Gnocchi buraczane
- Ziemniaki średnie (300 g)
- Buraki gotowane (70 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (90 g)
Przepis na gnocchi buraczane krok po kroku
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy je do miękkości, w osolonej wodzi. Ugotowane przepuszczamy przez prasę do ziemniaków.
W osobnym garnku także gotujemy buraki tak długo, aż warzywo będzie miękkie. Ugotowane pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je, kroimy na małe kawałki i blendujemy na mus.
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Masę solimy i wyrabiamy ją do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie ciasto zwijamy w mniejsze rulony, które kroimy na małe kawałki. Każdą kluseczkę nagniatamy widelcem.
Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia ich na górę.
Więcej informacji na temat gnocchi buraczanego
Pyszne gnocchi buraczane to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do dań głównych. Ziemniaczane kluseczki z dodatkiem musu buraczanego są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsze gnocchi z buraka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić gnocchi buraczane? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy je do miękkości, w osolonej wodzi. Ugotowane przepuszczamy przez prasę do ziemniaków. W osobnym garnku także gotujemy buraki tak długo, aż warzywo będzie miękkie. Ugotowane pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je, kroimy na małe kawałki i blendujemy na mus. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Masę solimy i wyrabiamy ją do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ciasto zwijamy w mniejsze rulony, które kroimy na małe kawałki. Każdą kluseczkę nagniatamy widelcem. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia ich na górę.
Sprawdzony przepis na gnocchi buraczane nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Kluseczki ziemniaczane z dodatkiem buraków odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne gnocchi na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w grocchi buraczanym
Lista alergenów dla gnocchi buraczanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze gnocchi buraczanego
Gnocchi mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.