Przepis na ciasto dyniowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do piernika
To będzie niezbędne
kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, blacha, rondel

Dynie pokrój na kawałki, oczyść z pestek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut.

Wystudź i wydrąż dynię łyżką.

Miąższ umieść w misce i zblenduj.

Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy.

Dodaj olej rzepakowy i wymieszaj.

Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników.

Dodaj mus z dyni i wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

W rondlu umieść masło, cukier puder i rozpuść, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i startą z niej skórkę.

Zdejmij z ognia, dodaj kakao i przyprawę do piernika, wymieszaj do powstania gładkiej masy.

Ciasto wystudź i jego wierzch polej polewą.

Ciasto dyniowe podane na białej paterze.
Ciasto dyniowe
Koszt przygotowania dania
22.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
614 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
66

Ciasto dyniowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście dyniowym

Ciasto dyniowe to bardzo dobra propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto dyniowe jest wilgotne i świetnie komponuje się podane z kawą i herbatą podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Przepis na ciasto dyniowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: dynia, mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, kakao, masło, pomarańcza, przyprawa do piernika, cukier puder.

Jak zrobić ciasto dyniowe? Dynie pokrój na kawałki, oczyść z pestek i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Wystudź i wydrąż dynię łyżką. Miąższ umieść w misce i zblenduj. Do osobnej miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj olej rzepakowy i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszaj do połączenia składników. Dodaj mus z dyni i wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. W rondlu umieść masło, cukier puder i rozpuść, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i startą z niej skórkę. Zdejmij z ognia, dodaj kakao i przyprawę do piernika, wymieszaj do powstania gładkiej masy. Ciasto wystudź i jego wierzch polej polewą.

Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo. Dynia jest warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych.

Podsumowując pyszne domowe ciasto pieczone w piekarniku świetnie sprawdzi się jako deser dla całej rodziny. Prosty przepis na ciasto można wykorzystać jako bazę do tortu. Smaczne ciasto jest szybkie do przygotowania. Jest ono dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Polewę można przygotować także z czekolady gorzkiej lub mlecznej.

Wartości odżywcze ciasta dyniowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
307.37 kcal
614.73 kcal
Białko
6.16 g
12.31 g

Węglowodany w cieście dyniowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
37.24 g
74.49 g
Węglowodany przyswajalne
35.08 g
70.16 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.17 g
4.33 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
16.60 g
33.20 g
Tłuszcze nasycone
7.29 g
14.58 g
Tłuszcze nienasycone
9.31 g
18.62 g
Tłuszcze jednonasycone
7.07 g
14.13 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.24 g
4.48 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
82.06 mg
164.12 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto dyniowe

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
158.22 µg (mcg)
316.44 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.85 mg
11.71 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.33 µg (mcg)
0.65 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.41 mg
0.81 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
92.57 µg (mcg)
185.15 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.55 mg
3.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
43.45 µg (mcg)
86.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
483.07 µg (mcg)
966.14 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto dyniowe

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
27.21 mg
54.42 mg
Potas
293.09 mg
586.18 mg
Wapń
72.06 mg
144.13 mg
Fosfor
171.35 mg
342.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
37.03 mg
74.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.29 mg
4.58 mg
Cynk
0.83 mg
1.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.26 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta dyniowego 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście dyniowym

Lista alergenów dla ciasta dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania ciasta dyniowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
300 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Kakao 16% (proszek)
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Pomarańcza
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Olej rzepakowy
120 ml
12 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Koszt składników
43.10
Jak oceniasz przepis na ciasto dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób