Wegańskie ciasto dyniowe
Opublikowano: 07.03.2022 r.
Wegańskie ciasto dyniowe to bardzo smaczne, zdrowe ciasto bez cukru.
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 15 g (1,5 łyżeczki)
- Puree z dyni - 230 g (1 szklanka)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 40 g (4 łyżki)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek)
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 50 ml (1/3 szklanki)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, blacha
Przepis krok po kroku
- Mąkę, proszek do pieczenia i ksylitol przesyp do dużej miski i wymieszaj.
- Puree z dyni, mleko kokosowe, olej rzepakowy przełóż do naczynia blendera i zblenduj na gładką, jednolitą masę.
- Mokre składniki przełóż do suchych i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do formy do pieczenia wyłożonej papierem i piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Najlepiej wybrać napój kokosowy wzbogacany wapniem, zwłaszcza w przypadku długotrwałego stosowania diety wegańskiej.