Jak zrobić gnocchi?

Jak zrobić gnocchi
Jak zrobić gnocchi
ikona podziel się
Opublikowano: 06.04.2023 r., 23:29 | Autor: Patrycja Czerwiak

Jak zrobić gnocchi? To niezwykle proste danie. Potrzebujesz do niego tylko 1 kg ziemniaków, 1 szklankę mąki i 1 jajka. Przyda się również specjalna deseczka do gnocchi.

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie ostudź.
  2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz je z mąką. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski. Przeciągnij je po specjalnej deseczce, by zrobić wzorek (możesz też użyć widelca).
  4. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami. Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.

Jak zrobić gnocchi? Co jeszcze warto wiedzieć?

Gnocchi to smaczne włoskie kluseczki, które jednak doceniane są na całym świecie. Stanowią doskonały pomysł na dodatek do wielu dań. Najlepsze są oczywiście te domowe. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis jak przygotować je samodzielnie.

Jak zrobić gnocchi? To niezwykle proste danie. Potrzebujesz do niego tylko 1 kg ziemniaków, 1 szklankę mąki i 1 jajka. Przyda się również specjalna deseczka do gnocchi.

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Następnie ostudź.
  2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz je z mąką. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski. Przeciągnij je po specjalnej deseczce, by zrobić wzorek (możesz też użyć widelca).
  4. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami. Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.

Jeśli zastanawiasz się, jak się robi gnocchi, by były delikatne i miękkie, ale również niezwykle ciekawe, koniecznie zajrzyj do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na gnocchi, który na pewno sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Gnocchi to małe i smaczne ziemniaczane kluski, które doskonale sprawdzają się w wielu różnych daniach. Gnocchi wyrabia się zazwyczaj z trzech składników: ziemniaków, mąki pszennej i jajek. Włoskie kluski są dość podobne do polskich kopytek, częściowo przypominają je składem, smakiem i wyglądem. Włoska wersja jednak jest nieco bardziej delikatna i zawiera mniej mąki. Mąką, która najlepiej sprawdza się w przypadku tych klusek, jest mąka pszenna o niskim przemiale.

Z czym się je najlepiej gnocchi? Wszystko zależy oczywiście od preferencji. Niektórzy kochają zwykłą wersję tylko z dodatkiem masła oraz z ziołami np. bazylią, czy szałwią. Inni wolą je w wersji z aromatycznym sosem. Nie tylko gulaszem, ale również sosem bolońskim, serowym, czy śmietanowym. Choć może się to wydawać nieco dziwne, włosi dodają je również do zupy. Idealnie sprawdzają się do rosołu. Aromatyczny bulion podany z tymi delikatnymi kluseczkami jest doskonałym wyborem zwłaszcza na przyjęcia rodzinne.

Podstawą tego dania są oczywiście ziemniaki, należy wybierać takie, które są jak najbardziej mączyste, dzięki temu kluski będą bardziej zwarte. Oprócz tego dodaje się do nich często również jajko, które wspaniale scali całość. W niektórych przepisach używa się również maki ziemniaczanej, choć w oryginalnym przepisie stawia się tylko na pszenną. Jest ona wystarczająca, by kluski naprawdę świetnie się ze sobą połączyły. Gnocchi można też przygotować z różnymi dodatkami. Niezwykle popularne są na przykład kluseczki z dodatkiem szpinaku. To wspaniały, a przy tym bardzo delikatny dodatek, który ze względu na duży udział glutenu sprawia, że kluski są miękkie i sprężyste po ugotowaniu. Choć ze względu na brak wyrabiania i formowania, nie są one może aż tak kształtne i piękne jak kopytka, to smakują tak wybornie, że warto je włączyć do codziennego menu. To sprawdzony przepis na obiad, który wspaniale syci, a jest niezwykle prosty.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto