Przepis na gnocchi z dyni krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Gnocchi ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Masło klarowane rozpuść na patelni, dodaj posiekany czosnek.

Następnie wrzuć dynię pokrojoną w kawałki i duś pod przykryciem.

Gdy dynia zamieni się w mus dopraw go do smaku świeżymi ziołami.

Posyp parmezanem i bazylią, podawaj z makaronem.

Często zadawane pytania

gnocchi z dyni
Gnocchi z dyni
Koszt przygotowania dania
12.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
255 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
90

Gnocchi z dyni - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gnocchi z dyni

Gnocchi to produkt, który ostatnio możemy dostać, w każdym większym sklepie jako gotowy produkt, nie ma potrzeby przygotowywania go od początku. Jest to świetna alternatywa dla wszystkich zabieganych osób, które nie mają codziennie czasu na przygotowanie wymagających obiadów, ale nie tylko. Taki pół gotowy produkt świetnie sprawdzi się w każdym domu na tzw. ”czarną godzinę”. Dzięki niemu jesteśmy w stanie w krótkim i szybkim czasie przygotować posiłek dla wielu osób. Przy wyborze gnocchi pamiętaj o sprawdzeniu jego składu, powinien być on możliwie jak najkrótszy.

Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na gnocchi z dyni, a raczej z dyniowym sosem i parmezanem. Jeśli jednak chcesz, możesz przygotować gnocchi z dyni i ziemniaków, będzie to zapewne bardziej pracochłonne, ale jakże pyszne połączenia.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować nasz główny produkt, czyli gnocchi, dynię lub puree z dyni, świeże zioła, warto postawić na szałwie, oregano, tymianek, czosnek, cebula i parmezan.

Gnocchi naturalnie jest produktem zawierającym gluten ze względu na dodatek mąki pszennej, nie powinno być jednak problemu ze znalezieniem gnocchi w wersji bezglutenowej w większych marketach, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, do których należy celiakia, nieceliakalną wrażliwość na gluten czy alergia na pszenicę to danie po małej modyfikacji może być, także dla Ciebie. Jeśli nie cierpisz na powyższe choroby, które są bardzo rzadko występujące, nie musisz ograniczać glutenu ze swojej codziennej diety.

Zatem, jak zrobić gnocchi z dyni?

W pierwszej kolejności ugotuj nasz makaron w lekko osolonej wodzie.

Olej rozgrzej na patelni, dodaj posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj kawałki dyni i duś pod przykryciem do momentu, aż w całości się rozpadnie. Następnie dopraw do smaku i wymieszaj z parmezanem. Sos delikatnie się zagęści, wtedy dodaj ugotowany makaron, a po chwili nasze dyniowe gnocchi z sosem gotowe.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis na gnocchi z dyni, skorzystaj z mojego przepisu i przygotuj makaron na słodko.

Wartości odżywcze gnocchi z dyni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
102.11 kcal
255.29 kcal
Białko
2.56 g
6.39 g

Węglowodany w gnocchi z dyni

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
10.42 g
26.05 g
Węglowodany przyswajalne
9.75 g
24.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.67 g
1.68 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
5.90 g
14.74 g
Tłuszcze nasycone
4.16 g
10.40 g
Tłuszcze nienasycone
1.74 g
4.34 g
Tłuszcze jednonasycone
1.50 g
3.76 g
Tłuszcze wielonasycone
0.23 g
0.58 g
Cholesterol
16.94 mg
42.36 mg

Witaminy w przepisie na gnocchi z dyni

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
295.49 µg (mcg)
738.71 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.23 mg
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Witamina C
6.27 mg
15.67 mg
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Witamina E
0.10 mg
0.25 mg
Retinol
50.71 µg (mcg)
126.79 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.25 mg
Niacyna
0.79 mg
1.98 mg
Foliany
15.46 µg (mcg)
38.64 µg (mcg)
Beta karoten
1788.54 µg (mcg)
4471.36 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gnocchi z dyni

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
134.23 mg
335.57 mg
Potas
252.43 mg
631.07 mg
Wapń
56.27 mg
140.68 mg
Fosfor
61.89 mg
154.71 mg
Magnez
12.76 mg
31.89 mg
Żelazo
0.80 mg
2.00 mg
Cynk
0.36 mg
0.91 mg
Miedź
0.10 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gnocchi z dyni 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gnocchi z dyni

Lista alergenów dla gnocchi z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gnocchi makaron
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • Ser parmezan

Cena przygotowania gnocchi z dyni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gnocchi makaron
250 g
1 szklanka
8.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Dynia hokkaido
400 g
1 kawałek
10.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Masło klarowane
20 g
2 łyżki
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser parmezan
20 g
2 łyżki
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Koszt składników
38.50
Jak oceniasz przepis na gnocchi z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób