Przepis na placek dyniowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, przyprawa do piernika
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska

Dynie umyj, obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce jarzynowej o cienkich oczkach.

Do miski wbij jajka i zmiksuj je na gładką masę z dodatkiem cukru.

Następnie dodaj mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, opakowanie przyprawy do piernika oraz odrobinę cynamonu.

Składniki zmiksuj na gładką masę.

Następnie do masy dodaj startą dynię i dokładnie wymieszaj łyżką.

Masę przelej do wysmarowanej tłuszczem blaszki.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut.

Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Często zadawane pytania

Placek dyniowy podany na drewnianej desce do krojenia.
Placek dyniowy
Koszt przygotowania dania
10.66 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
557 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
70

Placek dyniowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placku dyniowym

Placek dyniowy to doskonała propozycja na proste ciasto, które można podać z dodatkiem kawy oraz herbaty. Pyszny placek na bazie dyni świetnie sprawdzi się, aby przemycić do diety warzywa.

Sprawdzony przepis na placek dyniowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania placka potrzebne będą następujące składniki: dynia, jajka, cukier, mąka pszenna, olej rzepakowy, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, cynamon oraz przyprawa do piernika.

Jak zrobić placek dyniowy? Dynie umyj, obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce jarzynowej o cienkich oczkach. Do miski wbij jajka i zmiksuj je na gładką masę z dodatkiem cukru. Następnie dodaj mąkę, olej, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, opakowanie przyprawy do piernika oraz odrobinę cynamonu. Składniki zmiksuj na gładką masę. Następnie do masy dodaj startą dynię i dokładnie wymieszaj łyżką. Masę przelej do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem.

Dynia jest doskonałym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w niej takie składniki jak magnez, selen, potas oraz cynk. Dynia jest produktem niskokalorycznym, dlatego chętnie wybierana jest w diecie osób odchudzających się. Dynia jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. W warzywie tym znajdziemy również spore ilości przeciwutleniaczy, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz opóźniają procesy starzenia się skóry.

Podsumowując smaczny placek z dyni świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Najlepsze i łatwe w przygotowaniu ciasto można podać na wiele okazji. Placek z dyni stanowi doskonały pomysł na włączenie do diety warzyw w mniej oczywisty sposób — świetnie sprawdzi się to w przypadku osób, które niekoniecznie przepadają za warzywami. Placek jest dobry do spożycia po ostygnięciu.

Wartości odżywcze placka dyniowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
318.51 kcal
557.39 kcal
Białko
5.85 g
10.24 g

Węglowodany w placku dyniowym

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
39.28 g
68.74 g
Węglowodany przyswajalne
39.14 g
68.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.15 g
0.26 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
15.77 g
27.59 g
Tłuszcze nasycone
2.01 g
3.52 g
Tłuszcze nienasycone
13.76 g
24.07 g
Cholesterol
45.98 mg
80.46 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placek dyniowy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina B6
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.25 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.29 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.02 mg
3.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
51.35 µg (mcg)
89.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek dyniowy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
35.48 mg
62.09 mg
Potas
176.94 mg
309.65 mg
Wapń
30.49 mg
53.37 mg
Fosfor
90.96 mg
159.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.02 mg
26.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.03 mg
3.55 mg
Cynk
0.55 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka dyniowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku dyniowym

Lista alergenów dla placka dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania placka dyniowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mąka pszenna typ 550
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Soda oczyszczona
5 g
1 płaska łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
30.10
Jak oceniasz przepis na placek dyniowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób