Gnocchi buraczane

Opublikowano: 04.04.2022 r., 11:01 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gnocchi buraczane na desce
Gnocchi buraczane
Gnocchi buraczane to specjał kuchni włoskiej. Kluseczki idealnie sprawdzą się do dań głównych, a ponadto są pyszne w smaku. Spróbuj ich koniecznie!
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Blendowanie 30 min
168 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
91
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki średnie (300 g)
  • Buraki gotowane (70 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, miska

Przepis na gnocchi buraczane krok po kroku

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy je do miękkości, w osolonej wodzi. Ugotowane przepuszczamy przez prasę do ziemniaków.

W osobnym garnku także gotujemy buraki tak długo, aż warzywo będzie miękkie. Ugotowane pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je, kroimy na małe kawałki i blendujemy na mus.

Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Masę solimy i wyrabiamy ją do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie ciasto zwijamy w mniejsze rulony, które kroimy na małe kawałki. Każdą kluseczkę nagniatamy widelcem.

Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia ich na górę.

Jak oceniasz przepis na gnocchi buraczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat gnocchi buraczanego

Pyszne gnocchi buraczane to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do dań głównych. Ziemniaczane kluseczki z dodatkiem musu buraczanego są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsze gnocchi z buraka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić gnocchi buraczane? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy je do miękkości, w osolonej wodzi. Ugotowane przepuszczamy przez prasę do ziemniaków. W osobnym garnku także gotujemy buraki tak długo, aż warzywo będzie miękkie. Ugotowane pozostawiamy do wystudzenia, a następnie obieramy je, kroimy na małe kawałki i blendujemy na mus. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Masę solimy i wyrabiamy ją do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ciasto zwijamy w mniejsze rulony, które kroimy na małe kawałki. Każdą kluseczkę nagniatamy widelcem. Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia ich na górę.

Sprawdzony przepis na gnocchi buraczane nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Kluseczki ziemniaczane z dodatkiem buraków odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne gnocchi na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w grocchi buraczanym

Lista alergenów dla gnocchi buraczanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze gnocchi buraczanego

na 100g gotowej potrawy

Gnocchi mają wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
129.37
168.18
Białko (g)
4.20
5.46
Fenyloalanina (mg)
0.12
0.16
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
25.26
32.84
Węglowodany przyswajalne (g)
23.47
30.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.79
2.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
1.24
1.62
Tłuszcze nasycone (g)
0.53
0.69
Tłuszcze nienasycone (g)
0.71
0.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.41
0.53
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
0.39
Cholesterol (mg)
39.73
51.65

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
17.36
22.57
Witamina B6 (mg)
0.21
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.12
Witamina C (mg)
11.97
15.55
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.28
Witamina E (mg)
0.13
0.16
Retinol (µg (mcg))
17.09
22.21
Tiamina (mg)
0.21
0.27
Ryboflawina (mg)
0.15
0.19
Niacyna (mg)
1.86
2.41
Foliany (µg (mcg))
57.14
74.28
Beta karoten (µg (mcg))
3.44
4.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
29.48
38.32
Potas (mg)
322.12
418.75
Wapń (mg)
17.59
22.87
Fosfor (mg)
74.37
96.68
Magnez (mg)
20.60
26.78
Żelazo (mg)
2.05
2.66
Cynk (mg)
0.47
0.61
Miedź (mg)
0.11
0.14
Mangan (mg)
0.24
0.32
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gnocchi buraczanego 91
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gnocchi buraczanego

Koszt składników
13.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Buraki gotowane
70 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.61
Za 70 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
90 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 90 g
Koszt składników
13.80