Ciasto marchewkowo-dyniowe

Opublikowano: 22.06.2022 r., 20:20 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto marchewkowo-dyniowe na białym talerzu
Ciasto marchewkowo-dyniowe
Ciasto marchewkowo-dyniowe to świetny pomysł na smaczny i zdrowy deser. Obecność warzyw powoduje, że jest nie tylko pyszne, ale i pełne wartości odżywczych.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
243 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Dynia (200 g)
  • Marchewka (200 g)
  • Cukier (130 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (260 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (10 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Orzechy włoskie (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, tortownica 23 cm, pędzelek, miska

Przepis na ciasto marchewkowo-dyniowe krok po kroku

Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce.

Dynię obierz ze skóry i włókien z nasionami. Pozostały miąższ zetrzyj na tarce i dodaj do marchewki.

Wsyp do warzyw cukier i odstaw na kilka minut, by puściły sok.

Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj.

Dodaj posiekane orzechy i ponownie wymieszaj.

Ciasto wlej do wysmarowanej olejem formy i piecz przez 50 minut w 200 st. C. do suchego patyczka.

Jak oceniasz przepis na ciasto marchewkowo-dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta marchewkowo-dyniowego

Ciasto marchewkowo-dyniowe to świetny pomysł na smaczny i zdrowy deser. Obecność warzyw powoduje, że jest nie tylko pyszne, ale i pełne wartości odżywczych.

Aby zrobić przepis na ciasto marchewkowo-dyniowe konieczne będą oczywiście marchewki oraz dynia. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Dynię obierz ze skóry i włókien z nasionami. Pozostały miąższ zetrzyj na tarce i dodaj do marchewki. Warto zwrócić uwagę, by razem starty miąższ ważył 400 g. Wsyp do warzyw cukier i odstaw na kilka minut, by puściły sok. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, jajka oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli chcesz przygotować ciasto bezglutenowe, możesz wymienić mąkę pszenną na inną bez glutenu. Dodaj posiekane orzechy i ponownie wymieszaj. Ciasto wlej do wysmarowanej olejem formy i piecz przez 50 minut w 200 st. C. do suchego patyczka.

W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić ciasto marchewkowo-dyniowe. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz wykonać dietetyczne ciasto lub przemycić warzywa do diety domowników. Takie fit rozwiązanie zasmakuje każdemu.

Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Alergeny w cieście marchewkowo-dyniowym

Lista alergenów dla ciasta marchewkowo-dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasta marchewkowo-dyniowego

na 100g gotowej potrawy

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
221.03
243.13
Białko (g)
6.62
7.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
35.34
38.88
Węglowodany przyswajalne (g)
34.42
37.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
1.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
6.56
7.21
Tłuszcze nasycone (g)
1.63
1.79
Tłuszcze nienasycone (g)
4.93
5.42
Cholesterol (mg)
59.88
65.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
271.84
299.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.02
3.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.76
28.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.03
2.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
56.10
61.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2221.93
2444.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
38.36
42.20
Potas (mg)
299.21
329.13
Wapń (mg)
70.59
77.64
Fosfor (mg)
159.26
175.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.17
24.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.10
2.31
Cynk (mg)
0.71
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marchewkowo-dyniowego 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta marchewkowo-dyniowego

Koszt składników
41.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
200 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Marchewka
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Cukier
130 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Mąka pszenna typ 500
260 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Orzechy włoskie
40 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 40 g
Koszt składników
41.60