Gnocchi

gnocchi

Gnocchi są słynnymi kluskami z Włoch, które swoje korzenie zapuściły w starożytnym Rzymie. Kształtem bardzo przypominają kopytka, jednak w smaku różnią się od naszego polskiego dania. Potrawa ze względu na pochodzenie nazwana została Gnocchi alla Romana i jest to nazwa, której Włosi używają do dziś. Nazwa „gnocchi” powstała z dwóch włoskich słów – nocchio (sęk) i nocca (kostka). Samo gnocchi oznacza z kolei bryłki. W starożytności włoskie kluseczki wytwarzano z semoliny, a później korzystano już z mąki kukurydzianej, ziemniaków oraz jaj.

Gnocchi - polecane przepisy

Gnocchi - pozostałe przepisy

Gnocchi – zbiór sprawdzonych przepisów na wyśmienite gnocchi

Gnocchi są niewielkimi kluseczkami, które stanowią jedno z najbardziej tradycyjnych dań włoskich. Kiedyś przyrządzano je wyłącznie z wody oraz mąki. Dziś można robić danie zarówno z semoliny, jak i ziemniaków, mąki kukurydzianej bądź warzyw – wszystko zależy od regionu, z którego kluseczki pochodzą. Który przepis na włoskie gnocchi jest najlepszy? W jaki sposób podawać tradycyjne kluski? Czy gnocchi mogą stanowić wartościowy dodatek do obiadu? Sprawdź najważniejsze informacje na temat słynnych kluseczek.

Gnocchi – łatwe kluseczki ziemniaczane dla całej rodziny

Krótka historia włoskich klusek – wszystko, co warto wiedzieć o gnocchi

Gnocchi są niewielkimi kluseczkami, które swoim wyglądem do złudzenia przypominają dobrze znane w Polsce kopytka. Gnocchi pochodzą jednak z Włoch, a danie podaje się tam na wiele różnych sposobów. W zależności od regionu, kluski wyrabia się z różnorodnych składników. Potrawę można zrobić z np. mąki pszennej lub kukurydzianej, kaszy manny, ziemniaków, warzyw, sera, jajek lub bułki tartej. Aby zrobić ciasto, najpierw powinno się złączyć ze sobą odpowiednie produkty, zagnieść z nich ciasto, rozwałkować i pokroić na specyficzne kawałeczki. W każdej kluseczce powinien znaleźć się np. specjalny sos, który ma za zadanie podbić smak całego dania. Włosi traktują gnocchi jako znakomitą alternatywę dla swoich innych regionalnych dań makaronowych (np. spaghetti czy lasagne).

Skąd wzięła się ta słynna włoska potrawa? Czas i miejsce powstania gnocchi szacuje się na starożytny Rzym. Ponoć to legioniści, którzy podbijali wschodnie ziemie europejskie, przywieźli do stolicy Włoch przepis na to przepyszne danie. Potrawę zaczęto określać, ze względu na jej rzymskie korzenie, jako Gnocchi alla Romana. Dziś mówi się o kluseczkach dokładnie tak samo – choć pełnej nazwy dania najczęściej używają Włosi. Na świecie kluski określa się po prostu jako gnocchi. Kiedyś tradycyjne włoskie danie robiono z semoliny. Później jednak zastąpiono ją mąką i ziemniakami, a także serem. Wciąż wprowadzane są modyfikacje przepisu na gnocchi, dlatego też mamy na świecie wiele wariacji na temat dania.

Warto wiedzieć, że potrawa ta nie była przysmakiem legionistów, mimo że to oni przywieźli przepis na gnocchi do Rzymu. Kluski miały dawniej wyżywić… biedniejszą część społeczeństwa. Przez zamożnych gnocchi docenione zostało tak naprawdę dopiero ok. XVIII wieku. Jest jeszcze jedna ważna kwestia w przypadku gnocchi. Powinno się po polsku wymawiać nazwę dania „niokki”, nie „gnoczi”, jak ma w zwyczaju mówić wielu naszych rodaków. Pamiętaj o tym, jeśli zamierzasz lecieć na wakacje do Włoch i będziesz chciał zamówić tam gnocchi na obiad.

Odmiany gnocchi i właściwości odżywcze kluseczek

Dania włoskie są z reguły łatwe, pyszne i proste. Większość z nich dzieli się również na sporo różnych wariantów, w tym oczywiście gnocchi. W zależności od regionu gnocchi przyrządza się na różne ciekawe sposoby. Oto kilka najpopularniejszych z nich.

  • Gnudi – toskańskie gnocchi, które mają o wiele mniej mąki niż tradycyjne danie. Nie ma tu ziemniaków, ale jest za to ser ricotta. Gnudi są lżejsze od kultowych gnocchi, a także bardziej od nich miękkie.
  • Gnocchi lombardzkie – potrawę przyrządza się często zarówno z ricottą, jak i szpinakiem.
  • Gnocchetti Sardi – przepis pochodzi z Sardynii, gdzie kluseczki są połączeniem semoliny z wodą oraz przyprawami.
  • Gnocchi alla Romana – robi się je z mąki pszenicznej. Do kultowych gnocchi dodaje się masełko, ale też świeże zioła i ser.
  • Gnocchi Malfatti – kolorowe kluski ze szpinakiem oraz parmezanem. Ziemniaczane danie najczęściej uzupełnia sos pomidorowy.
  • Gnocchi di Patate – danie składa się z klusek gotowanych na bazie jajek, mąki i ziemniaków, które następnie podajemy z sosami różnej maści.
  • Gnocchi alla Sorrentina – jada się je w Kampanii. Kluseczki zapiekane są w piekarniku wraz z mozzarellą.

Jako że gnocchi składają się głównie z mąki, jaj i ziemniaków, nie są w stanie dostarczyć do organizmu zbyt wielu cennych właściwości zdrowotnych. Oczywiście, są w nich witaminy, takie jak A, E, D, witaminy z grupy B czy różne składniki mineralne. Jednak za walory odżywcze czy kaloryczność odpowiada każdy dodatek do dania – jak wiadomo, tych może być w gnocchi znacznie więcej niż tylko jeden. Wystarczy dodać do tradycyjnego ciasta na kluseczki warzywa, ser bądź sos, a bilans kaloryczny oraz indeks glikemiczny i obecność witamin ulegnie w daniu diametralnej zmianie.

Z czym podawać włoskie gnocchi? Ważne informacje oraz przepisy na gnocchi

Ciekawostki na temat gnocchi – czy o tym wiedziałeś?

  1. Dawniej najbardziej biedni mieszkańcy Włoszech wydzielali tygodniowe porcje żywnościowe. Właśnie z czasów biedoty wywodzi się włoskie powiedzenie, według którego gnocchi powinno się jeść w czwartek, ryby w piątek, a flaczki w sobotę.
  2. Gnocchi jada się w Weronie w czasie trwania karnawału. Wówczas kluseczki spożywa się w towarzystwie szałwii oraz regionalnego masła. Niektórzy jedzą też gnocchi z gulaszem z… koniny. Główny bohater wydarzenia to Papa del Gnocco – brodaty starzec z widelcem, na który nadziana jest słynna kluseczka. Papa del Gnocco częstuje spotkanych po drodze ludzi darmowym gnocchi.
  3. Gnocchi spożywa się we włoskich domach 29-go dnia każdego miesiąca. Właśnie tego szczególnego dnia mieszkańcy Włoch obchodzą święto gnocchi i jednocześnie święto szczęścia.
  4. W Lombardii co cztery lata obchodzi się karnawał w miasteczku Castel Goffredo. Główną postacią jest tam król Gnocco, po którego koronacji rozdawane są dla mieszkańców darmowe gnocchi.

Inspirujące pomysły na gnocchi, którymi zaskoczysz gości

Chcesz przygotować coś nietuzinkowego dla swoich gości? Jeśli lubisz włoską kuchnię, możesz przyrządzić gnocchi – jednak niekoniecznie stylizowane na dania rodem ze słonecznej Italii. A gdyby tak trochę je unowocześnić i dodać do włoskich gnocchi proste polskie składniki? A może nietypowy sos, którym zaskoczysz najbliższych przy stole? Wypróbuj jeden z poniższych pomysłów na gnocchi i stwórz pyszny obiad dla swoich gości.

  • Gnocchi z suszonymi pomidorami i sosem śmietanowym
  • Gnocchi z mozzarellą zapiekane w pomidorach
  • Gnocchi z pesto z rukoli
  • Gnocchi z oregano, pietruszką i serem owczym
  • Gnocchi z buraków i mascarpone
  • Gnocchi z fasolką szparagową
  • Gnocchi z kurczakiem w sosie borowikowym lub pieczarkowym
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto