Kluski
-
Kluski lane
Kluski lane to tradycyjny dodatek do zup, który nigdy się nie nudzi. Są pyszne, łatwe i naprawdę smaczne. Do ich …
10 + 5 min łatwy 2 182 kcal -
Kluski gnocchi
Kluski gnocchi to doskonała opcja dla wszystkich miłośników włoskich klimatów. Te małe kluseczki zachwycają wyglądem, a ich przygotowanie przypomina tradycyjne …
20 + 30 min łatwy 4 346 kcal -
Kluski leniwe
Kluski leniwe to świetny pomysł na szybki obiad na słodko. Robi się je naprawdę ekspresowo, a ich smak zachwyca nie …
25 + 10 min łatwy 4 276 kcal
Kluski - przepisy
-
Kluski na parze
Kluski na parze to tradycyjne polskie danie, które występuje pod naprawdę wieloma nazwami. Znane są również jako pyzy drożdżowe, pampuchy, …
90 + 15 min średni 14 171 kcal -
Szare kluski
Szare kluski to pomysł na proste danie na bazie ziemniaków. Ich przygotowanie zabiera tylko kilka chwil, a smakują po prostu …
10 + 20 min łatwy 4 356 kcal -
Kluseczki ziemniaczane
Kluseczki ziemniaczane to wspaniały pomysł na pyszny choć dość prosty posiłek dla całej rodziny. Choć zwykle z ziemniaków robi się …
20 + 15 min łatwy 4 345 kcal -
Kluseczki francuskie
Kluseczki francuskie z mąki pszennej to doskonały dodatek do zup. Kluseczki te doskonale smakują również z dodatkiem sosów (np śmietanowego, …
30 min łatwy 2 286 kcal -
Kluski półfrancuskie
Kluski półfrancuskie to wspaniały pomysł na naprawdę szybki i smaczny posiłek. Ich przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a wszystkie produkty …
20 + 20 min łatwy 2 -
Kluski lane na mleku
Kluski lane na mleku to bardzo popularne śniadanie dla dzieci. To tradycyjne, poranne danie jest niezwykle smaczne i na pewno …
4 + 20 min łatwy 4 354 kcal
-
Kluski łyżką kładzione
Kluski łyżką kładzione to szybkie i łatwe rozwiązanie na dodatek do zup lub samodzielne danie. Przygotowuje się je tylko z …
10 + 5 min łatwy 1 1012 kcal -
Szpecle
Szpecle to tradycyjne danie wywodzące się z kuchni niemieckiej. Pyszne lane kluski doskonale komponują się podane ze sztuką mięsa lub …
10 + 20 min łatwy 5 975 kcal -
Kluski szklane
Kluski szklane to świetna opcja dla każdego, kto kocha kopytka. Całość jest prosta, a przy okazji niezwykle smaczna. Można je …
30 + 15 min łatwy 4 346 kcal -
Lane kluski na rosole
Lane kluski na rosole to bardzo dobry pomysł na szybką do zrobienia zupę z dodatkiem klusek z ciasta pszennego. Przepis …
20 + 130 min łatwy 10 605 kcal -
Kluski żelazne
Kluski żelazne to jeden z tych przysmaków, który często gościł na stołach jeszcze kilka lat temu. Obecnie nie są aż …
45 + 20 min łatwy 4 392 kcal
-
Przecieraki
Przecieraki to pyszne i niezwykle proste kluski, przygotowywane z ziemniaków. Wspaniale sprawdzają się zarówno do dań jarskich, jak i typowo …
15 + 15 min łatwy 4 364 kcal -
Kluseczki z serka homogenizowanego
Kluseczki z serka homogenizowanego to niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu posiłek na słodko, idealny dla całej rodziny, również jej …
30 min łatwy 1 517 kcal -
Kluski ryżowe
Kluski ryżowe to świetny pomysł na pyszne kluski do obiadu. Można je podać także jako samodzielne danie z dodatkiem sosu. …
20 + 30 min łatwy 5 -
Kluski lane na wodzie
Kluski lane na wodzie to doskonały pomysł na zamiennik makaronu lub ryżu do zupy. Kluski lane na wodzie możemy także …
25 min łatwy 1 262 kcal -
Kluski z kaszy manny
Kluski z kaszy manny to bardzo dobry pomysł na proste kluseczki do obiadu. Kluski można dodać do zupy lub podać …
10 + 20 min łatwy 4 -
Kluski z tartych ziemniaków
Kluski z tartych ziemniaków to danie, które przywróci każdego nas do dzieciństwa. Szare kluski, bo tak nazywamy je w Poznaniu, …
