, dzięki składnikom, które są do nich dodawane. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Włoskie gnocchi idealnie sprawdzi się zarówno do dań z dodatkiem mięsa jak i potraw wegetariańskich dlatego zachwyci każdego, i gwarantuję, że danie zniknie w mgnieniu oka. Bezglutenowe kluseczki możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić bezglutenowe gnocchi? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy obrać ziemniaki i ugotować je do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy do niej jajko, maki i sól. Ciasta na gnocchi nie wyrabiamy tylko dokładnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest uformowanie małych wałeczków, około 2cm długości. Aby gnocchi nabrały charakterystycznego wyglądu należy lekko nagnieść je widelcem. Tak przygotowane kluseczki gotujemy w garnku. Podczas obróbki termicznej czekamy, aż wypłyną na górę. Wtedy gnocchi jest gotowe i należy je wybrać z garnka cedzakiem.

Przepis na gnocchi bezglutenowe jest bardzo prosty. Przepis składa się między innymi z ziemniaków, które posiadają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Przede wszystkim są doskonałym źródłem energii, witamin, składników odżywczych oraz białka. Obfitują głównie potas, który korzystanie wpływa na nasze ciśnienie krwi, a także możemy w nich znaleźć magnez czy wapń. Ponadto ziemniaki mają szerokie zastosowanie w kosmetyce, ponieważ poprawiają wygląd naszej cery. Dodatkowo dieta ziemniaczana zalecana jest przy chorobach nerek, a kisiele z mąki ziemniaczanej osłaniają błonę śluzową żołądku podczas zatrucia pokarmowego.

Pomysł na smaczne gnocchi bezglutenowe idealnie również sprawdzi się jako potrawa dla dzieci. Proste w wykonaniu i dobre kluseczki na pewno zasmakują każdemu. Opcji ich przyrządzenia jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jego przygotowanie.

Alergeny w gnocchi bezglutenowym

Lista alergenów dla gnocchi bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gnocchi bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Gnocchi dzięki użyciu mąk bezglutenowych idealnie nadaje się dla osób nietolerujących gluten, a także tych cierpiących na celiakię. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny nie są polecane dla cukrzyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
140.24
210.37
Białko (g)
3.69
5.53
Fenyloalanina (mg)
0.12
0.18
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
28.85
43.27
Węglowodany przyswajalne (g)
26.78
40.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.07
3.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
1.08
1.62
Tłuszcze nasycone (g)
0.46
0.69
Tłuszcze nienasycone (g)
0.62
0.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.37
0.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
0.38
Cholesterol (mg)
29.44
44.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
12.66
18.99
Witamina B6 (mg)
0.33
0.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.11
Witamina C (mg)
14.25
21.38
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.24
Witamina E (mg)
0.10
0.14
Retinol (µg (mcg))
12.66
18.99
Tiamina (mg)
0.09
0.14
Ryboflawina (mg)
0.06
0.09
Niacyna (mg)
1.31
1.97
Foliany (µg (mcg))
15.77
23.65
Beta karoten (µg (mcg))
0.72
1.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
16.74
25.11
Potas (mg)
351.93
527.89
Wapń (mg)
16.27
24.40
Fosfor (mg)
77.93
116.89
Magnez (mg)
25.19
37.79
Żelazo (mg)
0.81
1.22
Cynk (mg)
0.47
0.71
Miedź (mg)
0.11
0.17
Mangan (mg)
0.33
0.50
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gnocchi bezglutenowego 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gnocchi bezglutenowego

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka ryżowa
125 g
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 g
Mąka ziemniaczana
15 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Koszt składników
20.00