Brownie z dyni

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:45 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto dyniowe brownie kawałki
Brownie z dyni
Brownie z dyni jest doskonałym sposobem na włączenie do diety większej ilości tego smacznego składnika. To warzywo doskonale sprawdza się właśnie w deserach.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 12 min
280 kcal
Kcal w porcji
84 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia (200 g)
  • Mąka migdałowa (60 g)
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Czekolada gorzka (30 g)
  • Masło (70 g)
  • Cukier trzcinowy (80 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa korzenna do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na brownie z dyni krok po kroku

Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 18 × 24 cm). Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

Czekoladę posiekaj, odłóż na bok 30 g. Dynię zetrzyj na grubej tarce.

Rozgrzej 200 g czekolady z masłem na parze lub 2 × 30 s w mikrofali mieszając w trakcie. Do rozpuszczonej czekolady dodaj cukier, mączkę migdałową, dynię, przyprawę dyniową i jajka, ubijaj mikserem, aż masa się napuszy.

Wylej masę do wyłożonej papierem blachy, posyp pozostałą posiekaną czekoladą.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 12 minut.

Masa nie będzie dokładnie ścięta, dzięki czemu brownie pozostanie wilgotne.

Jak oceniasz przepis na brownie z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób

Więcej informacji na temat brownie z dyni

Brownie z dyni jest doskonałym sposobem na włączenie do diety większej ilości tego smacznego składnika. To warzywo doskonale sprawdza się właśnie w deserach. Nie wierzysz? Koniecznie sprawdź ten przepis.

Przepis na brownie z dyni to doskonały pomysł na smaczne wypieki. Robi się go z kilku składników, dzięki czemu całość jest naprawdę tania. Głównym z nich jest oczywiście czekolada. To właśnie dzięki niej ciasto nabiera wyjątkowego charakteru. Choć zwykle używa się kakao, to jednak jego dodatek nie tworzy aż tak wspaniałego aromatu. Dlatego warto wypróbować tej jakże łatwej alternatywy. Całość przygotowuje się w kilka chwil, używając do tego niewielkiej ilości składników. Najważniejszym z nich jest czekolada. Najlepiej skorzystać z gorzkiej, która nie jest zbyt słodka, przez co wypiek nie jest zbyt mdły. Dla osób, które nie przepadają za gorzką czekoladą, dobrym wyjściem będzie użycie czekolady deserowej, która jest nieco słodsza, albo zastąpienie połowy ilości gorzkiej czekolady, mleczną.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brownie z dyni, by było pyszne i dobre dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Brownie dyniowe, jest mniej znaną wersją tego słodkiego ciasta, jednak warto go spróbować. Dynie w tym fit cieście łączy się z kakao. Dlaczego to ciasto jest dietetyczne? Gdyż jego głównym składnikiem jest warzywo. Dynia to warzywo niezwykle zdrowe, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego menu, na co ten przepis zdecydowanie to ułatwia. Przede wszystkim jest warzywem niskokalorycznym i lekkostrawnym, jej miąższ ma wartość energetyczną około 30 kcal/100 g. Dynia wpływa m.in. na obniżenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, przez co wykazuje działanie kardioprotekcyjne. Dzięki obecności błonnika pokarmowego zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Ponadto dynia ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Zbawiennie wpływa na pracę jelit i pobudza procesy trawienne. Wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry oraz błon śluzowych. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego, który jest niezbędny dla zachowania zdrowia całego organizmu. Jest też źródłem beta-karotenu, który jest potężnym antyoksydantem.

Alergeny w brownie z dyni

Lista alergenów dla brownie z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka migdałowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze brownie z dyni

na 100g gotowej potrawy

Ten przepis zawiera dużo cukru, nie powinien gościć w diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(84g)
Energia (kcal)
334.09
280.64
Białko (g)
6.77
5.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(84g)
Węglowodany (g)
25.91
21.77
Węglowodany przyswajalne (g)
23.12
19.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.79
2.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(84g)
Tłuszcz (g)
23.06
19.37
Tłuszcze nasycone (g)
12.86
10.80
Tłuszcze nienasycone (g)
10.20
8.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.72
5.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.48
2.92
Cholesterol (mg)
114.27
95.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(84g)
Witamina A (µg (mcg))
196.48
165.04
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.06
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.24
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
0.43
Witamina E (mg)
0.46
0.38
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.13
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.40
0.33
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
740.48
622.00
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(84g)
Sód (mg)
42.73
35.90
Potas (mg)
310.41
260.74
Wapń (mg)
62.07
52.14
Fosfor (mg)
132.74
111.51
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
53.93
45.30
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.39
2.01
Cynk (mg)
1.12
0.94
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.39
0.33
Brak danych dla: mąka migdałowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z dyni 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie z dyni

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
200 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Mąka migdałowa
60 g
28.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.72
Za 60 g
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Cukier trzcinowy
80 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
69.00