20 + 10 min łatwy 5 170 kcal
-
Kluski parowe
Kluski parowe to bardzo dobry pomysł na łatwe bułeczki z ciasta drożdżowego. Ciasto gotowane na parze jest bardzo delikatne i …
140 + 20 min łatwy 5 510 kcal -
Szare kluski ziemniaczane
Szare kluski ziemniaczane, choć może nie urzekają pięknym wyglądem, to na pewno nadrabiają wspaniałym sakiem i prostotą wykonania. Sprawdzą się …
20 + 20 min łatwy 4 -
Kluski tarte
Kluski tarte to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste dodatki do obiadów. Są miękkie, delikatne i pasują do wielu …
10 + 20 min łatwy 4 -
Kluski przecierane
Kluski przecierane to świetna alternatywa dla popularnych kopytek. Choć nie są tak piękne, to wciąż zaskakują wspaniałym smakiem, a ich …
20 + 20 min łatwy 4 265 kcal -
Kluski z surowych ziemniaków
Kluski z surowych ziemniaków to dodatek, który koniecznie musi wypróbować każda pani domu. Są niezwykle smaczne, a podane z masłem …
25 + 10 min łatwy 4
-
Kluski leniwe z serem
Kluski leniwe z serem to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają proste dania, zwłaszcza w słodkiej odsłonie. Kluski robi się …
20 + 10 min łatwy 2 555 kcal -
Kluski ruskie
Kluski ruskie to połączenie ziemniaków i twarogu w naprawdę ciekawym i smacznym stylu. Jeśli kochasz pierogi ruskie, pokochasz na pewno …
35 + 10 min łatwy 4 340 kcal -
Kluski leniwe ze szpinakiem
Kluski leniwe ze szpinakiem to wspaniała opcja na pyszny posiłek dla całej rodziny. Są niezwykle smaczne, a przy okazji bardzo …
30 + 15 min łatwy 4 335 kcal -
Galushki
Galushki to danie wywodzące się z kuchni białoruskiej. Przygotowuje się na bazie lanych klusek z dodatkiem cebuli smażonej na maśle. …
10 + 20 min łatwy 6 604 kcal -
Kluski śląskie
Kluski śląskie to pyszny sposób na obiad dla całej rodziny. Są niezwykle smaczne i łatwe w przygotowaniu, dlatego będą świetnym …
25 + 15 min łatwy 4 384 kcal -
Kluski kładzione
Kluski kładzione to wersja klusek, które przygotowuje się z bardzo gęstego ciasta. Mają one bardziej zwartą konsystencję i mniej poszarpany …
10 + 15 min łatwy 4 549 kcal
-
Dango
Dango to japońskie kluseczki z mąki ryżowej, które serwuje się jako rodzaj słodkiej przekąski. Zwykle podaje się je do zielonej …
30 + 20 min łatwy 2 -
Kluski z makiem
Kluski z makiem to tradycyjna, domowa potrawa świąteczna. Przygotowywana najczęściej w Wigilię Bożego Narodzenia na rodzinną uroczystą kolację. Kluski z …
15 + 15 min łatwy 3 911 kcal -
Kluski z serem
Kluski z serem to danie, które skradnie serca wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej w najprostszym wydaniu. Są smaczne, lekkie i …
15 + 15 min łatwy 4 245 kcal -
Kartacze z mięsem
Tradycyjne kartacze z mięsem to propozycja obiadowa, która na pewno Cię nasyci i doda energii na długie godziny. Wbrew pozorom …
40 + 7 min łatwy 15 107 kcal -
Kluski leniwe z ziemniaków
Kluski leniwe z ziemniaków to tradycyjne polskie danie. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis i przygotuj to pyszne danie na obiad. …
30 + 7 min średni 6 -
Bogracz z kluskami
Aby wykonać przepis na bogracz z kluskami potrzebujesz łopatki wieprzowej, boczku wędzonego, pomidorów, ziemniaków, cebuli, trzech rodzajów papryki, a także …
30 + 100 min średni 6 713 kcal -
Kopytka ziemniaczane
Kopytka ziemniaczane to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste i tradycyjne dania. Świetnie sprawdzają się z sosem pieczeniowym, czy …
30 + 20 min łatwy 8 173 kcal -
Kopytka ze szpinakiem
