Przepis na kluski gnocchi krok po kroku
- Ziemniaki późne 1000 g
- Jajko 1 szt.
- Mąka pszenna typ 500 150 g
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Następnie ostudź.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz je z mąką. Wbij do nich jajka i dodaj odrobinę soli. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto zagnieć w rękach na gładką masę i podziel je na mniejsze kawałki. Następnie zroluj każdy kawałek, rozpłaszcz i wykrój nożem małe kluski. Przeciągnij je po deseczce, by zrobić wzorek.
W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj kluski małymi partiami.
Gotuj je 3 minuty od wypłynięcia.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Kluski gnocchi - cechy przepisu
Więcej o kluskach gnocchi
Kluski gnocchi to doskonała opcja dla wszystkich miłośników włoskich klimatów. Te małe kluseczki zachwycają wyglądem, a ich przygotowanie przypomina tradycyjne kopytka. Choć ich nazwa jest trudna do wymówienia, ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Dzięki temu mogą pojawiać się w menu niezwykle często.
Przepis na kluski gnocchi jest tak łatwy, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet nowicjusz. To doskonały pomysł na smaczny i ciekawy posiłek. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Podstawą są oczywiście ziemniaki, należy wybierać takie, które są jak najbardziej mączyste, dzięki temu kluski będą bardziej zwarte. Oprócz tego dodaje się do nich również jajko, które wspaniale scali całość. W niektórych przepisach używa się również maki ziemniaczanej, w tym stawia się tylko na pszenną. Jest ona wystarczająca, by kluski naprawdę świetnie się ze sobą połączyły. To wspaniały, a przy tym bardzo delikatny dodatek, który ze względu na duży udział glutenu sprawia, że kluski są miękkie i sprężyste po ugotowaniu. Choć ze względu na brak wyrabiania i formowania, nie są one może aż tak kształtne i piękne jak kopyta, to smakują tak wybornie, że warto je włączyć do codziennego menu. To sprawdzony przepis na obiad, który wspaniale syci, a jest niezwykle prosty.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski gnocchi, by były proste, szybkie, ale przede wszystkim dobre, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Choć bez problemu można je dostać w każdym większym sklepie, to najlepsze są te domowe. To dobre rozwiązanie również dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Te włoskie kluseczki świetnie komponują się z sosem, masłem czy pesto. Będą doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania można znaleźć w każdym większym sklepie, a także w domowej spiżarni. Do jego stworzenia przyda się stolnica i wałek. Przyda się również duży garnek, w którym można ugotować kluseczki. W tym wypadku ich końcowa obróbka termiczna zajmuje tylko 2 lub 3 minuty, co sprawia, że można przygotować je nieco wcześniej i gotować zaraz przed podaniem. Do ich przygotowania przyda się również dodatkowa porcja mąki, której można użyć do podsypywania, by kluski się nie sklejały ze sobą.
Wartości odżywcze klusek gnocchi
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w kluskach gnocchi
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na kluski gnocchi
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na kluski gnocchi
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kluskach gnocchi
Lista alergenów dla klusek gnocchi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500