Przepisy na halloween

przepisy na halloween

Obchodzenie Halloween przywędrowało do nas z krajów anglosaskich, gdzie łączy się ono z przebieraniem się za duchy i upiory oraz imprezami i zabawami. Dzieci pukają do domów i dostają słodycze, aby nie zrobiły żadnego psikusa. Jest to wesołe święto, szczególnie lubiane przez dzieci. Na tę okazję przygotowuje się także specjalne menu imprezowe, na którym dania są tematycznie udekorowane. Symbolem Halloween jest wydrążona dynia, dlatego też królują zupy i przysmaki z dyni. Wypiekamy wówczas ciasta i ciasteczka oraz przekąski, które mają kształt duchów, mumii, pająków, nietoperzy, czy dyni. Obowiązują dania w kolorach pomarańczowym, czarnym, białym i zielonym.

Przepisy na Halloween - pomysły na dania, przystawki i ciasta na Halloween

Halloween przywędrowało do nas niedawno i stało się ulubionym świętem dzieci. Pogoda nie pozwala na chodzenie po ulicy w przebraniu duchów, lecz święto to celebruje się domowymi imprezami dla dzieci, na których przydają się szczególne przepisy na Halloween. Jak przygotować tematyczne przekąski i słodycze, aby kojarzyły się ze świętem Halloween. Doradzamy jakie produkty się przydadzą, aby samodzielnie zrobić pyszne i fajne, straszne przekąski na Halloween. Proponujemy fajne pomysły, jak zrobić szybkie, proste i tanie przysmaki, które ucieszą gości.

Najciekawsze pomysły na dania na przyjęcie halloweenowe

Jakie potrawy jada się w czasie Halloween

Obyczaj świętowania Halloween przywędrował do nas z USA, gdzie jest to święto związane z zabawą w upiorności, imprezami podczas, których ludzie przebierają się za różne duchy i czarownice, zaś dzieci proszą o słodycze ostrzegając przez psikusami. Halloween przypada 31 października. Nie wiadomo jakie jest pochodzenie tego święta. Prawdopodobnie wywodzi się z pradawnych obrzędów Druidów. Niektóre obyczaje przetrwały w Irlandii i wraz z migrantami dotarły do USA, gdzie podchwycono je jako świetną zabawę, szczególnie dla dzieci.

Symbolem święta Halloween jest wydrążona dynia z wyciętą upiorną miną. Do środka dyni wstawiamy światło, wskutek czego dynia świeci upiornym uśmiechem. W krajach anglosaskich tego dnia ludzie przebierają się za duchy, czarownice, wampiry itp. Na imprezach, jakie odbywają się tego dnia, podaje się menu nawiązujące do symboliki święta. Jedzenie, jakie pojawia się na buffecie, przybiera typowe barwy:

  • pomarańczowy, czyli kolor wydrążonej dyni,
  • biały, kolor duchów,
  • czarny, kolor czarownic,
  • zielony, kolor postaci Frankensteina lub zombie.

Halloweenowe przysmaki nie mogą być zwyczajne. To niezwykłe święto wymaga, aby jedzenie też było szczególne. Dlatego też przygotowujemy ciekawe dania, które nie tylko kolorami, lecz także kształtem nawiązują do okazji. Przekąski, ciasta, ciasteczka, lecz także zupy i drugie dania tworzymy tak, aby kształtem przypominały jakieś postacie z filmów czy kreskówek.

Słodkie i wytrawne potrawy staramy się tak przygotować i udekorować, aby przypominały kształtem:

  • duchy,
  • czarownice,
  • nietoperze,
  • mumie,
  • głowę Frankensteina,
  • i wiele innych.

Oczywiście odpowiednie jedzenie na tę okazję można po prostu zamówić. Wiele cukierni i firm kateringowych oferuje dania z tematyczną dekoracją. Jednak nic nie zastąpi przyjemności samodzielnego tworzenia fantazyjnych dań, szczególnie że przygotowanie halloweenowych potraw stanie się wspaniałą zabawą dla całej rodziny. Oczywiście samodzielnie zrobione jedzenie będzie zdrowsze i bez konserwantów. Niektóre gotowe elementy do dekoracji warto kupić. Przydadzą się na tę okazję halloweenowe dekoracje z cukru.

Jakie produkty się przydadzą:

  • dynia i marchew zapewnią kolor pomarańczowy,
  • awokado i guacamole,
  • zielone i czarne oliwki do dekoracji,
  • ciasto francuskie,
  • ketchup do czerwonych dekoracji imitujących krew,
  • biała i gorzka czekolada,
  • ser żółty,
  • cukiernicze dekoracji na Halloween.

Najciekawsze przepisy na Halloween

Ciekawe pomysły na halloweenowe słodkie przysmaki

Niezbędnym elementem Halloween są ciasteczka, które nie tylko stanowią pyszną przekąskę na imprezie, lecz przydadzą się do przekupienia dzieci, żeby nie zrobiły nam psikusa. Najlepszym rozwiązaniem są łatwe do zrobienia kruche ciasteczka, babeczki i muffinki, które odpowiednio udekorujemy.

Jeśli mamy wykrawaczki do ciasteczek w kształtach halloweenowych, mamy już połowę pracy. Potem wystarczy wykonać lukier w kolorze białym, pomarańczowym i zielonym i zrobić fajne dekoracje. Przy pomocy białego lukru stworzymy kształty duchów z oczami z czekolady. Dodając do lukru soku marchewkowego uzyskamy kolor pomarańczowy, zaś czekolada posłuży do tworzenia czarnych dodatków. Przydadzą się tylki cukiernicze do tworzenia detali dekoracji.

Podobnie dekorujemy babeczki i muffinki. Krem czekoladowy lub śmietankowy posłuży do zrobienia duchów o oczach w kontrastujących kolorze. Polewając biały krem owocowym lukrem w kolorze czerwony stworzymy imitację cieknącej krwi.

Przepisy na halloween - potrawy obiadowe w imprezowym menu

Obowiązkowym daniem tego dnia jest zupa z dyni. Na święto robimy ozdoby i lampiony z wydrążonej dyni, dlatego warto wykorzystać miąższ dyni. Prócz zupy z dyni, fajnym pomysłem będą również wszelkiego rodzaju zupy krem w kolorze pomarańczowym, zielonym lub czerwonym. Dla uzyskania jeszcze lepszego efektu możemy ja podać w małych wydrążonych dyniach. Z miąższu dyni zrobimy również pyszną zapiekankę lub upieczemy ciasto dyniowe.

Fajnym pomysłem są także pizze i zapiekanki, które można tematycznie udekorować. Pizza pokryta sosem pomidorowym już kolorystycznie pasuje do Halloween. Teraz potrzebne będą tylko dekoracje. Można je zrobić z żółtego sera, który wycinamy w różne kształty. Po upieczeniu na pizzy robimy czarne dekoracje z czarnych oliwek.

Guacamole ma kolor zielony kojarzący się z halloweenowymi potworami. Warto uformować z niego twarz potwora i zrobić oczy, buzię i włosy z warzyw i chipsów. Świetnie danie na Halloween zrobimy z faszerowanej papryki czerwonej, w której można wyciąć twarz upiora podobnie jak w dyni.

Oryginalne pomysły na przekąski w halloweenowym menu

W czasie halloween odbywa się wiele imprez, które nie mogą się obyć bez bufetu z przekąskami w kształcie duchów i upiorów.

Ciekawe pomysły na halloweenowe przekąski:

  • jajka faszerowane,
  • przysmaki w cieście francuskim,
  • guacamole z dekoracjami,
  • parówki owinięte paskami ciasta francuskiego.

Duże pole do popisu dają jajka faszerowane. Pomarańczowy farsz można zrobić z dodatkiem marchewki, a zielony z awokado. Przy pomocy ketchupu robimy na białku czerwone żyłki, co będzie przypominało popękane oczy.

Super fajnym produktem na Halloween jest ciasto francuskie, które można dowolnie formować. Jeśli potnijmy je na paski i owiniemy nimi parówkę, po zapieczeniu w piekarniku otrzymamy fantazyjne mumie. Podobnie możemy zrobić przekąski wegetariańskie, na przykład owijając ciastem francuskim faszerowane papryki.

Pyszną przekąską są także grzanki, które udekorujemy tematycznie. Przydadzą się kolorowe pasty do pieczywa, na przykład zielone guacamole, pomarańczowa pasta z marchewki, czy biała z serka. Do dekoracji świetne są czarne oliwki, które można pociąć i ułożyć z nich pająki czy robaki. Z sera żółtego z łatwością wytniemy kształt wydrążonej dyni lub nietoperze.

Przepisy na halloween - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto