Ciasto dyniowe

Opublikowano: 18.03.2022 r., 9:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto dyniowe podane na białej paterze.
Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto jest wilgotne i ma zwartą konsystencję. Na jego bazie można przygotować także tort urodzinowy.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas ubijania 70 min
614 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Kakao 16% (proszek) 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Pomarańcza 1 średnia sztuka (200 g)
  • Cukier puder (150 g)
  • Olej rzepakowy 12 łyżek stołowych (120 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do piernika
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, blacha, rondel

Przepis na ciasto dyniowe krok po kroku

Dynie pokrój na kawałki, oczyść z pestek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

Wystudź i wydrąż dynię łyżką.

Miąższ umieść w misce i zblenduj.

Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.

Dodaj olej rzepakowy i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.

Dodaj mus z dyni i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

W rondlu umieść masło, cukier puder i rozpuść, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i startą z niej skórkę.

Zdejmij z ognia, dodaj kakao i przyprawę do piernika, wymieszaj do powstania gładkiej masy.

Ciasto wystudź i jego wierzch polej polewą.

Jak oceniasz przepis na ciasto dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta dyniowego

Ciasto dyniowe to bardzo dobra propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto dyniowe jest wilgotne i świetnie komponuje się podane z kawą i herbatą podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Przepis na ciasto dyniowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: dynia, mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, kakao, masło, pomarańcza, przyprawa do piernika, cukier puder.

Jak zrobić ciasto dyniowe? Dynie pokrój na kawałki, oczyść z pestek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Wystudź i wydrąż dynię łyżką. Miąższ umieść w misce i zblenduj. Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj olej rzepakowy i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Dodaj mus z dyni i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. W rondlu umieść masło, cukier puder i rozpuść, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i startą z niej skórkę. Zdejmij z ognia, dodaj kakao i przyprawę do piernika, wymieszaj do powstania gładkiej masy. Ciasto wystudź i jego wierzch polej polewą.

Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Dynia jest warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych.

Podsumowując pyszne domowe ciasto pieczone w piekarniku świetnie sprawdzi się jako deser dla całej rodziny. Prosty przepis na ciasto można wykorzystać jako bazę do tortu. Smaczne ciasto jest szybkie do przygotowania. Jest ono dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Polewę można przygotować także z czekolady gorzkiej lub mlecznej.

Alergeny w cieście dyniowym

Lista alergenów dla ciasta dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze ciasta dyniowego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto dyniowe to słodki domowy wypiek zawierający dużą ilość cukru oraz węglowodanów prostych. Ciasta i słodycze powinny być jedynie dodatkiem do naszej zdrowej, zbilansowanej diety. Ciasto możesz posłodzić także ksylitolem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
307.37
614.73
Białko (g)
6.16
12.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
37.24
74.49
Węglowodany przyswajalne (g)
35.08
70.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.17
4.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
16.60
33.20
Tłuszcze nasycone (g)
7.29
14.58
Tłuszcze nienasycone (g)
9.31
18.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.07
14.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.24
4.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
82.06
164.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
158.22
316.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.85
11.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.41
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
92.57
185.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.55
3.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
43.45
86.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
483.07
966.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
27.21
54.42
Potas (mg)
293.09
586.18
Wapń (mg)
72.06
144.13
Fosfor (mg)
171.35
342.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
37.03
74.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.29
4.58
Cynk (mg)
0.83
1.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.26
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta dyniowego 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta dyniowego

Koszt składników
43.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
300 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Kakao 16% (proszek)
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Pomarańcza
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Olej rzepakowy
120 ml
12 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Koszt składników
43.10