Kopytka ze szpinakiem to danie dla miłośników ciekawych potraw. To jeden z najbardziej ulubionych polskich dodatków do dań głównych, w …
20 + 5 min łatwy 4 352 kcal -
Kopytka leniwe
Kopytka leniwe to doskonała alternatywa dla ziemniaczanych klusek. Te robione są z twarogu, dzięki czemu mają więcej białka, a przy …
15 + 10 min łatwy 2 -
Parowańce
Parowańce to doskonały pomysł na dodatek na obiad, na śniadanie lub na kolację. Parowańce można przygotować również z dodatkiem owoców …
30 + 20 min łatwy 10 -
Kluski z mięsem
Kluski z mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Smaczne kluski z ziemniaków gotowanych mają jasny kolor i lekko …
30 + 40 min łatwy 10 614 kcal -
Kluski śląskie z sosem
Kluski śląskie z sosem to przepyszny i niezwykle łatwy przepis na domowy posiłek. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Całość …
20 + 60 min łatwy 8 422 kcal -
Kopytka z twarogiem
Kopytka z twarogiem to tradycyjne polskie danie. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis i przygotuj to pyszne danie na obiad. Na …
60 + 10 min łatwy 6 278 kcal -
Kluski śląskie z mięsem
Kluski śląskie z mięsem to tradycyjne danie na terenie Dolnego Śląska. Jest to bardzo treściwe i pożywne danie na bazie …
30 + 10 min łatwy 20 38 kcal -
Kluski z twarogiem
Kluski z twarogiem to wspaniała propozycja na proste danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych, a przy tym słodkich …
20 + 10 min łatwy 4 334 kcal -
Kluski leniwe na słodko
Kluski z sera białego powszechnie znane też jako tradycyjne kluski leniwe na słodko to świetna propozycja obiadowa dla całej Twojej …
20 + 10 min łatwy 30 28 kcal -
Kluski na parze Thermomix
Kluski na parze Thermomix przygotujesz tylko w godzinę. Podane z sosem będą świetnym daniem na słodko i w wersji wytrawnej. …
40 + 20 min łatwy 10 123 kcal -
Kluski na mleku
Kluski na mleku to bardzo popularne śniadanie dla dzieci. To tradycyjne, łatwe danie jest niezwykle smaczne i na pewno pozytywnie …
15 + 10 min łatwy 2 317 kcal -
Kluski ze szpinakiem
Kluski ze szpinakiem to świetny pomysł na szybkie danie obiadowe dla całej rodziny. Kluski na bazie ciasta z gotowanych ziemniaków …
30 + 40 min łatwy 5 758 kcal -
Kluski z truskawkami
Kluski z twarogiem to bardzo dobry pomysł na pyszne danie na słodko dla dzieci i dorosłych. Kluski na słodko najlepiej …
30 + 40 min łatwy 10 365 kcal -
Kluski śląskie Thermomix
Tradycyjne, domowe kluski śląskie Thermomix wykonasz w kilka minut. To świetnie ułatwienie, jeśli marzą ci się mięciutkie, okrągłe kluseczki z …
5 + 5 min łatwy 4 265 kcal -
Kluski z dyni
Kluski z dyni to doskonała opcja na smaczny i szybki obiad. Są niezwykle proste i stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnych …
30 + 10 min łatwy 4 -
Kluski z serem białym
Kluski z serem białym to wspaniały pomysł na szybki obiad dla rodziny. Kluski można podać na słono i na słodko. …
20 + 40 min łatwy 5 622 kcal -
Pierogi leniwe Thermomix
Pierogi leniwe Thermomix to jedno z szybszych i smaczniejszych dań na obiad. Podawać je można na słodko lub na wytrawnie, …
15 + 8 min łatwy 2
Kluski i kluseczki - co to jest?
Kluski to potrawy mączne, które wytwarza się – jak sama nazwa wskazuje – z mąki, ziemniaków oraz jajek. Spotkać się z nimi można w większości państw na świecie. W zależności od składników dodanych do ziemniaczanej masy wyróżnić można wiele rodzajów kluseczek. Do najpopularniejszych z nich zaliczamy lane kluski, pierogi leniwe, pyzy, zacierki, kluski śląskie, kopytka i knedliki. W wielu miejscach naszego kraju kluskami nazywa się także po prostu domowy makron.
Często zadawane pytania
Kluski – pomysły, przepisy i sposoby wykonania rozmaitych rodzajów klusek
Kluski to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Bardzo często serwuje się je w różnej formie na obiad – do sosu, do mięsa lub innych pysznych potraw. Polskie domowe kluseczki zazwyczaj przyrządza się z mąki, z ziemniaków i jajek. Jaki jest najlepszy przepis na proste i szybkie kluski? Jak się robi kluski śląskie oraz kluski leniwe? Sprawdź najciekawsze informacje o kluskach i zobacz, czym wyróżniają się najbardziej uwielbiane rodzaje klusek w Polsce!
Kluski na obiad – pomysł na proste, szybkie i pyszne kluseczki
Jakie mamy kluski w Polsce? Które z nich chętnie jadamy na obiad?
Większość ludzi w Polsce kojarzy kluski ze śląskimi albo z pierogami. Również osoby przylatujące do naszego kraju zza granicy kojarzą Polskę właśnie z tymi kluseczkami. Okazuje się jednak, że możemy pochwalić się o wiele większą ilością mączno-ziemniaczanych wyrobów. Specjaliści kulinarni uważają, że w Polsce doliczyć możemy się przynajmniej kilkudziesięciu rodzajów klusek – jednak nie wszystkie są tak powszechne, jak np. śląskie. Warto uściślić od razu, że kluski są potrawami zwykle robionymi z ziemniaków (lub twarogu), mąki i jajek. Czasami jeden z tych trzech składników się usuwa, w zależności od rodzaju klusek, aby uzyskać zupełnie inną potrawę. W naszym kraju serwujemy kluseczki zarówno na słodko, jak i na słono. Większość przepisów na to wyjątkowo smaczne danie wywodzi się z biedy, kiedy to brakowało podstawowych produktów i trzeba było przygotowywać w domu jedzenie z tego, co było najłatwiej dostępne.
W Polsce najbardziej popularne są kluski śląskie, które mają owalny kształt i dołeczek, do którego można nalewać sos (np. grzybowy lub pieczeniowy). Powszechne są one zwłaszcza na Górnym, ale i Dolnym Śląsku. Polacy robią te kluski w wersji białej lub czarnej – z ziemniaków ugotowanych albo surowych. Kluski śląskie to jeden z obowiązkowych elementów śląskiego obiadu, oczywiście obok słynnej śląskiej rolady. Najlepiej pasują do mięsa, ale i do sosu pieczeniowego. Ślązacy bez tego dania wprost nie wyobrażają sobie rodzinnych imprez czy wspólnych obiadków.
Przepis na idealne kluski śląskie – domowe polskie kluseczki, krok po kroku
Kluski śląskie uwielbiają w Polsce zarówno starsi, jak i młodsi. Przygotowuje się je u nas od pokoleń dlatego dla wielu osób to bardzo ważne danie, kojarzące się z dzieciństwem. Niektórzy uważają, że robienie klusek śląskich to trudna filozofia – tymczasem to naprawdę nic strasznego. Do ich przyrządzenia wystarczą ugotowane ziemniaki, mąka ziemniaczana (lub skrobia ziemniaczana), jajko i sól. Kluski śląskie można lepić na dwa sposoby – z miski lub z ciasta. Pierwsza metoda jest znacznie szybsza, bo wystarczy oddzielać od siebie uformowane ciasto kawałek po kawałku i kręcić je w dłoniach na kulki, a później delikatnie zgniatać i palcem robić w nich dziurkę. Nie jest to może najlepsza metoda na idealnie równe kluski, jednak naprawdę błyskawiczna. Drugi sposób pochłania już nieco więcej czasu, jednak pozwala na uformowanie równych kluseczek. Wystarczy utworzyć wałek z ciasta, a następnie pokroić go na kawałki i uformować z niego równiutkie kluski śląskie.
Wróćmy jednak do naszego przepisu na kluski śląskie. Ziemniaki obierz, ugotuj w wodzie i odcedź. Następnie rozgnieć je za pomocą praski – ewentualnie możesz zmielić je w maszynce do ziemniaków. Ostudź ziemniaki i poczekaj, aż całkowicie odparują z wody. Kolejno wykładaj je na stole i uklep z nich ziemniaczaną masę. Następnie oderwij z niej ok. 25% ziemniaków i odłóż na bok, a w miejsce powstałej dziury wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj jajko i ziemniaki, które odłożyłeś. Całość dopraw solą i postaraj się wyrobić gładkie ciasto. Klei się do rąk? Podsyp je wówczas mąką ziemniaczaną. Z takiej masy uformuj kulę i zacznij odrywać od niej równe fragmenty ciasta. W każdej klusce rób palcem wgłębienia – możesz także wykorzystać do tego drewnianą łyżkę. Osobno zagotuj wodę i osól ją. Do gotującej się wody wrzuć pierwszą partię kluseczek i trzymaj je na zmniejszonym ogniu przez ok. 10 minut. Od czasu do czasu mieszaj kluskami. Po upływie czasu wyjmij je cedzakiem i odłóż do miseczki. Następnie w ten sam sposób ugotuj drugą część klusek śląskich.
Rodzaje klusek w Polsce, krok po kroku
Poza kluskami śląskimi w naszym kraju jest ich jeszcze wiele innych rodzajów. Mamy chociażby knedliki, które pochodzą od naszych czeskich sąsiadów. Najbardziej charakterystyczne są oczywiście te z ciasta ziemniaczanego. Podawać można je zarówno na słono, jak i na słodko. W wytrawnej wersji knedle nadziewane są farszem z grzybów, kapusty i mięsa, a także twarogiem ze skwarkami. Na słodko jada się knedliki z owocami, zwłaszcza sezonowymi (np. truskawkami, borówkami, śliwkami, jagodami). Mamy też w Polsce poznańskie pyzy, które robi się podobnie jak kluski śląskie – z gotowanych albo surowych ziemniaków. Pyzy zwykle – w przeciwieństwie do śląskich – mają jakieś nadzienie. Najczęściej serwuje się je z farszem mięsnym, grzybowym albo twarogowym i posypuje cebulką. Poznaniacy uwielbiają też pyzy drożdżowe, robione na mące i drożdżach. Mogą być one nadziewane. Pyzy można też gotować na parze – wówczas jednak nazywają się pampuchami.
W Białymstoku i na Suwałkach rządzą kartacze. Pojawiły się one u nas dzięki sąsiadom z Litwy. Kartacze są „większym kuzynem” klusek, które mają elipsowaty kształt. Przyrządza się je z surowego ciasta ziemniaczanego. Kartacze konsystencją powinny być zawsze miękkie, a ich farsz z mięsa mielonego zawsze z czosnkowym posmakiem. Istnieją również kartacze z kapustą kiszoną, grzybami lub serem, jednak mięsne są zdecydowanie najbardziej popularne. W Zakopanem prym wiodą z kolei kluski podhalańskie, zwane tarciokami lub hałuskami. Robi się je z mąki i ziemniaków, jednak przygotowanie ich z samych ziemniaków jest już zdecydowanie coraz popularniejsze w restauracjach – zwyczajnie jest to bowiem mniej pracochłonny proces. Ten rodzaj klusek w Zakopanem często serwuje się z owczą bryndzą i skwarkami. Czasami też podaje się je z sezonowymi owocami i śmietaną.
W naszym kraju popularne są również inne kluski, mianowicie pierogi leniwe i kopytka. Leniwe są to kluski składające się zwykle z ziemniaków, mąki, twarogu i jajek. Robi się je o wiele szybciej niż pierogi – mimo to wiele osób wciąż myli oba dania. W przeciwieństwie do pierogów leniwe nie mają nadzienia. Kopytka zbliżone są nieco do gnocchi z Włoch. Polacy robią kopytka ze zmielonych ziemniaków i mąki, formując podłużne kluski z wałków ciasta, a następnie spłaszczając je i gotując na wrzącej wodzie. Najczęściej jadamy leniwe z grzybowym sosem albo mięsem i gulaszem. „Kluskową klamrę” w Polsce dopinają kluski lane i kładzione. Pierwsze używa się do zup zamiast makaronu. Kładzione robi się z kolei na bazie ziemniaków, mąki i sera, a następnie serwuje w wytrawnej lub słodkiej wersji (z mięsem lub owocami).
Kluski w Polsce – rodzaje popularnych kluseczek i przepisy na najlepsze z nich
Śląskie bez jajka – takich klusek jeszcze nie jadłeś!
Nie lubisz lub nie jesz jajek, a masz ochotę na kluski śląskie? Spróbuj zrobić je więc w alternatywnej wersji bez jajek. Danie jest niezwykle apetyczne i pożywne, a składa się z mąki ziemniaczanej, mączystych ziemniaków (BC / C / ziemniaki na puree) i soli. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości, uważając, aby przypadkowo ich nie rozgotować. Odcedź ziemniaki i odparuj je z wody, a następnie przeciśnij przez praskę. Wystudź ziemniaczki, przełóż do osobnego naczynia i ugnieć. Ziemniaki mają mało skrobi? Wówczas trzeba je dodatkowo podsypać mąką ziemniaczaną – inaczej będą się słabo kleić. Masa powinna być klejąca i gładka. Zabierz ¼ masy i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Wyrób rękoma ciasto, formując z niego możliwie równe kuleczki. W każdej z nich zrób palcem dziurkę.
Zagotuj wodę, wcześniej ją dosalając. Na gotującą się wodę wykładaj kolejno kluseczki, przygotowane z masy mączno-ziemniaczanej. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyłów je cedzakową łyżką i odłóż na osobne naczynie. Najlepiej gotować kluski partiami, a nie wszystkie naraz – istnieje bowiem ryzyko, że inaczej dobrze się nie ugotują. Podawaj śląskie z dowolnymi dodatkami – kapustą z pieczarkami, gulaszem lub polędwicą w sosie pieczarkowym.
Kluski leniwe – jak je zrobić i z czym powinno się podawać to danie?
Jak zrobić smaczne domowe kluski leniwe? Spróbuj użyć do tego mąki ziemniaczanej w połączeniu z mąką pszenną, twarożkiem, jajkami i solą. Możesz również przygotować polewę z masła i bułki tartej. Najpierw nastaw wodę w celu ugotowania kluseczek – koniecznie ją posól. Wszystkie składniki na leniwe wrzuć do robota kuchennego, żeby wyrobić gładkie i jednolite ciasto. Jeśli używasz sera twarogowego, będzie on wymagał większej ilości mąki (pszennej lub ziemniaczanej). Nie zaleca się jednak przesadzać z mąką, aby kluseczki przypadkowo nie wyszły zbyt twarde. Wyjmij ciasto z miski robota kuchennego, a następnie wyłóż ciasto na blacie uprzednio podsypanym mąką. Zagnieć je i uformuj w podłużne wałeczki. Następnie spłaszcz i pokrój na skośne kawałki, aby utworzyć kluski.
Wrzuć kluski do osolonej wody – najlepiej jedną po drugiej. Po tym, jak kluseczki zaczną wypływać na powierzchnię, skręć ogień. Gotuj kluseczki przez kilkanaście sekund, a następnie wyjmuj je z garnka cedzakiem. Rozpuść masło z bułką tartą, zmieszaj je ze sobą i taką mieszanką posyp wyciągnięte z wody leniwe. Oczywiście słona posypka z bułki tartej nie jest koniecznością. Kluseczki możesz podawać bowiem również na słodko, na przykład z cynamonem, owocami, śmietaną lub cukrem.
Kolorowe kopytka – kluski, które chętnie jedzą dzieci
Kluski ziemniaczane nie zawsze trzeba robić tak, jak opisane to zostało wyżej. Można bowiem przygotować kolorowe kopytka, które będą wspaniale się prezentować i smakować zupełnie inaczej niż leniwe. Właśnie takie kopytka z pewnością zachwycą dzieci – nawet te, które nie przepadają za warzywami. Dlaczego? Otóż warzywa „przemycone” zostaną do kopytek tak, że dzieci nawet tego nie zauważą. Oto najciekawsze propozycje na kluski, nazywane również kopytkami.
- Kopytka z batatów – to znakomity
zamiennik tradycyjnych kopytek. Bataty w tej wersji są mniej kaloryczne od
ziemniaków, a także wykazują od nich dużo więcej cennych właściwości
odżywczych. W celu przyrządzenia z nich kopytek należy upiec bataty w piekarniku
do miękkości i w przepisie zastąpić nimi ziemniaki.
-
Kopytka ze szpinakiem – mają
wyrazisty zielonkawy kolor i są bardzo apetyczne. Zaleca się je robić zwłaszcza
dla tych dzieci, które nie przepadają za szpinakiem w naturalnej postaci.
Wystarczy dodać szpinak (zmiksowany na gładko i doprawiony) do
ziemniaczano-jajecznej masy na kopytka i wykonać przepis jak zwykle.
- Kopytka z dyni – stworzysz je z puree ziemniaczanego, którym należy zastąpić połowę ziemniaków w tradycyjnym przepisie na kopytka. Jeśli dodatkowo dodasz do masy słodką paprykę i kurkumę, całość zyska niesamowicie intensywnej żółto-pomarańczowej barwy.